Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Όταν η Αλέκα κέρδισε τον Δραγασάκη...

Τότε που στο ΚΚΕ υπήρχαν ακόμα τάσεις και μία νίκη άλλαξε την ιστορία της Αριστεράς

Ήταν το μακρινό 1989 και οι δυνάμεις της Αριστεράς ήταν για πρώτη φορά ενωμένες.

Ο Συνασπισμός αποτελούταν από το ΚΚΕ και την μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού, την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και το όραμα της μεγάλης Αριστεράς έμοιαζε να γίνεται πραγματικότητα. Τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα διέψευσαν τις προσδοκίες και η μουρμούρα άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στο εσωτερικό του Συνασπισμού και ιδιαιτέρως στο ΚΚΕ.

Ο Περισσός τότε είχε τάσεις και οι λεγόμενοι ανανεωτικοί προωθούσαν την μετεξέλιξη της συνεργασίας σε ενιαίο κόμμα –κάτι ανάλογο που γίνεται και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως του ανανεωτικούς- και η συντηρητική τάση έβλεπε με καχυποψία αυτό το ενδεχόμενο λόγω των αδύναμων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σε συνθήκες εσωτερικής σύγκρουσης και κρίσης στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ συγκρούονται οι δύο τάσεις του ΚΚΕ με τους συντηρητικούς να κερδίζουν στην Πολιτική Επιτροπή (60-51) και στο Πολιτικό Γραφείο (8-5). Η Αλέκα Παπαρήγα αναδεικνύεται νέα γενική γραμματέας επικρατώντας του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος συσπείρωνε γύρω του την ανανεωτική πτέρυγα.

Στη συνέχεια οι Ανανεωτικοί του ΚΚΕ προσέγγισαν τις υπόλοιπες συνιστώσες του Συνασπισμού δημιουργώντας μία πλειοψηφική τάση που αργότερα θα μετεξελισσόταν σε κόμμα αφού η Αλέκα Παπαρήγα τον Ιούνιο αποχωρεί από την εκτελεστική επιτροπή του ενιαίου Συνασπισμού μαζί με την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Η δεύτερη διάσπαση του ΚΚΕ μετά το 1968 είναι γεγονός αφού την ίδια περίοδο οι Ανανεωτικοί του Γιάννη Δραγασάκη αποχωρούν από το ΚΚΕ και συγκροτούν το κόμμα του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Ποιος ξέρει πως θα ήταν η Ιστορία της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής της χώρας αν στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ είχε αναδειχθεί νικητής ο Γιάννης Δραγασάκης…

---
Πηγή: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News