Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Προσοχή: Αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου το σύστημα καταβολής ΦΠΑ

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να βοηθήσει στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά

Η κυριότερη αλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πως πλέον η καταβολή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξη του σχετικού τιμολογίου.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με το Βήμα, ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου, ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2015.

Αυτό που ενδιαφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πως πλέον όσοι έχουν τζίρο εως 500.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν τον ΦΠΑ όταν πληρωθούν τα τιμολόγια τους στις συναλλαγές χονδρικής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σύντομα τελειώνει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος και αμέσως μετά θα ζητήσει από την Κομισιόν να ανέβει η προϋπόθεση του τζίρου από τα 500.000 ευρώ στα 2 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να βοηθήσει στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά αφού μέχρι και σήμερα μία επιχείρηση πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ κάθε μήνα ή τρίμηνο ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

Σύμφωνα με το Βήμα όσοι επιλέξουν το νέο σύστημα θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «Ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπίπτει ο ΦΠΑ κατά τον χρόνο πληρωμής, ενώ οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα αναβάλλουν επίσης την έκπτωση του ΦΠΑ έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News