Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά: Πώς, πότε και πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά των συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ρύθμιση περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά- υπολογίζονται σε περίπου 250.000 συνταξιούχους- αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 850.000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τα αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν τα δώρα έως 800 ευρώ. Η απόφαση αφορά το σύνολο των δικαιούχων αναδρομικών, δηλαδή 2,5 εκ συνταξιούχους.

Επίσης αποκλείονται οι δικαιούχοι αναδρομικών από τις επικουρικές και τα δώρα των επικουρικών. Προς το παρών το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκάλυψαν αν τα δώρα και οι επικουρικές που κερδήθηκαν στο ΣτΕ μπορεί να επιστραφούν δεύτερο χρόνο. Από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητστοάκη που επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική. Επομένως οι δικαιούχοι των αναδρομικών των κύριων συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή έως 7.200 ευρώ και μεσοσταθμικά περίπου 900 ευρώ.

Αναδρομικά: Το κόστος ανεβαίνει στα 1,4 δις

Οπως έχει γράψει το TheToc εφάπαξ και μέσα στο 2020 θα καταβάλλει η κυβέρνηση τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Λαμβάνειν θα έχουν όλοι οι συνταξιούχοι –και όχι μόνο αυτοί που προσέφυγαν στα δικαστήρια- αλλά τα χρήματα που θα καταβληθούν θα αφορούν τις διεκδικήσεις μόνο από τις κύριες συντάξεις και όχι από τα επικουρικά και τα δώρα.

Έτσι, το συνολικό κόστος για το δημόσιο περιορίζεται στα 1,4 δις. ευρώ όταν η "ονομαστική" διεκδίκηση ανερχόταν στα 3,9 δις. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, με την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το βήμα της Βουλής, διασφαλίζονται όσοι έχουν κύρια σύνταξη άνω των 1300 ευρώ ή άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Δεν διασφαλίζονται αυτοί που περίμεναν αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (σ.σ είχε κριθεί ως αντισυνταγματικό το κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ) και δεν διασφαλίζονται όσοι διεκδικούσαν την ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά και την 13η και τη 14η επικουρική σύνταξη.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής:

Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει *όλους* τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

"Η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη".

Γιατί η Κυβέρνηση καταβάλλει τα αναδρομικά που αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές;

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Γιατί είναι πεπερασμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια;

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News