Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Παλιό έθιμο στην Περίκλεια: «Ντου που κρουτς»

Πρόσκληση

Τη Δευτέρα του Πάσχα μετά την εκκλησία, τελούμε το έθιμο «ΝΤΟΥ ΠΟΥ ΚΡΟΥΤΣ» (ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ), κάνοντας λιτανεία στα εκκλησάκια γύρω από το χωριό μας, με πρώτο τον Άγιο Αθανάσιο στο ύψωμα.

Συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Αυτό το έθιμο έχει προφυλάξει το χωριό μας από καταστροφές.

1 σχόλιο:

  1. Το έθιμο της λιτανείες τηρείται για πολλές δεκαετίες στην Περικλεια.γινεται τη Δευτέρα του Πάσχα μετά το πέρας της θ λειτουργίας.περνουμε τα λάβαρα και αρκετές εικόνες και ξεκινάμε ...μπροστά ο ιερέας ,τα λάβαρα κατόπιν και ακολουθούν οι πιστοί.διασχιζουμε τα στενά σοκάκια όπου οι νυκοκυρες εχουν βγάλει τα αναμμένα θυμιατηρια και ανηφορίσουμε προς το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου.εκει ο ιερέας τελεί μια μικρή δοξολογία και στη συνέχεια κατηφορίζουνε προς τον Αη Γιάννη.κατοπιν στο εκκλησάκι της Παναγίας και επιστροφή στην εκκλησία.Ολη αυτή η διαδρομή σχηματίζει το σχήμα του Σταύρου και προσβλέπει στην προστασία κι ευλογία του χωριού.....ως προεδρος της κοινότητας Λαγκαδιας κ Περικλειας να ευχηθώ στους συγχωριανούς μας όπου κι αν βρίσκονται,Καλη Ανάσταση με υγεία κ αισιοδοξία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News