Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η Αργεντινή χρεοκόπησε, ο εφιάλτης επέστρεψε!

Η Standard & Poors είχε... προαποφασίσει τη χρεοκοπία, αφού υποβάθμισε την Αργεντινή στην κατηγορία Selective Default

Κανείς δεν έχει ξεχάσει τις εφιαλτικές στιγμές του Δεκεμβρίου του 2001 με τις διαδηλώσεις, τις συγκρούσεις, τους πολίτες να σπάνε μαγαζιά και τράπεζες και τον τότε πρόεδρο της χώρας να την εγκαταλείπει με ελικόπτερο.

Αν στο "και 5" δεν βρεθεί λύση, η Αργεντινή θα τα ξαναζήσει όλα αυτά.

Στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας, μεσάνυχτα τοπική) έληξε η διορία για να υπάρξει συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ, και τους πιστωτές.

Αυτή τη φορά η Αργεντινή έπρεπε να πληρώσει 539 εκατομμύρια δολάρια τους πιστωτές που είχαν συμφωνήσει σε κούρεμα των ομολόγων, τα οποία διακρατούσαν κατά 70% μετά την κρίση του 2001.

Οι συνομιλίες έγιναν στη Νέα Υόρκη αλλά έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Ένα έσχατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε, δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της Αργεντινής. Η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή "τεχνική" κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών», πρόσθεσε.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», είπε. «Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Χωρίς συμφωνία, η Αργεντινή βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων, αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της χώρας.

Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη... χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.

---
Πηγή: newsit.gr

11 σχόλια:

  1. για να δούμε λοιπόν στην πράξη τι συμβαίνει σε ένα κράτος όταν χρεωκοπεί.Και μιλάμε για ένα κράτος με κτηνοτροφία πολύ πλούσια, κοιτάσματα, παραλίες, θαλάσσιο πλούτο και τουρισμό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρεωκοπησε και η Ισλανδια και ξανασηκωθηκε γιατι είπε όχι στην Τροικα, το ίδιο και ο Ισημερινος. Όταν χρεωκοπει ένα κράτος πρέπει να παλέψει και όχι να υποδουλωθει στην Μερκελ και στο ΔΝΤ

      Διαγραφή
  2. ΜΠΑΤΙΡΙΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟμαΐου κυβερνούσαν δεκαετίες μας έφεραν στα πρόθυρα της χρεωκοπιας, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, κούνια που σε κουναγιε, καλα κρασιά...

      Διαγραφή
    2. Προς 11.26 Ακριβως οπως τα λες ..η ΝΔ και το κλεφτοπασοκ μας εφεραν στην χρεωκοπια {οχι στα προθυρα} Αλλα ξεχνας οτι ο Τσιριζα τακιμιασε με οτι καλυτερο ειχε κ εχει το κλεφτοπασοκ σε μιζαδορους λαμογια -κλεφτρονια ...κλπ .Καθηγητες παιδι μου ....με δοκτορα ....Και επομενως αλλου ειναι η λυση .....

      Διαγραφή
    3. κλεφτοΝουΔου ξερω εγω! εσυ?

      Διαγραφή
  3. Ασ βέπουνε την διατεταγμένη εσωτερική χρεωκοπία της χώρας μας -γιατί αυτό εοιλέχτηκε ως "σωτηρία" μας και τα χειρότερα έρχονται, αφού τα περισσότερα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από εδώ και μετά, βάσει νόμων. Η καινούργια καραμέλα θα είναι ότι Η Τρόϊκα τελείωσε! Ναι, οι ΕΠΠΙΣΚΕΨΕΙΣ του Κλιμακίου της θα τελειώσουν, με τη μορφή που είναι σήμερα, μέσα στο 2015. Όχι η πολιτική και πραγματική ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ! Γιατί τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, όπως και η εξαρτημένη πολιτική της χώρας! Μόνο τα μέτρα του 1ου Μνημονίου έχουν συμβατικές οικονομικές δεσμεύσεις της χώρας (που τις πληρώνουμε εμείς μόνο για χάρη της σωτηρίας των Τραπεζών) έως καο το 2050!!! Προσθέστε και τα άλλα Μνημόνια....
    Όποιος θέλει, μπορεί να αναζητήσει τα πραγματικά και ΟΛΟΚΛΗΡΑ κείμενα των Μνημονίων, έτσι για να μην αμφισβητεί αυθαίρετα και κατευθυνόμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα καλα και μας κατηγορια sd μας ειχαν δηλαδη ειχαμε χρεωκοπησει και μεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν καει το χαρτί του συριζα ,μελλοντικά πχ η Δημαρ θα βγει πιθανο κομα κυβερνησης.Τι δεν καταλαβαινει ενας φίλος που ψηφίζει ΝΔ? εαν ο κυκλος αυτος δεν παει αρμονικα μια εσεις μια εμεις θα ειχαμε εμφύλιο...τι δεν καταλαβαινει καποιος? η εναλλαγη κραταει τη χωρα ενωμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι ο 11:45 και επιτρέψτε μου να επανέλθω με 2ο σχόλιο.
    Δείτε π'ως εμφανίζεται το ζήτημα της Αργεντινής από τα δικά μας σαϊνια που μας κυβερνούν: παρουσιάζουν ως χρεωκοπία αορίστως ότι συμβαίνει εκεί, ενώ είναι τελείως διαφορετικά τα μεγέθη, οι συνθήκες και τα αίτια.Αλλά, αποκρύπτουν και το γεγονός ότι η Αργαντινή, ακόμα και τώρα ΕΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ.
    α) Λόγω του ότι προηγούμενες κυβερνήσεις (τύπου σημερινής δικής μας ) δέσμευσαν τη χώρα στο Αμερικάνικο Δίκαιο (όπως η δική μας στο Βρεττανικό) ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Δικαστής αποφάσισε υπέρ του Σίγκλερ (ΑΜΕΡΙΚΆΝΟΣ ΓΥΠΑΣ=ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΣ στο επάγγελμα) για αποπληρωμή ομολόγων που δεν είχε συμφωνήσει να κουρευτούν (κάτι που είχαν συμφωνήσει οι περισσότεροι κερδοσκόποι στην προηγούμενη κρίση του 2005, αν θυμάστε). Οι ομολογιούχοι που αποδέχθηκαν το κούρεμα πληρώνονται και σήμερα κανονικά. Λόγω της απόφασης του Αμερικανού δικαστή, όμως και της ισχύος του Αμερικανικού Δικαίου στην Αργεντινή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ (= ΕΚΒΙΑΖΕΙ) την σημερινή κυβέρνηση να αποπληρώνει κανονικά, ενώ ΜΠΟΡΕΙ!!!
    β) Το ποσό που ζητά ο Γυπας(έτσι λέγονται διεθνώς αυτοι οι κερδοσκόποι) είναι μικρό(1.5 δισ) και δεν κινδυνεύει η Αργεντινή από αυτό. Το πρόβλημα, ο εκβιασμός και ο κίνδυνος βρίσκεται και πάλι στο ΄.οτι.λόγω Αμερικάνικου Δικαίου, αν πληρωθεί αυτό το χρέος ακούρευτο, ΑΥΤΟΜΑΤΑ πρέπει να πληρωθούν και όλοι οι άλλοι (και ας έχουν συμφωνήσει σε κούρεμα). Είναι ρήτρα της υπαγωγής της χώρας στο Αμερικάνικο Δίκαιο. (Κάτι αντίστοιχο και προς το χειρότερο ΙΣΧΥΕΙ για την Ελλάδα με το Βρεττανικό Δίκαιο, εδω και 2 Χρόνια, που ψηφίστηκε από την συμπολίτευση και έχει ισχύ υπερεθνικού νόμου. Είναι πάνω και από το Σύνταγμα!!!). Αυτό αρνείται η Αργεντινή. Γιατί αποθεματικό έχει.
    γ) Εφ' όσον δεν επέλθει λύση (υπόψην ότι πιέζει τον γύπα ακόμα και η Αμερικάνικη Κυβέρνηση σήμερα, διαβλέποντας τον κίνδυνο για τη σταθερότητα των funds, καθότι τα ποσά που διακυβεύονται είναι ασύλληπτα, για εκείνους που κούρεψαν τα ομόλογα, παγκόσμια), η Αργαντινή θα έχει οικονομική ύφεση με τη μορφή πτώσης της κατανάλωσης π.χ. αλλά ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να την αντιμετωπίσει ΤΩΡΑ, γιατί:
    -έχει εθνικό νόμισμα
    -έχει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, κτηνοτροφία, γεωργία, Βιομηχανία, Πετρέλαια...Άρα έχει τουλάχοστον αυτονομία εσωτερική, αλλά και να πατήσει -χωρίς εξαρτήσεις- για να ανακάμψει. Σημειωτέον ότι οι κρίσιμες υπηρεσίες και παραγωγές (ενέργεια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βασική παραγωγική-βιομηχανική παραγωγή, πετρέλαια, τραππεζικό σύστημα είναι ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ στο μεγαλύτερο ποσοστό. Τέτοι και τόσο που να επιτρέπει ακόμα τον έλεγχο, αν και με πολλά προσκόμματα των ιδιωτών (ανιλαμβάνεστε γιατί).
    Η εσωτερική χρεωκοπία που βιώνει η Ελλάδα (και ήταν πολιτική επιλογή) είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην Αργεντινή ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ. Αλλά ακόμα και τότε έχει προοπτικές να ανακάμψει, αν δεν ξεπουλήσει και υποθηκεύσει τα πάντα (όπως έχει δεχτεί και υπογράψει η Ελλάδα με τα Μνημόνια!!!), γιατί μεγάλη Πρωτογενενή παραγωγή στον έλεγχό της, ως χώρα. Και μη μου πείτε που θα βρει αγορές; Γιατί, αν στέκεσαι στα πόδια σου με δικά σου πόδια, οι αγορές μεταστρέφονται, ακριβώς γιατί τους αποφέρει μικρότερα κέρδη ο εκβιασμός.
    Η κριτική μου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις προηγούμενες και τις σημερινες θέσεις του, είναι ότι οι η εξάρτηση από τις αγορές -με τους όρους να τους βάζουν μόνο αυτές- σημαίνει ότι οι εκβιαμοί θα είναι πάντα πολιτική των αγορών. Πράγμα που σημαίνει ότι και με τον ατυφύλακα και με τον χωροφύλακα δεν γίνεται. Αριστερός καπιταλισμός δεν υπάρχει. Ας αποφασίσει να σταθεί και με τα δύο πόδια σε μια βάρκα.
    Για τη συμπολίτευση, τί να πω; Ντρέπομαι και μόνο που τους ακούω, ντρέπομαι που τους νοιώθω να επιχαίρουν για ενδεχόμενη χρεωκοπία άλλης χώρας ( σχεδόν το εύχονται), μόνο και μόνο για να έχουν επιχείρημα της δικής τους χρεωκοπίας ( εθελόδουλη και μόνιμη, βάση μνημονίων) που την ονομάζουν "σωτηρία"!!! Υιοθετούν άκριτα την "επιχειρηματολογία των Γυπών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News