Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» αναφορικά με τις περικοπές που έρχονται στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας

Στην προαναγγελία ότι θα υπάρξουν το 2015 αρκετοί δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ , που θα το χάσουν, για να συμμετέχουν αντίστοιχα ως δικαιούχοι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προέβη νωρίτερα, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» αναφορικά με τις περικοπές που έρχονται στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, γίνεται σαφής αναφορά για μείωση «στο ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων». Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι για να μπορέσει να υπάρξει εντός του 2015, καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, ποσά που ανέρχονται έως το 1 δισ. ευρώ. Πάλι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς τονίζεται ότι «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα».

Ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έκανε λόγο για δημιουργία ενός μηχανισμού που τελικά μια σειρά από κοινωνικές παροχές «δεν θα είναι τυφλές αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται για να καταλήγουν σε όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη». Με τον τρόπο αυτό, αφενός εξοικονομούνται κονδύλια από τον ΟΑΕΔ αρχικά, λόγω του επιδόματος ανεργίας και στη συνέχεια από άλλους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Ήδη έχει δρομολογηθεί η αλλαγή κριτηρίων, που θα οδηγήσει σε ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, μιας και εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, επανεξετάζονται «ένα προς ένα» όλα τα προνοιακά επιδόματα, ενώ στην «πρώτη γραμμή» των περικοπών μπαίνουν τα επιδόματα αναπηρίας.

---
Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News