Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις - Ο λόγος που επικαλείται


Στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca. Η επίσημη αιτία είναι λόγω του πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων.

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη (07.05.2024). Όπως ανέφερε δεν θα κυκλοφορεί πια στην Ευρώπη.

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για το εμβόλιο σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.

Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει… «Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News