Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Αποκαθήλωση στον Ιστορικό Ναό των Γιαννιτσών


Το πρωί της Μ. Παρασκευής (3.5.2024) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε ως είθισται στις ιερές ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού του Μ. Σαββάτου (Αποκαθηλώσεως) στον ιστορικό ιερό ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών. Μετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σπυρίδης, οι εφημέριοι του ιερού ναού και οι διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτης, ο βουλευτής Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Ε. Φουντουκίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ιερό ναό μετέχοντας με κατάνυξη στις ιερές ακολουθίες.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι ο Σταυρός πριν από την Σταύρωση του Ιησού Χριστού υπήρξε σύμβολο θανάτου και ονειδισμού, γιατί ήταν ο τρόπος τιμωρίας των κακούργων. Και αυτή ήταν η επιδίωξη του Διαβόλου, να απαξιώσει το πρόσωπο του Χριστού μέσω του σταυρικού θανάτου. Όμως με τον Σταυρό άρχισαν τα θαύματα του Κυρίου. Έγινε όπλο κατά του Διαβόλου. Έγινε τιμιώτατο σύμβολο. Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του αγγέλου της Αναστάσεως προς τις Μυροφόρες: «Ἰησοῦν ζητεῖτε τὸν Ναζαρηνὸν τὸν ἐσταυρωμένον· ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε». Δηλαδή χρησιμοποίησε το γεγονός της Σταυρώσεως ως ιδιότητα του Χριστού. Στο εξής ο Σταυρός βρίσκεται σε μεγάλη υπόληψη. Ενώ ήταν κατάρα, μετά τον Χριστό έγινε ευλογία. Τον επικαλούμεθα. «Τὸν σταυρὸν τιμῶν... τὸν σταυρωθέντα τιμῶ», τόνιζε ένας εκκλησιαστικός συγγραφέας. Εμείς με το όνομα του Κυρίου και του Σταυρού Του θα πολεμήσουμε και θα σωθούμε. Ο Σταυρός δεν είναι απλό διακοσμητικό στοιχείο, αλλά είναι όργανο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να κερδίσουμε την Βασιλεία του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News