Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σχολικός φόβος

Σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν αμοιβαία στο παιδί είναι: κληρονομικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί, και εκπαιδευτικοί

Διανύοντας μια εποχή τεχνολογικής έξαρσης σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, ένα σημαντικό κομμάτι του επιστημονικού κόσμου συνεχίζει να ερευνά με έντονο ενδιαφέρον τις σωματικές και ψυχο-πνευματικές αλλαγές που σημειώνονται στην εικόνα του παιδιού με την είσοδό του στο σχολείο.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι παραπάνω αλλαγές διαφοροποιούν σημαντικά τη συμπεριφορά του παιδιού, σε σχέση με το παιδί της νηπιακής ηλικίας. Σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν αμοιβαία στο παιδί είναι: κληρονομικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί, και εκπαιδευτικοί.

Η ικανότητα του παιδιού να συνάπτει σχέσεις, να μπορεί να εντάσσεται στην ομάδα, να δέχεται αλλά και να επιβάλλεται, ονομάζεται κοινωνικότητα. Το παιδί μεταβαίνει από το οικογενειακό περιβάλλον σε ένα ομαδικό περιβάλλον, αυτό του σχολείου.

Η κοινωνικότητα ενός παιδιού στο σχολικό περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της θέσης που θα κατέχει ένα παιδί μέσα στην ομάδα. Ο παράγοντας της κοινωνικότητας, όπως επίσης και της σχολικής επίδοσης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απογοητεύσεις στο παιδί και να γίνουν τροχοπέδη για τη περαιτέρω εξέλιξή του. Η αδυναμία του παιδιού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου, σταθεροποιεί μέσα του μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να διαταραχθεί η ψυχική του υποδομή. Δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τις παραπάνω αδυναμίες είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Σήμερα, είναι γενικά αποδεκτό πως το σχολείο εκτός από έναν φορέα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης, έχει μετατραπεί σε ένα φορέα κοινωνικής αποδοχής, για μαθητές και γονείς που ανταποκρίνονται με επιτυχία στους ρυθμούς του σύγχρονου σχολείου και επίσης με τις πανελλαδικές εξετάσεις, σε έναν φορέα πιθανής επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Για τους παραπάνω λόγους τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των μαθησιακών δυσκολιών, καθώς οι μαθησιακές δυσκολίες γίνονται η αιτία στο να εμποδίζονται με πανεπιστημιακές σπουδές μαθητές, που σε άλλους τομείς της καθημερινότητας πιθανώς διαπρέπουν: αθλητισμός, θέατρο, ζωγραφική κ.α.

Οι μαθησιακές δυσκολίες λοιπόν, είναι ικανές να προκαλέσουν διαταραχές στον ψυχισμό του παιδιού και να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζουμε «σχολικός φόβος». Ο σχολικός φόβος αποτελεί μια δευτερογενή νεύρωση, που εκδηλώνεται με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο και εκδηλώνεται καμιά φορά ως ενούρηση και τραυλισμός. Άλλες αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση του σχολικού φόβου είναι ο αποχωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους.

Στο Σύγχρονο Κέντρο Μελέτης, Αξιολόγησης και Αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών Be Genius, η πλήρως καταρτισμένη και αυστηρώς εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα ειδικών παιδαγωγών, ψυχολόγων και λογοθεραπευτών σε συνάρτηση με την βέλτιστη υποδομή, παρέχει αξιολόγηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ή και εξατομικευμένη παρέμβαση, για την επιτυχή είσοδο, την ομαλή ενσωμάτωση και πορεία των παιδιών μας στο σχολείο και τη ζωή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News