Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Μικρά μυστικά για το τέλειο σούβλισμα

Μικρά μυστικά για το τέλειο σούβλισμα

Η σωστή προετοιμασία του οβελία για το ψήσιμο της Κυριακής του Πάσχα αποτελεί κλειδί για ένα σωστό πασχαλιάτικο τραπέζι και ξεκινάει από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.
Πλένουμε καλά το ζώο (αρνί ή κατσίκι) εσωτερικά και εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε τη σούβλα από την ουρά και σπρώχνουμε για να βγει από το κέντρο του κεφαλιού. Φροντίζουμε η πιρούνα της σούβλας να μπει καλά στα μπούτια του ζώου. Δένουμε τα πίσω πόδια πάνω στη σούβλα με σύρμα. Για να κλείσουμε την κοιλιά μπορούμε να περάσουμε και να βιδώσουμε μεταλλικές δέστρες.

Ενας πιο παραδοσιακός τρόπος είναι να ράψουμε την κοιλιά με σακοράφα και άκαυτο σπάγκο ή με λεπτό σύρμα. Κατόπιν, τυλίγουμε το ζώο με ένα μεγάλο πανί για να μην έρθει σε επαφή με έντομα ή ξεραθεί, το στερεώνουμε όρθιο με την άκρη της σούβλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίξει.

Το σούβλισμα ξεκινάει νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, αφού για να ψηθεί ο οβελίας χρειάζεται γύρω στις 3 - 4 ώρες. Η ποσότητα του κάρβουνου που θα χρειαστούμε είναι ανάλογη με το βάρος του ζώου. Ετσι, για 12 κιλά αρνί ή κατσίκι θα χρειαστούμε 12 κιλά κάρβουνο. Απλώνουμε την μπόλια στην πλάτη του ζώου και το βάζουμε στη φωτιά. Αρχικά, το γυρίζουμε γρήγορα για να μην «αρπάξει».

Αν αυτό συμβεί, αραιώνουμε τη φωτιά. Οσο «πέφτει» η φωτιά, γυρίζουμε τον οβελία πιο αργά. Προς το τέλος, χαμηλώνουμε το ύψος της σούβλας. Η φωτιά πρέπει να είναι πιο δυνατή στα πόδια και το κεφάλι, επειδή αυτά τα μέρη του ζώου ψήνονται πιο δύσκολα. Αν πέσει λίπος στα κάρβουνα και ανάψει φλόγα, μπορούμε είτε να την απομονώνουμε με μία μεταλλική τσιμπίδα, είτε να ρίξουμε αλάτι.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε με λαδολέμονο.Επίσης, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Μπορούμε να βάλουμε και μερικές σκελίδες σκόρδου σε μικρά σκισίματα, που δημιουργούμε στα μπούτια.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News