Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον δρόμο για τον Τζορτζ Φλόιντ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς

Ιστορική θεωρείται η πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να βαδίσει στο πλευρό διαδηλωτών στους δρόμους του Μπρούκλιν σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού.

Τα πλακάτ πίσω από τον επικεφαλής των ορθοδόξων των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν τον αφροαμερικανό διαμερισματικό πρόεδρο του Μπρούκλιν Έρικ Άνταμς και τον ελληναμερικανό τοπικό γερουσιαστή Αντριου Γκουνάρντες, έγραφαν «Black lives matter», δηλαδή «οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς και ανέφερε στο μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να σταθώ αλληλέγγυος με τις αδελφές και τους αδελφούς των οποίων τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί σοβαρά. Αυτή ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς βία κανενός είδους, και ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους, διότι η βία προκαλεί περισσότερη βία. Πρέπει να μιλάμε και να μιλάμε δυνατά ενάντια στην αδικία στη χώρα μας. Είναι ηθικό μας καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπου».

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, και καθώς οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από ταραχές που είχαν να σημειωθούν από τη δεκαετία του 1960 και τα δύσκολα χρόνια του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και όχι μόνο, αυτή η ενέργεια του Ελπιδοφόρου, θυμίζει τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

Ο οποίος στα 1965, σε μια κομβική στιγμή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα των ΗΠΑ, αποφάσιζε να σταθεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και να βαδίσει μαζί του στην ιστορική πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα.

Αυτή η ενέργεια του Ιάκωβου τον είχε φέρει στο εξώφυλλο του Life, ενώ είχε αναδείξει -για πρώτη ίσως φορά με τόσο εμφατικό τρόπο- την αθόρυβη ως τότε συμβολή των Ελληνοαμερικανών στη δημιουργία αυτό που αποκαλούμε σύγχρονη Αμερική.

1 σχόλιο:

  1. αυτά ας τα δούνε οι Ιερωμένοι στην Ελλάδα! Μπράβο στον Ελπιδόφόρο.
    Με τέτοιους παπάδες θα πήγαινε κάθε Κυριακή εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News