Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη με τη συγγραφέα του «Νόμου» Μαρία Ζαχαράκη - Τι μας λέει για το βιβλίο

«Ο έρωτας δεν έχει όρια, έχουν όμως οι άνθρωποι. Κάποιοι τα ξεπερνούν κάποιοι όχι»

Συνέντευξη στο Aridaia News παραχώρησε η συντοπίτισσά μας συγγραφέας του Βιβλίου «Νόμος» Μαρία Ζαχαράκη.

Διαβάστε τι μας είπε:

1.Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων; Θέλατε να εκφράσετε κάποια πράγματα ή η συγγραφή ήταν πάντα κομμάτι της ζωής σας;

«Από πολύ μικρή ανακάλυψα τη μαγεία της λογοτεχνίας και τους φανταστικούς κόσμους της, σε μια εποχή που οι επιλογές διασκέδασης ήταν περιορισμένες. Μοναδική διέξοδος λοιπόν, ήταν οι χάρτινοι ήρωες των μυθιστορημάτων και οι περιπέτειές τους. Θαύμαζα τόσο αυτούς όσο και τους δημιουργούς τους και σύντομα ονειρευόμουν να φτιάξω τις δικές μου ιστορίες. Οι πρώτες απόπειρες συγγραφής εμφανίστηκαν στα χρόνια της εφηβείας και το πρώτο ολοκληρωμένο έργο μου ήταν πραγματικότητα πριν τελειώσω το λύκειο. Έκτοτε η συγγραφή έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και ο καλύτερος τρόπος να διασκεδάσω μέχρι σήμερα είναι να φτιάξω μια ιστορία».

2.Ποια ήταν η αφορμή που σας ώθησε να γράψετε το βιβλίο «Νόμος»;

«Μου άρεσε να γράφω από μικρή, να δημιουργώ φανταστικούς κόσμους και να φτιάχνω ιστορίες. Η συγκεκριμένη ιστορία όμως ξεκίνησε τουλάχιστον 14 χρόνια πριν, όταν σ' ένα ταξίδι στην Ιταλία παρατήρησα πως στη σκηνή της εκδίωξης των Πρωτόπλαστων του Μιχαήλ Αγγέλου στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα, υπήρχε κάτι περίεργο στο σύμπλεγμα γυναίκα-φίδι. Πρόσφατα, παρακολούθησα μια εκπομπή σχετικά με την καθολική εκκλησία η οποία μ' έβαλε σε πολλές σκέψεις. Δεν άργησα να συνδέσω τη σκηνή με το θέμα της εκπομπής ώστε να φτιάξω μια ιστορία-κατά τη συνήθειά μου να γράφω, περισσότερο για να διασκεδάσω. Όταν όμως συγκέντρωσα το υλικό μου αντιλήφθηκα πως ήταν κάτι περισσότερο από διασκέδαση, ήταν κάτι που ήθελα να μοιραστώ με άλλους ανθρώπους, ήθελα να πω ένα μεγάλο παραμύθι».

3.Το βιβλίο σας είναι πολύ καλογραμμένο. Πόσο χρόνο χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του;

«Γράφω πολύ και γράφω γρήγορα. Στην πραγματικότητα, ο περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί ο «Νόμος» διοχετεύθηκε στην έρευνα, στο διάβασμα και στο ξεδιάλεγμα του βιβλιογραφικού υλικού. Στο σύνολό του πήρε 4 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

4.Έχετε ξεκινήσει να γράφετε τα επόμενα βιβλία της συνέχειας; Πότε να περιμένουν οι αναγνώστες σας το δεύτερο βιβλίο;

«Το δεύτερο μέρος, η «Τιμωρία», είναι ήδη έτοιμο, τουλάχιστον από εμένα. Αφού περάσει από τα χέρια και την κρίση των λογοτεχνικών πρακτόρων μου, θα μπει στη διαδικασία της έκδοσης και μέσα στο 2015 θα εκδοθεί. Μέχρι το Σεπτέμβριο ευελπιστώ να έχω συγκεντρώσει το υλικό για τη συνέχεια και ν' αρχίσω να γράφω».

5.Η ιστορία σας περιγράφει τον απαγορευμένο έρωτα ενός αγγέλου με μία θνητή. Πιστεύετε ότι υπάρχουν όρια στον έρωτα;

«Ο έρωτας δεν έχει όρια, έχουν όμως οι άνθρωποι. Κάποιοι τα ξεπερνούν κάποιοι όχι. Είναι επιλογή του καθενός τι θέλει να ζήσει, τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει, τι μπορεί ν' αντέξει και κυρίως αν έχει τη δύναμη ν' αφήσει τον εαυτό του για κάποιον άλλον. Αυτό για κάποιους είναι πολύ φυσιολογικό, για κάποιους άλλους όμως απόλυτα καταστροφικό. Ο έρωτας είναι πολύ προσωπική υπόθεση».

6.Να περιμένουν οι αναγνώστες σας ένα αίσιο τέλος για τους ήρωες του βιβλίου σας, την Αντριάνα και τον Κάμεν;

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Ένα αίσιο τέλος όμως, δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μου διαθέσεις καθώς πρόκειται για έναν απαγορευμένο έρωτα από το νόμο του Θεού. Για να είναι πειστικό και σύμφωνο με το πνεύμα του βιβλίου, θα πρέπει να βρω βιβλιογραφία για να στηρίξω μια τέτοια έκβαση. Και αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Διαβάζω πολύ όμως, και ψάχνω συνέχεια. Παρ’ όλα αυτά όταν έρθει η ώρα να γράψω το τέλος, δεν ξέρω πώς θα το χειριστώ».

7.Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους ανθρώπους που διαβάζουν το βιβλίο σας;

«Οι αναγνώστες μου φαίνεται να έχουν αγαπήσει τον «Νόμο», περισσότερο κι από εμένα από την ίδια. Είναι ενθουσιασμένοι και μου το δείχνουν. Μου έχουν πει πολλά και συγκινητικά λόγια. Ξεχωρίζω αυτά μιας μικρής μαθήτριάς μου που με μάτια γεμάτα απορία, με ρώτησε: «Κυρία, πώς έγραψες τόσο μεγάλο παραμύθι;» Αυτό όμως, δεν είναι η λογοτεχνία; Ένα μεγάλο παραμύθι για μεγάλα παιδιά;».

Ευχαριστούμε την κα Ζαχαράκη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η οποία δημοσιεύτηκε στη Σύγχρονη Εβδομαδιαία Εφημερίδα Aridaia News!

2 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια που τολμησε μια τετοια ομορφη προσπαθεια.Οι γυναίκες καλο είναι να ασχολούνται και με την καλλίέργεια του πνευματος και τις γνωσεις περισσότερο.Τις καλυτερες ευχες για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALO ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ Ν ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΦΥΛΟ ΕΙΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News