Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σαν σήμερα: Η Δραχμή περνάει στην ιστορία και αντικαθίσταται από το Ευρώ

Την 1η Μαρτίου του 2002

Από την 1η Ιανουαρίου του 2002, τα οικονομικά δεδομένα θα άλλαζαν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το Ευρώ, το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα θα έπαιρνε την θέση των εθνικών νομισμάτων. Στην περίπτωση της Ελλάδας. Το Ευρώ αντικατέστησε την Δραχμή, ενός νομίσματος με ιστορία 2.700 ετών, άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία του ελλαδικού χώρου. Σαν σήμερα πριν από ακριβώς δεκαπέντε χρόνια, η Δραχμή αποσύρθηκε οριστικά, ύστερα από μια περίοδο δυο μηνών, όπου το νέο και το παλιό νόμισμα κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά να ανταλλάσσει τις δραχμές με ευρώ. Το Ευρώ είναι πλέον το μοναδικό νόμισμα που είναι αποδεκτό στις συναλλαγές. Η Δραχμή, που προέρχεται από το ρήμα «δράττω», που σημαίνει αρπάζω ή καλύτερα «πιάνω σφιχτά», μπορούσε να εξαργυρώνεται για δυο χρόνια με αντάλλαγμα την προκαθορισμένη αξία της σε ευρώ (1 ευρώ=340,75 δραχμές).

Στα αρχαία χρόνια η δραχμή ήταν ίση με έξι οβολούς. Οι οβολοί είχαν το σχήμα σιδερένιας ράβδου και η παλάμη ενός άνδρα μπορούσε να χωρέσει έξι από αυτούς. Έτσι, οι οβολοί που μπορούσε να «αδράξει» η παλάμη ήταν ίση με μια δραχμή, εξού και η προέλευση από το ρήμα «δράττω».


Μετά από μια παύση χιλιάδων ετών, ο κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, προέβλεψε την ανάγκη εθνικού νομίσματος από το 1828. Με δάνειο που πήρε από την Ρωσία, αγόρασε από την Μάλτα μια μεταχειρισμένη μηχανή που έκοβε νόμισμα και το νέο ελληνικό νόμισμα που κόπηκε ήταν ο «Φοίνικας». Ο φοίνικας κράτησε για περίπου 5 χρόνια. Το 1833, επί βασιλείας του Όθωνα, κόπηκε η πρώτη νεοελληνική δραχμή στο Μόναχο. Από το 1836 μέχρι και το 1858 συνέχισε να κόβεται στο Νομισματοκοπείο της Αθήνας.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα κόπηκαν το 1841 και είχαν αξία, 25, 50, 100 και 500 δραχμών. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την ευθύνη για την κοπή από το 1843 και μέχρι το 1928. Από τότε ανέλαβε η σημερινή Τράπεζα της Ελλάδος.

Το 1867, η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία για να ενταχθεί στην λατινική Νομισματική Ένωση. Έτσι η δραχμή θα ακολουθούσε τις ισοτιμίες της ένωσης. Η δραχμή όμως προσχώρησε στην ένωση ύστερα από 43 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πτωχεύσεων που ακολούθησαν. Τότε, η δραχμή εξισώθηκε με τα άλλα νομίσματα της ένωσης, όπως το γαλλικό φράγκο. Σε κάποια χαρτονομίσματα, η ονομαστική αξία στην πίσω πλευρά του χαρτονομίσματος έγραφε στα Γαλλικά «francs», και λογικά από εκεί προέρχεται η ελληνική λαϊκή ονομασία των χρημάτων σε «φράγκα».

Η κατοχή έπληξε την Δραχμή σχεδόν ανεπανόρθωτα. Την έκανε σχεδόν ένα νόμισμα άνευ αξίας. Τις επόμενες δεκαετίες η Δραχμή θα υποστεί κι άλλες υποτιμήσεις μέσα σε ένα φτωχό ελληνικό κράτος. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πηγαίνουν μετανάστες στην Γερμανία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Η πρώτη μεγάλη υποτίμηση ήρθε το 1953 (κατά 50%), ενώ η δεύτερη το 1983. Το 1998, έγινε η τελευταία υποτίμηση της. Ήταν της τάξεως του 12,6%, η οποία ήταν και το τελευταίο βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε αίτηση για ένταξη της χώρας στην ζώνη του Ευρώ, το 2000. Και από την Πρωτοχρονιά του 2002 το ευρώ μπήκε στην ελληνική καθημερινότητα. Δυο μήνες μετά ήταν η σειρά της Δραχμής να βγει από αυτήν...

Πηγή: e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News