Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Στο 30% του εισοδήματος οι ηλεκτρονικές αποδείξεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα

Τον πήχη του 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να ξεπερνούν πλέον οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν, αν δε θέλουν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα είναι κατώτερες από αυτό το όριο, το πέναλτι που επιβάλλεται για το υπολειπόμενο ποσό, έχει προσδιοριστεί στο 22%.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία, καθώς το απαιτούμενο ποσοστό σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα έχει αυξηθεί στο 30%.

Δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα

«Θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις που θα τις πληρώνουμε με τραπεζικά μέσα πληρωμής, είτε ηλεκτρονικά είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε ποσοστό 30% του εισοδήματος ούτως ώστε να μην έχουμε πέναλτι επί των αποδείξεων που μας λείπουν της τάξης του 22%», σημειώνει ο Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα να είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Αν είναι λιγότερες, έστω 5.000 ευρώ, για τα 1.000 ευρώ αποδείξεων που υπολείπονται θα πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

Δαπάνες που εξαιρούνται από το μέτρο

Ωστόσο, η Εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν πληρωμές για φόρους, ενοίκια, τόκους δανείων, τέλη κυκλοφορίας και αγορές οχημάτων και σκαφών.

Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση e-αποδείξεων, όπως άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι υπηρετούν την στρατιωτικοί τους θητεία και μόνιμοι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News