Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Τι είναι πια αυτή η αυτοεκτίμηση; Επηρεάζει την ζωή μας και τις αποφάσεις μας;

Το αίσθημα της αυτοεκτίμησης μας βοηθάει να δίνουμε λύσεις σε διάφορους προβληματισμούς μας και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στην καθημερινότητα μας

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι αυτοεκτίμηση είναι όλες οι σκέψεις που έχουμε για τον εαυτό μας, και οι θετικές και οι αρνητικές, η συνολική εικόνα του εαυτού μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται εκεί όπου υπερτερούν οι αρνητικές σκέψεις και η υψηλή στην αντίθετη πλευρά. Οι σκέψεις αυτές καθορίζονται από τις εμπειρίες μας και τις σχέσεις με τους δικούς μας ανθρώπους. Έτσι καθορίζεται και η στάση ζωής μας. Εάν οι εμπειρίες μας χαρακτηρίζονται από ενθάρρυνση, θερμότητα, ενδιαφέρον για εμάς τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια θετική εικόνα του εαυτού μας και έτσι να χαρακτηριζόμαστε από υψηλή αυτοεκτίμηση. Εάν όμως οι εμπειρίες μας χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενθάρρυνσης και προσοχής, ψυχρότητα, εχθρότητα και κριτική τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια αρνητική εικόνα του εαυτού μας και έτσι να χαρακτηριζόμαστε από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Και τώρα θα μου πείτε, αν έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να υπερεκτιμάτε τον εαυτό σας και να κάνετε σοβαρά λάθη στη ζωή σας, άσε που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κατηγορηθείτε για «ψώνια» ή «φυτά»… σκεφτείτε μόνο στο σχολείο πως αποκαλούν ακόμα και σήμερα τους καλούς μαθητές…. Πήρατε την απάντηση μου, φυσικά και δεν είναι το ζητούμενο να υπερεκτιμάμε τον εαυτό μας, είναι επικίνδυνο και αντί να βελτιώσει την εικόνα μας να την χαλάει ακόμη περισσότερο. Όμως ούτε η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι το ζητούμενο, με χαμηλή αυτοεκτίμηση ποτέ δεν θα ζήσουμε την ζωή όπως την θέλουμε, όπως την ονειρευόμασταν παιδιά. Αυτό που θα έλεγα εγώ με κίνδυνο να με γιουχάρουν οι πιο ειδικοί του θέματος είναι να έχουμε απλά «αυτοεκτίμηση», να ξέρουμε τα υπέρ και τα κατά μας και να χτίζουμε την ζωή μας με βάση αυτά. Να μην υπερεκτιμάμε τον εαυτό μας και να βάζουμε υψηλούς στόχους ώστε μια ολόκληρη ζωή να προσπαθούμε να τους φτάσουμε και να είμαστε εξουθενωμένοι ψυχολογικά συχνά γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα τους φτάσουμε ποτέ. Να νιώθουμε δυστυχία και ματαίωση που δεν τα καταφέραμε. Μην παρεξηγηθώ δεν λέω να μην κάνουμε όνειρα, είναι ότι χειρότερο μπορεί να πει κανείς, λέω πριν βάλουμε ένα στόχο στη ζωή μας να κάνουμε μια ενδοσκόπηση των δυνατοτήτων μας. Η ενδοσκόπηση χρειάζεται προσωπικό χρόνο, όπου στις μέρες μας η καθημερινότητα δεν μας το επιτρέπει πολλές φορές. Όμως το αίσθημα της αυτοεκτίμησης μας βοηθάει να δίνουμε λύσεις σε διάφορους προβληματισμούς μας και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στην καθημερινότητα μας, για αυτό δώστε χρόνο στον εαυτό σας να τον γνωρίσετε καλύτερα ώστε σε δύσκολες περιόδους να είστε οπλισμένοι με «αυτοεκτίμηση».

Και πως μπορούμε να αυτοεκτιμηθούμε;;; ας δούμε κάποιες προτάσεις που δίνουν οι ειδικοί για το θέμα της αυτοενίσχυσης.

Βήμα πρώτο: ο κατάλογος των προτερημάτων μας

Ετοιμάστε έναν κατάλογο με όλα τα προτερήματα, τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις δυνατότητές σας. Βρείτε κάποιο χώρο που δεν θα σας διακόψουν για λίγο και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί όλα αυτά. Ίσως να το βρείτε δύσκολο στην αρχή, μην απογοητευτείτε απλά ξεκινήστε με 1-2 πράγματα και εμπλουτίστε τον κατάλογο σας σταδιακά. Αυτό θα είναι κάτι νέο στη ζωή σας και όπως κάθε τι νέο θέλει χρόνο έτσι και αυτό. Στις περιπτώσεις που δυσκολεύεστε έντονα μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός κοντινού σας προσώπου. Στη συνέχεια οραματιστείτε τα θετικά σας χαρακτηριστικά και όταν έχετε τελειώσει με τον κατάλογο σας, απομονώστε ένα-ένα τα χαρακτηριστικά, κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε κάποια στιγμή στην ζωή σας που τα εμφανίσατε, π.χ. Μία στιγμή που εμφανίστηκε ο ενθουσιασμός σας για κάτι ή η ευαισθησία σας. Προσπαθήστε να κάνετε την εικόνα όσο πιο καθαρή και διαυγή γίνεται. Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έρχεται στο μυαλό σας ένα περιστατικό όπου εμφανίστηκε ένα θετικό σας χαρακτηριστικό παρατηρείστε πώς ενεργείτε τον επόμενο καιρό και ψάξτε να βρείτε τις φορές που το επιδεικνύετε.

Βήμα δεύτερο: γνωρίζουμε τον εαυτό μας

Το πρώτο βήμα μας βοηθάει πολύ να έρθουμε στο δεύτερο βήμα, που μας λέει να ακούμε τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες μας και να τις καταγράφουμε. Προσπαθήστε να αναλύσετε τι είναι αυτό που σας ωθεί σε αρνητισμό στην προσωπικότητα σας. Στη συνέχεια επικεντρωθείτε στα θετικά σας στοιχεία, σε όλα αυτά που είσαστε καλύτεροι. Αναγνωρίστε τους περιορισμούς που έχετε στη ζωή σας, έπειτα σκεφτείτε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή τους έχετε βάλει εσείς για να είστε πάντα ασφαλείς. Όσο περισσότερο σκέπτεστε με τέτοιο τρόπο τόσο πιο πολύ θα γνωρίζετε τον εαυτό σας.

Βήμα τρίτο: επικεντρωθείτε «θετικά» στις λύσεις

Ξεφορτωθείτε τις αρνητικές σκέψεις, αναλογιζόμενοι τα παθήματα του παρελθόντος στις δύσκολες στιγμές. Αν το κάνετε αυτό κάθε φορά που σκέφτεστε αρνητικά, στο τέλος θα μπορέσετε να διώξετε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές σκέψεις. Μην φορτώνεστε με σκέψεις ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε κάποιες καταστάσεις και δεν μπορείτε να μιλήσετε για ότι σας ενοχλεί, αλλά δράστε θετικά χρησιμοποιώντας διάφορα ¨΄όπλα¨ ανάλογα με την περίσταση( χιούμορ, διακριτικότητα), ώστε να πάρει «θετικό χρώμα» η πράξη σας. Αφήστε τα συνεχόμενα παράπονα για τους προβληματισμούς σας και δώστε προτάσεις για την λύση τους. Μην διαιωνίζετε τον ρόλο σας ως «θύμα» σε μια ιστορία και βγείτε αμέσως από τον ρόλο αυτόν βρίσκοντας λύση, αλλά ακόμη και αν δεν το πετύχετε με την πρώτη σίγουρα θα κοντεύετε κι αυτό θα σας βοηθάει να συνεχίσετε.

Βήμα τέταρτο: περιποιηθείτε τον εαυτό σας αλλάζοντας κάποιες συνήθειες

Η ατομική υγιεινή μας, τα απεριποίητα μαλλιά ή το ατημέλητο ντύσιμο, ειδικά για εμάς τις γυναίκες, χειροτερεύουν την εικόνα μας και αυτό αντανακλάται στους γύρω μας. Οπότε φροντίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, με συνέπεια και αγάπη και θα αντιληφθούμε σύντομα ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μας θα μας αρέσει και θα τονώσει την αυτοεκτίμηση μας. Έπειτα πρέπει να κάνουμε συνήθεια να θέτουμε μικρότερους στόχους που μπορούμε πιο εύκολα να πραγματοποιήσουμε. Για παράδειγμα να πάμε γυμναστήριο, να ξεκινήσουμε περπάτημα, να πέφτουμε πιο νωρίς για ύπνο, να διαβάσουμε ένα βιβλίο που θέλαμε και λέγαμε δεν προλαβαίνω. Αν καταφέρουμε τους μικρούς στόχους θα νιώσουμε σίγουρα ικανοποίηση, θα τονωθεί η αυτοεκτίμηση μας και έτσι με τονωμένη αυτοεκτίμηση θα μπορέσουμε πιο σίγουρα να προχωρήσουμε σε καινούργιους και μεγαλύτερους στόχους.

Βήμα πέμπτο;;; ή πρώτο;;; σκεφτείτε το…..: αύξηση αυτοαποδοχής

Αυτό που εγώ θεωρώ πολύ πολύ σημαντικό είναι η συναναστροφή και η αλληλεπίδραση με «θετικούς» ανθρώπους. Να προχωρήσουμε επιτέλους στην απομάκρυνση «τοξικών» ατόμων από την ζωή μας. Να μην ξεχνάμε πως και η συνήθεια να μειώνουμε τον εαυτό μας σε στιγμές που κλονιζόμαστε και νιώθουμε αρνητικά είναι τοξική από μόνη της, οπότε σε τι μας βοηθούν αυτοί οι άνθρωποι;;; Απενοχοποίηση εδώ και τώρα… μην νιώθετε ενοχή αν δεν θέλετε κάποιον στην ζωή σας, διώξτε τον, αν δεν μπορείτε κυριολεκτικά τουλάχιστον μην τον αφήνετε να σας επηρεάζει. Μην νιώθετε ενοχή όταν δεν νιώθετε χαρούμενοι με τον φόβο ότι οι άλλοι θα πουν ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας, έχετε δικαίωμα να έχετε τις μαύρες σας όπως και τις άσπρες σας ημέρες. Δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να νιώθει περισσότερο και να πράττει λιγότερο…

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση!

Με αγάπη εγω…
Cerca trova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News