Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Πανελλήνιες 2019: Καθηγητής ζητά συγγνώμη από τα παιδιά που βγήκαν κλαίγοντας από τις αίθουσες

Η επιστολή του καθηγητή για τις Πανελλήνιες 2019

Συγγνώμη από τους υποψηφίους για τις Πανελλήνιες 2019 ζητά καθηγητής.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ηλίας Τουμαζάτος με επιστολή του καυτηριάζει τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές τις προηγούμενες ημέρες.

Η επιστολή του καθηγητή για τις Πανελλήνιες 2019:

«Στενοχωριέμαι αφάνταστα όταν βλέπω παιδιά να βγαίνουν από τις αίθουσες των Πανελλαδικών Εξετάσεων με δάκρυα στα μάτια. Όχι, δεν είναι οι μαθητές που δεν προετοιμάστηκαν καλά. Είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που σ’ όλη τους τη σχολική ζωή προσπάθησαν να είναι συνεπείς, που διάβασαν πολύ και διαπιστώνουν ότι για κάποιους “υψηλούς νόες” του Υπουργείου που βάζουν τα θέματα, η προσπάθειά τους δεν είναι αρκετή.

Θέματα 8 σελίδων στη Φυσική!

Τα θέματα της Φυσικής ήταν 8 σελίδες! Τα θέματα, όχι οι απαντήσεις. Προχθές τα μαθηματικά δεν παλεύονταν. Ιδιαίτερα οι μαθητές των Θετικών Σπουδών κάθε χρόνο δέχονται απίστευτη πίεση, έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλη ύλη, άπειρες ασκήσεις και τα…χούγια αυτών που εμπνέονται τα θέματα, για να αποδείξουν τί; Πόσο μεγάλοι επιστήμονες είναι; Ζούμε σε τούτη τη χώρα το εξής παράλογο. Στην Α και τη Β Λυκείου για να περάσεις την τάξη χρειάζεσαι μέσο όρο 9,5. Γενικό μέσο όρο, όχι σε κάθε μάθημα ξεχωριστά. Τουτέστιν, μαθητές με 8 μαθήματα κάτω από τη βάση προάγονται στην επόμενη. Τί σου λέει το σύστημα; Παιδάκι μου, μη διαβάζεις, γιατί όσο χάλια και να πας δεν πρόκειται να μείνεις. Κανείς δεν έχει τολμήσει να καταργήσει αυτό το 9,5, κι όταν αυτό πήγε να γίνει, με λάθος τρόπο (το 2014) λύσσαξαν όλοι και το πήραν πίσω.

Κι έρχεται η Γ Λυκείου. Όπου ξαφνικά το σύστημα, εκεί που σου έλεγε “κοιμήσου αγελούδι μου κι η τύχη σου δουλεύει” σε βάζει να χτυπιέσαι κάτω σαν χταπόδι για να περάσεις σε μια σχολή της προκοπής. Διότι το πιο πιθανό είναι ότι με λίγη προσπάθεια κάπου θα περάσεις. Τουτέστιν, αν θες να μπεις σε μια σχολή με ωραίο όνομα και χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, και να κάνεις ζωάρα για μερικά χρόνια, ξεκοκαλίζοντας το οικογενειακό εισόδημα, γράφεις ένα 5-6 στις πανελλαδικές και καθάρισες. Αν όμως θες να κάνεις κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι πιο κοντά σε αυτό που ονειρεύεσαι,, όχι, πρέπει να υποφέρεις.

Βγήκαν κλαίγοντας από τις αίθουσες

Κι εκεί που σου λέγαμε, δεν πειράζει, καλό είναι και το 9,5, τώρα σε βάζουμε να τρέχεις σαν το άλογο κούρσας. Και άντε να μάθεις συντακτικό στη Γ Λυκείου (κι ας έκανες αρχαία από την Α Γυμνασίου), κι άντε να πολεμάς να καταλάβεις τα μαθηματικά προσανατολισμού χωρίς να ξέρεις να κάνεις διαίρεση. Σ’ αυτό το ονειρικό σύστημα, αυτοί που υποφέρουν είναι οι καλοί μαθητές. Κι όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και λιγότεροι. Δέκα χρόνια είμαι στην εκπαίδευση – μικρός ο χρόνος, αλλά κάθε χρόνο η βουτιά είναι μεγαλύτερη. Κι όσο κατεβαίνει ο πήχυς, οι πολλοί εφησυχάζουν και οι συνεπείς υποφέρουν περισσότερο. Θέλω να ζητήσω σήμερα μια μεγάλη συγνώμη από τα παιδιά που βγήκαν κλαίγοντας από τις αίθουσες. Ντρέπομαι που είμαι μέρος ενός συστήματος που λειτουργεί τόσο άδικα και τόσο παράδοξα.

Συγνώμη από όλους τους μαθητές μου που τόσα χρόνια διαβάζουν, προσπαθούν και αγωνίζονται για κάτι καλύτερο. Κι εμείς τους ρίχνουμε σφαλιάρες, σαν να τους λέμε “Γιατί διάβαζες τόσα χρόνια; Ας έγραφες κι εσύ ένα 5 – φοιτητής θα ήσουνα πάλι. Γιατί να έχεις στόχους;” Αλλά ξέχασα. Στη χώρα τούτη, η αριστεία είναι κακό πράγμα. Πανελλαδικές 2019: "Για τα παιδιά που είδα να κλαίνε" Η αλλαγή της Γ Λυκείου που θα ισχύσει από φέτος, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση – αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της.Και οι λιγότερες εξετάσεις στην Α και στη Β είναι θετικό μέτρο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν γίνει ένα πρώτο βήμα: Να καταργηθεί αυτό το “9,5”, που σου περνάει το μήνυμα “Μην κάνεις τίποτα, θα περάσεις”. Που παράγει γενιές χωρίς γενική παιδεία, ουσιαστικά πολιτισμικά αναλφάβητες. Που ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν πώς διορίζεται η Κυβέρνηση. Ναι. Σας το υπογράφω. Εγώ είμαι ο δάσκαλος που δεν κατάφερε ούτε αυτό να μάθει στα παιδιά. Που 7 Ιουλίου βγάζουν κι αυτά πρωθυπουργό…

Μην το βάζετε κάτω, βάλτε πείσμα!

Γιατί να το μάθουν; Αφού θα περάσουν και χωρίς αυτό. Συγνώμη, λοιπόν, παιδιά… Αλλά, ξέρετε κάτι; Μην το βάζετε κάτω. Η γνώση, η συνέπεια, η αξία δεν κρίνονται μόνο από ένα γραπτό. Όταν έχεις μάθει να δουλεύεις και να αγωνίζεσαι, η ζωή θα στο ανταποδώσει. Ακόμα και στη χώρα αυτή, που μισεί την προσπάθεια, που δεκαετίες τώρα εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω. Βάλτε πείσμα. Ακόμα και με μάτια δακρυσμένα, φιλαράκι, μην ξεχνάς να κοιτάς ψηλά. Και μπροστά».

---
Πηγή: Φοιτητικά Νέα

4 σχόλια:

  1. Οι αισχροί του κάθε πολιτικού συστήματος. Βγάζουν τό άχτι τους για τους προηγούμενους που κυβέρνησαν.Και πού; Πάνω στα αθώα παιδιά που βγαίνουν τώρα στη ζωή και ζητάνε μια θέση στη κοινωνία για να ζήσουν. Πόσα εκπαιδευτικά συστήμα και πόσες αλλαγές έγιναν στις πανελλήνιες κανένας δεν ξέρει. Αλλαγές ακόμα και στην ίδια κυβέρνηαση με αλλον υπουργό. Φτάνει πια. Να βρούνε ένα βασικό σύστημα και αυτό να ισχύσει για κάποια χρόνια. Το ίδιο και στα μαθήματα.όχι κάθε χρόνο αλλαγή, ώστε στο τέλος να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Το ίδιο γίνεται και στην υγεία. Ως πότε θα τους ανεχόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να βγουν να ζητήσουν συγγνωμη από τους νέους για την ασυδοτη κακια τους! Να επανορθώσουν ΆΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ένα τέτοιο κείμενο και όντας φοιτητής σε ένα εκ των μεγαλυτέρων Πανεπιστημίων της χώρας, θα ήθελα να προσθέσω, πως το πιο δύσκολο πράγμα που καλείσαι να κάνεις σαν φοιτητής είναι να ξεχάσεις μια για πάντα τον παπαγαλίστικο τρόπο που σε έμαθε το ίδιο το σύστημα να διαβάζεις από την Α' Δημοτικού. Η μεγαλύτερη αδυναμία στους περισσότερους φοιτητές. Και αυτό λέει πολλά... Και πρωτίστως, λέει, πόσο αναγκαία είναι η ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φοιτητά των 6.07 Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Η παπαγαλία στο έπακρον. Και ξέρεις γιατί; Για να μην σκέφτνται όσοι εξετάζουν και βαθμολογούν γραπτά και προφορικά. Όταν τα λες όπως το βιβλίο όλα πάνε μια χαρά για τον καθηγητή και τον φοιτητή. Έτσι κανένας δεν σκέφτεται.Κριτική σκέψη καμιά. Τι να την κάνεις άλλωστε Στην Ελλάδα δεν είναι ανάγκη να σκέφτεσαι, να κρίνεις και να πράττεις. Άλλοι θα σκέφτονται για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News