Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Θλίψη... για το πρώην υποκατάστημα Αριδαίας του ΟΤΕ

Γράφει ο Γιώργος Κωστόπουλος

Στο καλαίσθητο κτήριο της φωτογραφίας στεγαζόταν πριν από καιρό το υποκατάστημα Αριδαίας του ΟΤΕ (του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος).

Χρειάστηκε να το επισκεφτώ πριν από δυο μήνες για υπόθεσή μου και το βρήκα κλειστό και μέσα στα σκουπίδια. Τα έχασα! Ρώτησα κάποιον περαστικό αν μετακόμισε η σχετική υπηρεσία σε άλλο κτήριο. «Ναι», μου απάντησε, χαμογελώντας ειρωνικά. «Πήγε στη Γερμανία»!

Φυσικά δεν κατάλαβα τίποτα και ρώτησα τον επόμενο περαστικό πού πρέπει να πάω επιτέλους, για να εξυπηρετηθώ. Έλειπα πάνω από μισό χρόνο από την Αριδαία και αγνοούσα ποιες μεταβολές είχαν μεσολαβήσει στο καθεστώς των τηλεπικοινωνιών στην πόλη μας. Ο περαστικός με πέρασε για ξένο και μου εξήγησε ότι πρέπει να πάω στο «Γερμανό», στο κατάστημα όπου ασχολούνται με τα κινητά τηλέφωνα. Πήγα λοιπόν στο υποκατάστημα Αριδαίας του «Γερμανού» για την υπόθεσή μου.

Ωστόσο ο νους μου δεν έφευγε από το όμορφο κτήριο που στέγαζε άλλοτε τις υπηρεσίες του ΟΤΕ, που είχε τη γραμματεία στα αριστερά της ανοιχτής σάλας, δεξιά το γραφείο τού υπάλληλου που τακτοποιούσε τις υποθέσεις των πολιτών, δίπλα τούς τηλεφωνικούς θαλάμους και τη λοιπή επίπλωση.

Με τις αναμνήσεις αυτές στάθμευσα και πάλι μια μέρα μπροστά στο κτήριο και το φωτογράφισα. Αυτή τη φορά έλειπαν τα σκουπίδια από την πρόσοψή του. Και είδα στις δύο πλατιές πράσινες επιφάνειες, δεξιά και αριστερά της εισόδου, να γράφει ότι το οίκημα ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ. Ενδιαφέρθηκα να μάθω την ιστορία του κτηρίου και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Ιωαννίδης με πληροφό-ρησε ότι ο ΟΤΕ είχε αγοράσει το οικόπεδο από τον άλλοτε βουλευτή Προκοπίδη και το έχτισε για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω ποιο είναι το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Ούτε ποιος θα καρπώνεται τα ενοίκια, αν βρεθεί ο ενοικιαστής. Εμένα με θλίβει το κατάντημα του συγκεκριμένου οικοδομήματος, ως δείγμα της τύχης ενός ακόμη κραταιού δημόσιου οργανισμού που ιδιωτικοποιήθηκε. Η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων εταιριών του Δημοσίου, φέρνοντας ως παράδειγμα την «επιτυχημένη» ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ από το 2008. Ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο της χώρας, εννοώντας την πώληση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όμως ο κ. Σαμαράς ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, για μην πουληθεί ο ... ΟΤΕ! 

Δωροθέα 20-10-2014

12 σχόλια:

  1. Τώρα, από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τη "θλίψη" από το κατάντημα του "όμορφου κτηρίου" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ανατροπή του Μητσοτάκη από το Σαμαρά πως έφτασες, μόνο εσύ ξέρεις.
    Μπορούσες απλά να γράψεις "είμαι αντιμνημονιακός-θέλω κρατικά ΔΕΗ, ΟΤΕ, Κωπαίδες, Σταθμούς ελέγχου κάπρων κλπ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κάπροι και οι κάφροι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι και δεν έχουν κλείσει μόνο τα ΟΤΕτζήδικα, αλλά και νοσοκομεία, σχολεία.
      Θα μπορούσες απλά να γράψεις είμαι βιτσιόζος και ό,τι και να γίνει το γουστάρω διότι είναι θεόσταλτο.

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο κυκλοφορούν αλλά "θλίβονται και νοσταλγούν" τη "γραμματεία" και τον κλητήρα ενός κρατικού μπακάλικου.

      Διαγραφή
    3. Είπαμε βιτσιόζος.Περί ορέξεως...

      Διαγραφή
  2. Και εσύ παπαγαλάκι, 'επιχειρηματολογώντας" με τη μέθοδο του τσουβαλιάσματος και της απαξίωσης, χωρίς να απαντάς επί της ουσίας έχεις την κυβέρνηση(μειοψηφίας) που σου αξίζει.Εμείς τί φταίμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χααχαχαχαχχααχ έτσι είναι !!! όπως τα λές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ όμορφο και ρομαντικο άρθρο.Μακάρι να υπήρχε τρόπος να αξιοποιηθεί καλύτερα το κτίριο ,όπως και το παλιό δημαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ρομαντικό που το είδες;
      Εκτός εάν υπάρχει έρωτας με τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά του 93.

      Διαγραφή
  5. Τι σύμπτωση κι αυτή. Οι κρατικές υπηρεσίες να αγοράζουν-νοικιάζουν, χώρους-κτήρια-υπηρεσίες, από βουλευτές, υπουργούς, τσάτσους, παρατρεχάμενους, νοσταλγούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους τους φίλους,
    Ειμαι αυτός που κατασκευασε το συγκεκριμένο κτήριο το ετος 1986 με δημοπράτηση απο τον ΟΤΕ. Με πολυ καλή αρχιτεκτονική μελέτη, με προχωρημένη στατική μελέτη που οι προδιαγραφές της μέχρι και σήμερα υπερτερούν των υφισταμένων , με εξυγείανση εδάφους σε βάθος 5,0 μ. με σπαστή κροκάλλα απο το λατομείο του κ.Παπουτσή Γιάννη απο την Πολυκάρπη, με θεμελίωση γενικής κοιτόστρωσης ύψους δοκών 1,50 μ και πάχους πλακών 0,60 μ.με κάναβο υποστυλωμάτων ανα 4,50 μ και τοιχεία που ξεπερνάν τις σημερινές απαιτήσεις του αντισεισμικού κανονισμού του 2003.Ενα κτήριο που μπορεί άνετα να σηκωσει άλλους 3 ορόφους και να στεγάσει ενα σχολείο (εάν βρεθεί χωρος για αυλή), ή ενα τμημα νοσοκομείου με τις απαραίτητες προσθηκες ειδικών κατασκευών.Η επίβλεψη του απο την τεχνική υπηρεσία του ΟΤΕ ηταν εξαιρετικά αυστηρή στο να κρατηθούν οι προδιαγραφές, καθώς τα φορτία που θα σήκωνε ηταν σημαντικά. Αντ αυτο η τεχνολογία ξεπέρασε τον ΟΤΕ και η έλευση των οπτικών ινών απομάκρυνε τα βαριά μηχανήματα και όλες οι αίθουσες εμειναν άδειες.Εν τέλει ειναι ενα κτήριο χωρίς επιβάρυνση χρήσης παρα μόνον του χρόνου που περνά και με μικρή συντήριση μπορεί να γινει πολύ ωφέλιμο για να στεγάσει κάποια Δημοτική υπηρεσία.
    Δημήτρης Παπαδόπουλος
    πολιτικός μηχανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσυ πια, δε χανεις ευκαιρια να διαφημιστείς δωρεάν!!!!

      Διαγραφή
  7. τα εχουν δωσει ολα τζαμπα πουλησαν Κοσμοτε και Ρομτελεκομ της Ρουμανιας που ειχε αγωρασει ο τοτε ΟΤΕ τωρα ειναι T...Telecom.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News