Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Συνταγματική η περικοπή του εφάπαξ στους Δημοσίους Υπαλλήλους, σύμφωνα με το ΣτΕ

Είχε προσφύγει στο ΣτΕ μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός επειδή είχε λάβει μειωμένο ποσό κατά 16.000 ευρώ

Συνταγματική κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων,από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αποφασίστηκε, κατά πληροφορίες, ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, βάσει της οποίας της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ λόγω νομοθετικών περικοπών που έλαβαν χώρα μετά την συνταξιοδότηση της και καθώς περίμενε την καταβολή του εφάπαξ.

Οι σύμβουλοι επικρατείας δέχθηκαν κατά πλειοψηφία, ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

Η υπόθεση εισήχθη προς κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ με βάση τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ.

Ειδικότερα στην προσφυγή της χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή του εφάπαξ και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επισημαίνοντας πως πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορία των συνταξιούχων τα εισοδήματα των οποίων έχουν υποστεί αλλεπάλληλες αναδρομικές περικοπές. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους.

---
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Κοπριές....... λες και ήταν δικά τους και τα περιέκοψαν. Άντε να χαθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ αχτι εχεις με τους δ/υ ε? δεν μπορεσες να γινεις κι εσυ δικε μου ε?

      Διαγραφή
    2. Ρε 8.31 τι κατάλαβες; Ποιοι είναι οι κοπριές που έγραψα;
      Λοιπόν εννοώ αυτούς που έκαναν τις περικοπές και αυτούς που συμφώνησαν μαζί τους.
      Τώρα μήπως κατάλαβες;

      Διαγραφή
    3. Jereis den itan oneiro OLON ton Ellinon na ginoun dimosioi upaliloi. Merikoi apo emas gia ton a i b logo etixe na akolouthisoume alla monopatia. Einai sintagmatika dikaio autos i auti pou exei to dimosio afentiko na pairnei extra sintajiodotiko programa, adeia mitrotitas, adeia opote thelei kai sigouri asfaleia, oti akoma kai an klepsei i skotosei, den tha xasei ti douleia tou se sxesi me emena? Ta dika mou ta paidakia einai katoterou theou?

      Διαγραφή
    4. Ντεν καταλαβα τιποτα

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News