Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΆΠΟΨΗ: «Οι μορφωμένοι και οι... άλλοι», του Σταύρου Βαφειάδη

Γράφει ο Σταύρος Βαφειάδης

Πολλά είναι τα σχόλια που γίνονται τις τελευταίες μέρες και κυρίως μετά την ανακοίνωση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων του Δήμου Αλμωπίας, σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση των ανθρώπων που εκλέγονται Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Τα συγκεκριμένα σχόλια, κακόβουλα κατά τη γνώμη μου, επικεντρώνονται σε άτομα τα οποία δεν έχουν τελειώσει κάποιο πανεπιστήμια, αλλά είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι ή υλοτόμοι ή οτιδήποτε άλλο. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κατακρίνονται για το επάγγελμά τους, χωρίς βέβαια να σημειώνεται ποια είναι η δράση τους ή η προσφορά τους πριν ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάποιοι απ’ αυτούς συμμετείχαν και πολύ πριν τις εκλογές στα τοπικά δρώμενα της περιοχής τους. Αυτό βέβαια δεν αφορά αυτούς που σχολιάζουν με μεγάλη ευκολία.

Λες κι αν κάποιος είναι αγρότης ή κτηνοτρόφος δεν είναι χρήσιμος σε έναν Δήμο στον οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δυστυχώς, έχουμε μάθει να κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αναστολές και χωρίς πρώτα να σκεφτόμαστε τι λέμε.

Αυτό που θέλω να μεταφέρω με όλα τα παραπάνω, είναι η γνώμη μου πως όσο χρήσιμοι είναι σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο οι πτυχιούχοι, άλλο τόσο είναι χρήσιμοι και οι άνθρωποι που ασχολούνται με επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχία.

Τι θέλουμε τελικά από τους τοπικούς μας άρχοντες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου του;

Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, πριν μπούμε στη διαδικασία της «ανθρωποφαγίας.

Το σίγουρο είναι, πως η μόρφωση του κάθε ανθρώπου, δεν εξαρτάται μόνο από ποιο πανεπιστήμιο αποφοίτησε.

Σταύρος Βαφειάδης

26 σχόλια:

  1. ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΥΛΟΤΟΜΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ
    ΤΑΡΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το αρθρο για κλαματα αλλα και ταπερισσοτερα σχολια ειναι των εκλεγμενων. Περαστικα μας

      Διαγραφή
  2. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΤΑΡΙΚΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗ.. ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ .. ΑΛΛΑ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΔΕΥΑ , ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΕΡΓΩΝ 'Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.. Ο ΥΛΟΤΟΜΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΧ ?
    ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕ ΛΙΓΟ ΒΛΕΠΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και γιατροί και μηχανικοί και άλλοι σπουδαγμένοι στο συνδυασμό που θα συμβάλουν. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πεταχτούν έξω οι αγρότες και οι λοιποι που δεν έχουν πτυχία. Αυτό θέλει να πει ο Βαφειάδης, όμως μάλλον εσένα το ζόρι σου είναι άλλο, που δεν βγήκε ξανά ο πασόησ δήμαρχοσ.

      Διαγραφή
  4. ΤΟ ΘΈΜΑ ΕΊΝΑΙ ΆΛΛΟ. ..
    ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΈΧΕΙΣ ΠΤΥΧΊΑ,ΑΛΛΆ ΈΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΈ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ;
    Ή ΜΉΠΩΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΟΥ ΚΆΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΆΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΉ ΣΕ ΈΒΑΛΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΣΟΥ;;;
    ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΏΤΗΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΤΑΎΡΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΊ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΣΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΆΒΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΕΝΩΣ ΔΉΜΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΕΟΣ ΜΑΣ ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εισαι πολυ σωστος φιλε Σταυρο σε παραδεχομαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΣΤΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ;;;; ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΣ ΒΓΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗ ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΣΤΑΥΡΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ σωστο κειμενο. επιτελους καποιος ειπε την αληθεια γιατι εχει παραπαει αυτη η συζητηση, ολοι το παιζουν μορφωμενοι. ευγε σταυρο.
    ΑΠΟ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθε η ώρα να μας διοικήσουν άνθρωποι που έχουν μοχθήσει στη ζωή τους. Βαφειάδη συγχαρητήρια που ανέδειξες το θέμα.

      Διαγραφή
  9. προσέξτε 2 πραγματάκια : όλοι οι άνθρωποι ουσιαστικά έχουν την ίδια αξία.Ισοι είμαστε. Ομως...όμως... για τη διακυβέρνηση και την καθοδηγηση θέλουμε τους καλύτερους και μάλιστα ΟΧΙ απλά τους καλύτερους ανάμεσα μας.Αλλά τους καλύτερους σε σύγκριση με άλλους Δήμους με τους οποίους ισως θα ανταγωνιστούμε σε απορόφηση κονδυλίων κλπ.
    Ήδη νομίζω καταλαβαμε όλοι ποιους ηγέτες θα θέλαμε να εκλεχτούν.Προσωπικά δίνω μπράβο σε όλους τους υποψηφίους ,αλλά πιστεύω πως σήμερα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε ούτε καν ενα πτυχίο ,μια επαγγελματική εμπειρία, οι πολές εικόνες και παραστάσεις αρκούν. Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται.Πρέπει κι άλλα ακόμα να προσθέσουμε...Αν δεν τα έχουμε τουλάχιστον όλα αυτα...ας μην κυνηγάμε αγαπητοί φίλοι ΤΙΠΟΤΕ το ιδιαίτερο.....Θα έχουμε μια απλοϊκή διαχείρηση του ελάχιστου και του μηδεν...Δυστυχώς για τον όμορφο τόπο μας.....
    Robin Hood.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. poly sosta ta les stauro. kali thiteia se olous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπραβο Βαφειαδη, χωστα τους ποιο σκληρα, εμεις δηλαδη που μοχθουμε ειμαστε για το καλαθι των αχρηστων και οι βολεμενοι καλοπληρωμενοι εκατομεροκαβατζομενοι ειναι οι ξυπνιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας και μην αναρωτηθεί κανεις γιατι παρακμάζει ο τόπος μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα πτυχία είναι κατάρτιση σε συγκεκριμένο αντικείμενο, με μεθοδευμένη και συστηματική γνώση. Μορφωμένος άνθρωπος, κατ εμέ- είναι ευρύτερη και πληρέστερη έννοια. Πτυχιούχος δεν σημαίνει κατ ανάγκη και μορφωμένος άνθρωπος.
    Άλλωστε, από μόνη της η γνώση παραμένει στείρα αν δεν αποκτήσει αμφίδρομη σχέση με την εμπειρία και όλα αυτά μαζί να μετουσιαστούν σε μόρφωση μέσου του στόχου, του τρόπου και του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, αλλά κυρίως μέσω του ποιός-πώς και πόσοι θα ωφεληθούν. Αν το επιδιωκόμενο αφορά σε λίγους ή στο γενικό καλό δηλαδή.
    Μ' άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να έχει πτυχία από 100 Πανεπιστήμια. Αυτά δεν τον καθιστούν αυτόματα ούτε καλύτερο άνθρωπο ούτε μορφωμένο. Η αξία ενός αποτελέσματος είναι συγκερασμός πολλών αξιών με διαφορετικό περιεχόμενο. Τα πτυχία είναι τεχνοκρατική διαδικασία. Η υλοποίηση της γνώσης -κάθε γνώσης, που δεν αφορά μόνο πτυχία-και ο τρόπος είναι μόρφωση που γεννά και αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βοσκους δεν εχουμε στην αντιδημαρχεια. Θα θελαμε και εναν λουστρο.και εναν λαχειοπωλη. Δεν πιστευω να εχετε οι υπολοιποι περισσοτερσ δικαιωματα. Κομουνισμο δε θελετε; γιατι δεν το ψηφιζετε το ΚΚΕ. ΔΕ ΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο κομμουνισμόςθεωρεί ότι ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν ΙΔΙΑ Αφετηρία δυνατοτήτων εξέλιξης. Δηλαδή, η εκπαίδευση και η μόρφωση(ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ) να μην εξαρτάται από το βάρος της τσέπης, αλλά από τις προσωπικές ικανότητες και επιλογές. Μέσα από ένα σύστημα που η διαβάθμιση και η πορεία του καθενός σε αυτό, αλλά και η τελική κατεύθυνση θα αξιολογείται μόνο με εκπαιδευτικά κριτήρια. Εκεί θα έχει και ουσιαστικό ρόλο ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Με βασική και αυτονόητη προϋπόθεση βασικής εκπαίδευσης (προσχολικής, σχολικής, μέσης, λυκειακής) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και με υποδομές που λειτουργούν υποστηρικτικά για γονείς και παιδιά (βροφονηπιακοί σταθμοί δωρεάν για όλους, ολοήμερο σχολείο που περιλαμβάνει και βοηθητική διδασκαλία, με σίτηση, ανάπαυση και ιαρική-παιδιατρική συστηματική κάλυψη, υλικοτεχνική υποδομή και..και..). Όλα αυτά υπήρξαν πραγματικότητα και δεν είναι υπόθεση.
    Τώρα μόρφωση είναι κάτι πιο ευρύ που δεν αφορά και δεν είναι μόνο πτυχία. Άλλωστε, στον κομμουνισμό, η ΥΠΕΡΑΞΙΑ της εργασίας συνεκτιμάται με όλους τους άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των πτυχίων.
    Ψιλά γράμματα για σας ίσως, για εσάς που όλα τα μετράτε μ ετη μεζούρα της αγοράς και του πιστοποιημένου σε χαρτί "κύρους". Ακόμα και αν πρόκειται για κούφια και παπαγαλίζουσα θεωρητική γνώση. Η κατάρτιση, όσο επιστημονική και αν είναι, παραμένει κατάρτηση. Η μόρφωση είναι ολιστικό περιεχόμενο που προϋποθέτει και την ποιότητα του ανθρώπου σε ήθος, τρόπο σκέψης και αξιακό σύστημα. Μέσα από εκεί θα αξιωθεί ή θα απαξιωθεί και η επιστημονική γνώση. Η οποία έχει την αξία και τον ρόλο της σε απόλυτη και αναγκαία συνθήκη με όλα τα άλλα. Άρα, δεν αποτελεί υπεράνω θέση, αλλά διαφορετική και ως προς αυτό το χαρακτηριστικό χρήσιμη και ικανή, σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωπα ρε, τι λε ρε παιδακι μου μπλα..μπλα..μπλα...

      Διαγραφή
    2. ΝΑ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ.ΕΝΑ ΒΑΜΠΙΡ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΜΟΝΟ,ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ,ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΨΗ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΕ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΣΤΑ site, ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
  16. e kante oloys toys agrotes adidhmarxoys kai dhmarxoys..plaka mas kaneis file moy?ti na kanei enas agroths se ena sobaro kai ypeythino posto ti?den meiono thn aksia toys os anthropoys.alla den einai oloi gia ola..me ti adilhpseis enas genika katoteroy morfotikoy epipedoy na diabasei ta shmeia ton kairon?thn texnologia!!!thn nea epoxh..mh ta ispodenoyme ola!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΙ ΑΝΟΗΣΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΓΡΑΦΩΝΤΑΣ greeklish! Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ,ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΖΕΙΣ; ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΑΖΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑΥΡΑΚΗ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. οταν κατεβαζεις 50 υποψηφιους δημοτικους σαν συνδυασμος και με δεδομενη την χαλαρη ,προσωπικη ,χρωστουμενη,συγγενικη,κομματικη,φιλικη,τοπικη....προθεση ψηφου πολλοι αξιολογοι πανε σπιτι τους. προταση......βρηκες υποψηφιε δημαρχε 30 αποδεδειγμενα σοβαρους και αξιολογους ;κατεβα μ αυτους μην υποβιβαζεις το ψηφοδελτιο και την διαδικασια.και επιτελους δια νομου τερμα οι μονοσταυριες και δυσταυριες η πληρες η ακυρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News