Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου - Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ο Αρχιεπίσκοπος στην δήλωση του έκανε το πρώτο βήμα καλώντας ουσιαστικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στους ναούς

Η ραγδαία εξάπλωση της νόσου, σε συνδυασμό με τους άδειους ναούς στην χθεσινή ακολουθία των Χαιρετισμών, οδηγούν την ελλαδική εκκλησία σε αλλαγή στάσης και στην λήψη άμεσων μέτρων.

Την Δευτέρα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η αναστολή των λειτουργιών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Δεν αποκλείεται ωστόσο το μέτρο αυτό και ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, να επεκταθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι ιεροί ναοί το διάστημα που δεν θα τελούνται οι λειτουργίες θα παραμείνουν κλειστοί. "Οι εκκλησίες δεν μπορούν να κλείσουν κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα. Θα είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να προσευχηθούν ή να ανάψουν ένα κερί" τόνιζε Μητροπολίτης στο TheTOC.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην δήλωση του έκανε το πρώτο βήμα καλώντας ουσιαστικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στους ναούς. "Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς".

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

Στο τραπέζι της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να πέσει η πρόταση να διεξαχθούν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με τα ηχεία στις εκκλησίες να είναι ανοιχτά.

Με αυτό τον τρόπο όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Μητροπολίτες οι ακολουθίες των Χαιρετισμών και η Κυριακάτικη λειτουργία θα διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία των πιστών. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές καθώς αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το κλείσιμο των ιερών ναών κάτι που δεν επιθυμεί η ηγεσία της ελλαδικής εκκλησίας.

"Λουκέτο" σε μοναστήρια

Το ένα μοναστήρι μετά το άλλο ανακοινώνει πως λόγω της νόσου του Κορωνοϊού δεν θα δέχεται τους πιστούς για το επόμενο διάστημα. Ήδη με ανακοίνωση τους όλες οι μονές των Μετεώρων γνωστοποιούν πως μέχρι τις 30 Μαρτίου δεν θα δέχονται προσκυνητές, ενώ το απαγορευτικό ισχύει και για τα μουσεία της περιοχής.

Ίδιο το σκηνικό και στα μοναστήρια στην Φωκίδα καθώς με απόφαση του Μητροπολίτη θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της θανατηφόρου νόσου. Οι ιερές ακολουθίες – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - θα τελούνται καθημερινά κεκλεισμένων των θυρών μόνο για τους μοναχούς.

Προβληματισμός στο Άγιο Όρος

Αν και η σύνοδος του Αγίου Όρους αποφάσισε να γίνουν μόνο συστάσεις στους προσκυνητές να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο ο προβληματισμός ορισμένων ηγουμένων ήταν έντονος καθώς τις ημέρες της Σαρακοστής και την περίοδο του Πάσχα ο αριθμός των επισκεπτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένος.

Δεν αποκλείεται και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου να υπάρξει και νέα συνεδρίαση προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα καθώς η πλειοψηφία των μοναχών είναι μεγάλοι σε ηλικία. Δηλαδή την κατηγορία που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στη νόσο.

---
Πηγή: thetoc.gr

8 σχόλια:

  1. Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη διασπορά που συνέβη στο μεταξύ;
    Όλοι οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια για να εμποδίσουν τη διασπορά κι αυτοί καλούν τον κόσμο να συναθροίζεται.
    Αλλά σε μια χώρα μπανανία τι να περιμένει κανείς;
    Να τους εγκαλέσει κάποιος εισαγγελέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια συγγνώμη από τους εκπροσώπους της εκκλησίας της αγάπης, για όσους έχουν ήδη εκθέσει σε κίνδυνο;(με άγνωστη μάλιστα κατάληξη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας είναι αφόρητα εκνευριστική. Οι ειδικοί προειδοποιούν, τα κυβερνητικά στελέχη εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα περιορισμού της κοινωνικής δραστηριότητας, κι όμως, νεότεροι και μεγαλύτεροι συνέχισαν χθες να πορεύονται με αμεριμνησία.



      Λόγω του καλού καιρού, οι καφετέριες γέμισαν, σαν μην συμβαίνει τίποτε. Οι νεότεροι έλεγαν ότι δεν κολλάνε, δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα και άρα δεν έβλεπαν και κανέναν λόγο να διακόψουν την κοινωνική τους ζωή. Οι μεγαλύτεροι, δε, ως πιο κοινωνικά υπεύθυνοι, προσποιούνταν ότι καλύπτονται με αντισηπτικά και μάσκες της κακιάς ώρας.

      Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» δεν βγήκε, επειδή στο υπουργείο Υγείας δεν είχαν τι καλύτερο να κάνουν με το χρόνο τους. Βγήκε γιατί πρέπει να μείνουμε σπίτι για μερικές εβδομάδες, να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να διευκολύνουμε το σύστημα Υγείας, αλλά και τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

      Ο αδάμαστος Έλληνας, όμως, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Αναγκαστικά, λοιπόν, θα καταλάβει με πιο σκληρό τρόπο. Όταν σου λένε να μην βολτάρεις ασκόπως, όσο καλός και αν είναι ο καιρός, και δεν πειθαρχείς, θα αναγκαστείς στο τέλος να πειθαρχήσεις λόγω του ότι δεν θα έχεις πού να πας. Τέλος για μερικές μέρες οι καφέδες στη λιακάδα, τέλος το φαγητό με φίλους έξω, τέλος το κούρεμα και το μανικιούρ-πεντικιούρ.

      Τίποτα από αυτά δεν είναι ευχάριστο, ούτε εύκολο. Είναι, όμως, επιβεβλημένοι περιορισμοί, αφού εθελοντικά δεν σπεύσαμε να στηρίξουμε τα προηγούμενα μέτρα (αυτό)περιορισμού που είχαν ληφθεί. Ας κάναμε τη δουλειά μας ως πολίτες, να μην χρειαζόταν το υπουργείο Υγείας να επιβάλλει ένα αυτονόητο μέτρο.

      Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενέχει πολλές προκλήσεις. Για τα συστήματα Υγείας, για την οικονομία, για τις θέσεις εργασίας, ακόμα και για την ανθρώπινη αντοχή σε συνθήκες πολυήμερου περιορισμού. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά που αντιμετωπίζουμε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, ένα πρόσθετο, πολύ σημαντικό πρόβλημα, είναι η αμεριμνησία. Δεν αισθανόμαστε ότι το πρόβλημα μας αφορά. Πολλά παιδιά νομίζουν ότι η διακοπή του σχολείου είναι ευκαιρία για βόλτες, καφέδες και ψώνια. Πολλοί άλλοι πιστεύουν πως θα συνεχίσουν την κοινωνική τους ζωή με φαγητό και ποτάκι, σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Σαν να μην βλέπουμε την κατάσταση στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού.

      Γι’ αυτό, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Αν χρειαζόμαστε «βούρδουλα» για να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, τότε ας γίνει έτσι. Ίσως αυτή η κατάσταση κρίσης μας διδάξει να πειθαρχούμε προς τις εντολές των ειδικών και να μην κάνουμε τους ξερόλες.

      Ίσως, βέβαια, ζητώ πολλά…

      Άρθρο του Γιώργου Ευγενίδη που δημοσιεύτηκε στο reader.gr

      Διαγραφή
  3. βέβαια η εκκλησία φταίει για την διασπορά της νόσου και η δύο ώρες που θα κάτσεις εκεί,το ότι έκλεισαν τα σχολεία και γέμισαν οι καφετέριες δεν παίζει ρόλο,το ότι οι ποίο πολύ το είδαν χαλαρά δεν παίζει ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Εκκλησία δεν υποχρεώνει κανέναν να πάει στους ναούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ιδια λογικη απερισκεπτε και ανευθυνε βλακα ουτε η καφετερια, ουτε η ταβερνα υποχρεωνει κανεναν να παει.

      Διαγραφή
  5. ΤΙ ΕΓΡΑΦΕΣ ΦΙΛΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;;;;;;;;; ...... ΟΤΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΕΕΕΕΕΕΕ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News