Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) |
Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ισραηλινή επιστημονική έρευνα. Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας του καρκίνου "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών στον Καρκίνο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου). Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή ποτών.