Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Μιχάλης Μαυρίδης: Η απαξίωση του θεσμού του προπονητή

"Έχουν παρεισφρήσει στο χώρο και πολλοί παράγοντες που το μοναδικό σορτς στην ντουλάπα τους είναι από τους προσκόπους"
 
Καλησπέρα. Αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω έναν προβληματισμό μου που έχει να κάνει με την ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ.
 
Παρατηρώ και στο επαγγελματικό και στο ερασιτεχνικό μια προχειρότητα όσον αφορά την επιλογή του προπονητή. Μιας και η στήλη αναφέρεται όμως περισσότερο στον ερασιτεχνικό χώρο θα περιοριστώ σ’ αυτόν.
 
Το πρόβλημα νομίζω έχει να κάνει πρωτίστως με το οικονομικό. Μη έχοντας πόρους οι παράγοντες οικονομικούς και στην προσπάθεια να λειτουργήσουν τον σύλλογο καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται στοιχειώδης κανόνες του αθλήματος.

Ένας άλλος λόγος είναι τα κριτήρια. Έχουν οι παράγοντες την γνώση να κρίνουν έναν προπονητή; Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν έναν προπονητή; Νομίζω ότι δυστυχώς ο μέσος παράγοντας δεν έχει την δυνατότητα να κρίνει έναν προπονητή σωστά. Κυρίως σκέφτεται και λειτούργει βιωματικά. Δηλαδή με βάση τις εμπειρίες που είχε ο ίδιος αν έπαιξε ποδόσφαιρο.
 
Κάτι το οποίο είναι απόλυτα λανθασμένο μιας και το ποδόσφαιρο παρουσιάζει ραγδαίες αλλαγές. Επίσης έχουν παρεισφρήσει στο χώρο και πολλοί παράγοντες που το μοναδικό σορτς στην ντουλάπα τους είναι από τους προσκόπους... Άνθρωποι που δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο και πολλές φορές μπαίνουν στον χώρο με κίνητρα όπως η προβολή τους, πολιτικά, μικροσυμφέροντα κτλ.
 
Επίσης το κυριότερο πρόβλημα που έχει ο Έλληνας φίλαθλος, παράγοντας, γονέας αθλητή είναι το ότι δεν αρέσκεται στο να ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ, αλλά στο να ΚΡΙΝΕΙ… Αυτό λοιπόν που κάνει τον παράγοντα ουσιαστικά αδύνατο στην κρίση είναι η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ που μας χαρακτηρίζει όλους.
 
Τώρα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας προπονητής νομίζω ότι είναι κατά κύριο λόγο τα παρακάτω.
 
Πρώτα απ’ όλα ΗΘΟΣ. Γιατί στο ερασιτεχνικό έχουμε να κάνουμε με νεαρά παιδιά και πολλές φορές ιδίως στις μαθησιακές ηλικίες η σχέση προπονητή-παίκτη μπορεί να αγγίξει τα όρια της μορφής οιδιπόδειου συμπλέγματος. Κατόπιν ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ. Το ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε επίπεδο επιστήμης πλέον. Απαιτείται γνώση και διαρκής παρακολούθηση των τάσεων και των εξελίξεων που παρουσιάζονται. Σε κάθε αντικείμενο η τεχνογνωσία αλλάζει περίπου επτά τις εκατό κάθε χρόνο. Φανταστείτε λοιπόν ότι το ποδόσφαιρο μόνο στα τελευταία χρόνια τι αλλαγές έχει και πόσο εύκολο είναι να εκτροχιαστείς αν δεν παρακολουθείς την εξέλιξη. Πρέπει επίσης να έχεις το χαρακτηριστικό της μεταδοτικότητας. Δεν αρκεί η γνώση αν δεν μπορείς να την μεταφέρεις.
 
Δυστυχώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γράψουμε για να εξαντλήσουμε το θέμα και δεν μπορώ να τα αναπτύξω μέσα από μια στήλη. Αυτό που με προβληματίζει όμως πιο πολύ είναι ότι γεμίσαμε με ανθρώπους που αυτό που τους καθιστά απόλυτα επικίνδυνους δεν είναι το ότι δεν ξέρουν αλλά το ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ...


12 σχόλια:

  1. εμενα ο προπονητης μου μου μιλαει και αντι φωνη νιωθω περισσοτερο τα σαλια του, ειλικρινα δεν τον καταλαβαινω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ.. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΙΧ.ΜΑΥΡΙΔΗΣ.

      Διαγραφή
  2. μια παλιά παροιμία Μιχάλη λέει " αλλος κανείς δεν γέννησε, μόνο η Μαρία τον Γιάννη" κάπως ετσι ειστε ολοι οι προπονητές, ολοι σας μοναδικοί.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ. ΙΣΩΣ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΕΣ.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΜΙΧ.ΜΑΥΡΙΔΗΣ.

      Διαγραφή
  3. άλλος ένας που δεν ξέρει ότι... 'ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο ρε Μισελ!! τιποτα αλλο μονο μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! ΜΙΧ.ΜΑΥΡΙΔΗΣ.

      Διαγραφή
  5. ΜΙΧΑΛΗ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΚΑΡΦΩΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΜΙΧ.ΜΑΥΡΙΔΗΣ.

      Διαγραφή
  6. Για ακαδημιες θα γραψεται κυριε Μαυριδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ,ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΜΙΧ.ΜΑΥΡΙΔΗΣ.

      Διαγραφή
  7. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News