Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων της Λαγκαδιάς

Δείτε φωτογραφίες

Μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Λαγκαδιάς την Κυριακή 18 Ιανουαρίου για τον Μακεδονομάχο Παπανώε και τους σφαγιασθέντες.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Αφορμή στάθηκε η επέτειος του ολοκαυτώματος των χωριών της Βόρειας Ανατολικής Αλμωπίας (Αρχάγγελος, Λαγκαδιά, Νότια, Περίκλεια) τον Γενάρη του 1944.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Εξαπλατάνου Στέφανος Αβραμίκας, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Γιώργος Γούδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΚΠΑ Τόλης Ουργαντζόγλου και η Πρόεδρος της Τ.Κ. Περίκλειας Σούλα Σούση, απόγονοι των σφαγιασθέντων, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της τελετής, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του περιηγήθηκε στον οικισμό της Λαγκαδιάς.

Το ιστορικό

Γενάρης 1944 (18, 19, 20, 21) οι Γερμανοί κατακτητές με τη βοήθεια των Βουλγάρων κινούνται προς τον ορεινό όγκο Πάϊκου – Τζένας. Σκοπός τους η εκκαθάριση της περιοχής από τους Παρτιζάνους. Την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι Βούλγαροι, οι οποίοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος από το Γεύγελη. Στο πέρασμά τους σκορπούν το θάνατο αθώων πολιτών, πυρπολούν τα χωριά Πλαγιά, Δοζάνη, Φανό της Γουμένισσας,. Εκτελούν πολίτες στο Σκρα, στην Κούπα, στον Αρχάγγελο. Κατευθύνονται προς την Περίκλεια όπου σφάζουν κι εκεί 7 πολίτες μεταξύ των οποίων και νεαρά παιδιά. Στη Λαγκαδιά οι νεκροί είναι 19, άμαχοι, μεταξύ τους και ο 75χρονος Μακεδονομάχος Παπανώε. Οδεύουν προς τη Νότια, αφήνοντας πίσω τους θρήνο και φωτιά. Στην περιοχή ΠΑΤΑΧ εκτελούν 47 πολίτες. Ήταν 21/1/1944.

Δείτε φωτογραφίες:








5 σχόλια:

  1. η ηρωική Λαγγαδιά με τους περηφανους κατοικους της !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλα συγχαρητηρια στη προεδρο του χωριου μας!!! Μπραβο Σουλα!!! Σε παραδεχομαι!! Χρονια ειχα δω τοσο δραστηριο κ αξιο προεδρο στο χωριο μας!! Συνεχισε ετσι δυναμικα!!! Εισαι αξια με ολη τη σημασια της λεξης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλοι οι απανταχού Λαγγαδιανοί έχουν χρέος να ζωντανέψουν το χωριό με όποιο τρόπο μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΟΥΛΑ ΣΟΥΣΗ .Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΛΑΜΠΡΟ ΧΑΡΗ ΣΕ ΕΣΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά, στην Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Περίκλειας, κ.Σούση Χρυσούλα. Ευχόμαστε να συνεχίσεις με την ίδια δύναμη το δύσκολο έργο σου! Πάντα επιτυχίες!!! Υ.Γ. Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται πάντα δίπλα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News