Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Οι 4 τροφές που πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με τους ειδικούς να προωθούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων για να μειώσουμε τις πιθανότητες.

"Θα πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τουλάχιστον πέντε μερίδες διαφορετικών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης, φασόλια, φακές, ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους", σημειώνει στην Daily Mail ο διατροφολόγος Matthew Lambert, αρθρογράφος στο World Cancer Research Fund, το οποίο εξετάζει πως η διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, αλλά και να καθορίσουν τα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο.

"Αυτά τα είδη τροφίμων είναι υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες", πρόσθεσε ο Lambert. Ο ίδιος μοιράστηκε επίσης τις τροφές που όταν τις καταναλώνουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε. Αυτές είναι:

Επεξεργασμένα κρέατα

Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως "καρκινογόνο για τον άνθρωπο", σημειώνοντας ότι υπάρχουν "επαρκή στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου".

Το επεξεργασμένο κρέας έχει αλατιστεί, ωριμάσει, ζυμωθεί, καπνιστεί ή παρασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο για να βελτιωθεί η γεύση και η διάρκειά του, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μαγειρέματος μπορούν να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν τα hot dog, το ζαμπόν και τα λουκάνικα.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τον περιορισμό του επεξεργασμένου κρέατος στα 100 γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή σε περίπου δύο μερίδες.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνους του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ορθού, του ήπατος και του μαστού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

"Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από το ποτό", είπε ο Lambert. "Καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συνιστούμε να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ. Για ορισμένους τύπους καρκίνου, το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές εάν καπνίζετε επίσης".

Κόκκινο κρέας

Τα περισσότερα στοιχεία κάνουν λόγο για συσχέτιση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του προστάτη.

Ο Lambert εξήγησε ότι το κρέας περιέχει σίδηρο που είναι βασικό συστατικό της αίμης, ενός μορίου το οποίο υπάρχει σε μεγάλο αριθμό ενζύμων και πρωτεϊνών και που μπορεί να διευκολύνει την παραγωγή δυνητικά καρκινογόνων χημικών ουσιών.

Το World Cancer Research Fund συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε τρεις μερίδες την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου 350 γραμμάρια έως 500 γραμμάρια.

Γλυκά και τηγανιτά

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για 13 τύπους καρκίνου, σύμφωνα με το CDC.

"Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, ποτά με ζάχαρη και γρήγορο φαγητό, όπως πίτσα και μπέργκερ", είπε ο Lambert στην Daily Mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News