Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές λόγω της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο φάκελος «Προεδρία της Δημοκρατίας» ετοιμάζεται να ανοίξει λίγες ώρες μετά τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από την οικονομία και το τι θα γίνει με τους πιστωτές, υπάρχει το μεγάλο συνταγματικό θέμα.

Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές λόγω της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ουδείς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το πρόσωπο που θα προταθεί, αν και τα σενάρια κυριαρχούν με διάφορα ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει σχετική συζήτηση, αλλά για λόγους στρατηγικής αποφασίστηκε να μείνει επτασφράγιστο μυστικό το όνομα που θα προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.


Παρά την πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου προέδρου και την αναφορά του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει Νίκο Κωνσταντόπουλο, η επιλογή της Κουμουνδούρου είναι συγκεκριμένη: ο υποψήφιος πρόεδρος θα προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενός προσώπου που χαίρει εκτίμησης στο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει ανοικτή γραμμή και επικοινωνία σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο κοινοτικός επίτροπος πολλάκις έχει διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή της ΝΔ και τηρεί αποστάσεις από την σκληροπυρηνική στρατηγική που ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς κατά την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία.

Ο Δ. Αβραμόπουλος απέφυγε επιμελώς προ ημερών, παρά την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού, με τον οποίο είχε έντονη συζήτηση στην προ ημερών συνάντησή τους, να προβεί σε δήλωση στήριξης της ΝΔ. Απέφυγε να μιλήσει αρνητικά για το ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε τη θεσμική του ιδιότητα ως επιτρόπου της Ε.Ε. που δεν του επιτρέπει να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, είπε απλά ότι ευχήθηκε καλή επιτυχία στη ΝΔ (σ.σ. αυτό κάλλιστα μπορούσε να το ευχηθεί ο οποιοσδήποτε ακόμα και κάποιος αντίπαλος στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού) και ανέφερε ότι είναι στέλεχός του κόμματος, παραλείποντας ότι είναι αντιπρόεδρός του.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει άριστη εικόνα για τον κοινοτικό επίτροπο και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτός ο υποψήφιος πρόεδρος, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ότι για να καθησυχάσει πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι το πρόσωπο που θα προταθεί θα προέρχεται από την κεντροδεξιά, στα πλαίσια του ιστορικού συμβιβασμού που θα επιχειρηθεί.

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξετάσει κάποια στιγμή και το όνομα του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να εμπλακεί και δεν τον ενθουσιάζει και ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σημερινή του μορφή, λόγω των αρμοδιοτήτων που δεν έχει.

Ο Σταύρος Δήμας που προτάθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια περίπτωση που έχει απορριφθεί και υπάρχει στο φάκελο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι έκπληξη εάν προταθεί από τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει άριστη εικόνα για τον πρώην κοινοτικό επίτροπο.

Άλλο πρόσωπο από την κεντροδεξιά δεν υπάρχει και το μόνο που συζητείται από το χώρο της κεντροαριστεράς είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, το όνομα του οποίου είναι μεταξύ των τριών της λίστας Τσίπρα. Εάν επιλέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά, θα πρόκειται, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, για μια υπερβατική κίνηση που θα δημιουργήσει και ζήτημα στη ΝΔ, η οποία δύσκολα θα αρνηθεί τη στήριξή της, ενώ θα μεταδοθεί προς πολλές κατευθύνσεις μήνυμα ενότητας.

---
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News