Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Αριδαία: Ο πανηγυρικός της 28ης Οκτωβρίου από τον Χρήστο Παπανικολάου


Σεβαστοί Πατέρες

Κύριε Δήμαρχε

Εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες

Η 28η Οκτωβρίου είναι βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως την μέρα την οποία η Ελλάδα είπε το μεγάλο ΟΧΙ στις Ιταλικές απαιτήσεις για παράδοση και ξεκίνησε έναν αγώνα εναντίον των Ιταλών για την Τιμή και την Δόξα.

Έναν αγώνα ο οποίος θα εξελισσόταν σε έναν νικηφόρο πόλεμο εναντίον των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων, θα γραφόντουσαν μερικές από τις ενδοξότερες στιγμές τις ελληνικής ιστορίας,θα έδειχνε σε όλον τον κόσμο πως οι δυνάμεις του Άξονα δεν είναι ανίκητες και ότι η μικρή Ελλάδα είναι ικανή για αυτό που φάνταζε απίθανο.

Παρά τη στάση ουδετερότητας που κρατούσε η Ελλάδα, η κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία και η εμπλοκή της στο Β παγκόσμιο πόλεμου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Στην Ευρώπη από τα τέλη του 1930 η Γερμανία αυξάνει την επιρροή της και επιβάλλεται στρατιωτικά στην κεντρική Ευρώπημε την Άγγλο-Γαλλική διπλωματία να ακολουθεί την λογική του κατευνασμού. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία περιορίζονται στην εφαρμογή μιας αμήχανης και κοντόφθαλμης εξωτερικής πολιτικής η οποία περιοριζόταν στα πρόσκαιρα οφέλη που θα αποκόμιζαν από το νέο status που διαμορφωνόταν από τις κινήσεις της Γερμανίας. Στο πλευρό του Χίτλερ συντάσσεται η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι αλλά λίγο αργότερα και η Βουλγαρία.

Η Ελλάδα επέλεξε τη ουδετερότητα αντιλαμβανόμενη πως η πρόκληση σε πόλεμο θα την καθιστούσε απλά πιόνι σε μία πολεμική σκακιέρα, προς ικανοποίηση αλλότριων συμφερόντων από τα εθνικά.

Οι προκλήσεις ήταν συνεχείς με αποκορύφωμα τον ανόσιο και ύπουλο τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» ανήμερα την 15η Αυγούστου του 1940,το οποίο αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετείχε στον εορτασμό της Μεγαλόχαρης.

Οι Ιταλοί, με την άνανδρη αυτή ενέργεια, κάθε άλλο παρά πέτυχαν το σκοπό τους. Μπορεί να πλήγωσαν βαθιά την ελληνική ψυχή άλλα χαλύβδωσαν το εθνικό μας φρόνημα και ανύψωσαν το ηθικό των Ελλήνων. Ο Ελληνικό λαός δεν φοβήθηκε αλλά συσπειρώθηκε αντιλαμβανόμενος πως πρέπει να είναι ενωμένος για τον επικείμενο πόλεμο.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 την 3η ώρα πρωινή ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι επισκέπτεται την οικία του δικτάτορα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά για να του επιδώσει το ιταλικό τελεσίγραφο απαιτώντας την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία.

Ο Μεταξάς διαβάζει το τελεσίγραφο και απευθυνόμενος στον Ιταλό πρέσβη αναφέρει«Allors c’ est la guerre». Λοιπόν έχουμε πόλεμο. Με αυτή την ιστορική φράση μετέφερε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής και την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

Ο Γκράτσι που εισέπραξε το ηχηρό ΌΧΙ αναφέρει αργότερα πως αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμά του και ότι το καθήκον του ήταν ταπεινωτικό ακούγοντας τον Μεταξά να διαλέγει το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατίμωσης.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, και πριν ακόμη εκπνεύσει το ιταλικό τελεσίγραφο αρχίζει η Ιταλική Επίθεση. Ο Πόλεμος είναι γεγονός.

Το νέο της πολεμικής σύρραξης διαδίδεται αστραπιαία σαν ένα χαρμόσυνο μήνυμα και όχι σαν κάτι κακό. Ο ελληνικός λαός σαν έτοιμος από καιρό σπεύδει να καταταγεί. Εκτελούν το δικό τους χρέος στην τιμή της πατρίδας, στην εθνική ομοψυχία και ενότητα. Η αυθόρμητη αντίδραση των Ελλήνων κάνει ακόμη πιο εμφατικό το ΟΧΙ στον φασισμό και στην επιβουλή της εθνικής μας αξιοπρέπειας και κυριαρχίας.

Το ηχηρό ΟΧΙ ακολουθήθηκε από την ιαχή «ΑΕΡΑ» στα βουνά της Πίνδου. Οι Ιταλοί γρήγορα αντιλήφθηκαν πως ο πόλεμος θα είναι δύσκολος και όχι απλά ένας περίπατος.

Από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου οι Έλληνες αμύνονται σθεναρά στην ιταλική εισβολή. Αμέσως μετά ο πόλεμος περνά σε νέα φάση με την μεγάλη αντεπίθεση των ελληνικών δυνάμεων. Ο ελληνικός στρατός υποχρεώνει τις φασιστικές ιταλικές δυνάμεις σε άτακτη υποχώρηση στην ενδοχώρα της Αλβανίας και απελευθερώνει για μία ακόμη φορά περιοχές της Β. Ηπείρου καταλαμβάνοντας την Κορυτσά, το Πόγραδετς, τους Άγιους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και τη Χειμάρρα.

Οι Ιταλοί προκειμένου να σώσουν το γόητρό τους σχεδιάζουν και υλοποιούν υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Μουσολίνι την περίφημη Εαρινή Επίθεση στις 09 Μαρτίου του 1941 η οποία θα εξελιχθεί σε ένα ακόμη φιάσκο για τις Ιταλικές Δυνάμεις. Ο Μουσολίνι ταπεινωμένος επιστρέφει στη Ρώμη ενώ ο Χίτλερ έχει ήδη αποφασίσει την επίθεση στην Ελλάδα προκειμένου να αποκαταστήσει το ρήγμα του Άξονα και να διασφαλίσει το βαλκανικό μέτωπο.

Στις 6 Απριλίου Η Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα από την Βουλγαρία. Οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε σημείο που αιφνιδιάζουν τους Γερμανούς αλλά και προκαλούν τον θαυμασμό τους. Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά δεν πέφτουν αλλά ή κατάρρευση του Γιουγκοσλαβικού Μετώπου επιτρέπει στου Γερμανούς να εισέλθουν από την κοιλάδα του Αξιού στην ελληνική ενδοχώρα.

Ακολουθεί η στρατιωτική συνθηκολόγηση και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο τριπλής κατοχής από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους.

Ο Αγώνας όμως των Ελλήνων δεν έληξε με την παύση των πολεμικών συγκρούσεων και την συνθηκολόγηση. Γρήγορα οι Έλληνες οργανώθηκαν σε αντιστασιακές ομάδες με απώτερο στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας και την δημιουργία ξανά ενός ελεύθερου κράτους απαλλαγμένο από το ζυγό του ξένου κατακτητή.

Η ημέρα της απελευθέρωσης θα έρθει στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Οι πληγές από την σκληρή κατοχή ήταν εμφανείς αλλά η Ελλάδα ήταν και πάλι ελεύθερη και αποδείκνυε πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες.

Η Ελλάδα, επέλεξε την αντίσταση αντίθετα προς το ρεύμα της υποταγής, του καιροσκοπισμού και της εθελοδουλίας που κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Έγινε, έτσι, η μόνη χώρα στον κόσμο που πολέμησε εναντίον των δύο πόλων του Άξονα και μετέτρεψε την αρχική αμηχανία ολόκληρης της υφηλίου σε θαυμασμό.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος δεν ήταν απλά μία στρατιωτική αναμέτρηση. Υπήρξε παράλληλα ένας πόλεμος αρχών, αξιών και πολιτισμού, η έκβαση του οποίου θα καθόριζε το μέλλον της ανθρωπότητας και την μορφή των κοινωνιών που θα διαμορφώνονταν.

Σε αυτή την πρόκληση συντάχθηκαν με ομοψυχία οι Έλληνες για τους οποίους ήταν αδιανόητη κάθε άλλη απάντηση από το ΌΧΙ.

Η Ελλάδα δεν αρνήθηκε απλά στη φασιστική Ιταλία την ελεύθερη διέλευση…

Είπε ΟΧΙ στον ολοκληρωτισμό.

Είπε ΟΧΙ στην επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων η οποία δεν θα μπορούσε να συμβαδίσει με τα ελληνικά ιδεώδη.

Είπε ΟΧΙ στην υποδούλωση και στην υποτέλεια.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μαθητές

Όσες αναφορές και περιγραφές να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν την ουσία και το μεγαλείο της ηρωικής αντίστασης στο Έπος του 40. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων όμως έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Σήμερα παρακολουθούμε για ακόμη μια φορά πολιτικές εντάσεων και στρατιωτικών προκλήσεων προς την πατρίδα μας που μας υπενθυμίζουν πως το στοίχημα για νίκη εναντίον ολοκληρωτισμού είναι διαρκές.

Ενώ η Ευρώπη συχνά σε μία παρελκυστική πολιτική αφήνει τα γεγονότα να εξελίσσονται επιλέγοντας μία κοντόφθαλμη πολιτική, θα πρέπει να είναι σίγουροι όλοι πως οι Έλληνες θα πράξουμε ξανά αυτό που επιβάλλεται από τα ιδανικά μας και την ιστορία μας.

Και αν η μοίρα μας θέσει πάλι μπροστά στις ίδιες προκλήσεις, πάλι με ένα ΟΧΙ θα απαντήσουμε, τοποθετώντας εαυτούς,για ακόμη μια φορά,στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου

Ζήτω το ΟΧΙ

Ζήτω η Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News