Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο του Σταύρου Βαφειάδη - «Χωρίς όραμα δεν πάμε πουθενά»

Γράφει ο Σταύρος Βαφειάδης

Όπως είναι γνωστό, ο τόπος μας περνάει μία μεγάλη κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική.

Αυτή τη στιγμή, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικό έργο από τους τοπικούς μας άρχοντες, το οποίο δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει.

Η Πέλλα είναι ένας Νομός ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι ξεχασμένος για τις κυβερνήσεις. Και φυσικά, γι’ αυτό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν άλλον, πλην των ανθρώπων που μας εκπροσωπούν είτε στη Βουλή, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε ακόμα και σε δημοτικό.

Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε σήμερα, ούτε προέκυψε ξαφνικά. Εδώ και πολλά χρόνια η Πέλλα δεν έχει τη φωνή που θα έπρεπε να έχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, όμως σίγουρα, μέσα από τα μάτια της δικής μου γενιάς, είναι ώρα για ξεσκαρτάρισμα. Πρέπει κάποια στιγμή να εντοπίσουμε τι πραγματικά έφταιξε, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες.

Αν και η κρίση μας έχει χτυπήσει για τα καλά και την βιώνουμε καθημερινά με τον χειρότερο τρόπο, υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι πολιτικοί, οι οποίοι ποζάρουν στον φακό ακόμα και με ασήμαντες αφορμές. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς και δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος δεν κρίνει με βάσει ποιος βγαίνει περισσότερες φωτογραφίες, αλλά με βάση ποιος παράγει έργο. Και όταν λέω έργο, φυσικά και δεν αναφέρομε σε μεγάλα πράγματα. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια που… λεφτά υπήρχαν και όχι σήμερα που… λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Όταν λέω έργο, αναφέρομαι στην καθημερινότητα των πολιτών η οποία θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν ευκολότερη.

Θα πρέπει να βρεθεί ένας πολιτικός που να πει την αλήθεια στον κόσμο, ότι δηλαδή τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να παραχθεί έργο και να τον πείσει ότι όντως προσπαθεί για το κοινό καλό, χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.

Αν μπούμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε στα αρχεία μας δελτία τύπου Βουλευτών, Νομαρχών (και μετέπειτα Αντιπεριφερειαρχών), Δημάρχων, θα διαπιστώσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν έργα στα συρτάρι τα οποία δυστυχώς έμειναν στάσιμα και φυσικά δεν πρόκειται να υλοποιηθούν σήμερα, παρά τις σχετικές υποσχέσεις.

Πόσο μελάνι έχει χυθεί για το φράγμα του Αλμωπαίου, πόσο μελάνι για την παράκαμψη Γιαννιτσών, πόσο μελάνι για τον βιολογικό καθαρισμό της Αριδαίας;;;

Ακόμα και για τον τουρισμό, που θα μπορούσε να αποτελεί πηγή μεγάλων εσόδων, αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα και γίνονται ελάχιστες ενέργειες.

Κατά την προσωπική μου άποψη, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν παράγεται έργο, αλλά το ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως όραμα. Και όπως είναι γνωστό, χωρίς όραμα δεν πάμε πουθενά…

14 σχόλια:

  1. παραμονεύει και ο κίνδυνος της γκρίνιας και των εσωτερικών τριβών.Ο ενας θα τα ρίχνει στον άλλον,και όλοι στους προηγούμενους.Να ζητηθούν ευθύνες από πολιτικούς δεν ξέρω αν έχει κανένα νόημα πιά.Εύκολα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι στο να ψηφίσει ο κόσμος αποκελιστικά με κριτήριο το συμφέρον του τόπου μας.Τι έκανες πασοκ?τι έκανες Νδ ? τι έκανες δήμαρχε? τι έκανες πρώην δήμαρχε? σε κεντρικό επίπεδο πολλοί πολιτικοί πήγα σπίτι τους λόγω ανεπάρκειας..σε τοπικό υπάρχουν ακόμα πρώην τοπικοί παράγοντες και πολιτικοί που θέλουν πάλι να μας σώσουν...Θα το επιτρέψουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΑΥΡΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.ειμαστε αγροτική περιοχή.άρα 2:μετρα προστασίας των αγροτών που ομως θα πρέπει να νοικοκυρευτούν. 3:στήριξη του τουριστικού κοματιου της αλμωπίας,4.ανάδειξη του αστικού χαρακτήρα της αριδαιας και κυρίως 5: τα νερά μας.το μελλοντικό χρυσάφι πρέπει να αναδειχτεί και διαφυλαχτεί πριν αφεθεί πρίν φύγει προς τα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οσο εξακολουθουμε να ψηφιζουμε με βαση συγγενεις-υποχρεωσεις-κομματα και εμπαθειες και οχι με γνωμονα τους αξιους και ικανους σε τοπικο επιπεδο που τους γνωριζουμε καλα να παθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατηγορείς τους πολιτικούς και δικαίως, αλλά κάποιοι τους εκλέγουν ξανά και ξανά εδώ και τόσα χρόνια. Πριν 6 μήνες είχαμε μια ευκαιρία και την χάσαμε. Δεν ξέρω ποιος άλλος θα μπορούσε να τα κάνει χειρότερα και πάλι επιλέξαμε το χειρότερο με τον φόβο να μην χάσουμε αυτό που είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε ποτέ. Ξαναβγάλαμε τους «δήμιους» που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι και τους δώσαμε εντολή να μας εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο. Η ευθύνη είναι δική μας και μόνο δική μας... Εμείς σκοτώνουμε τα όνειρα και τα ορομάτά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ας πειστουν και οι τελευταίοι ότι οι επόμενοι δημαρχοι και αντιδημαρχοι θα είναι Άμισθοι.Θα είναι άτομα που χωρίς να πληρώνονται θα προσφέρουν στο τόπο.Ας βρούμε ικανούς και ας ωριμάσουμε ως πολίτες δημότες και ψηφοφόροι.Η γνώση ειναι υποχρεωτική για σωστές επιλογές.Ας μπεί το στοιχείο του εθελοντισμού και ας καταλαβουμε όλοι ότι η Αλμωπία είναι μια αγγαλιά όπου όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενεργοί πολίτες πρέπει να γίνουμε !!!Μπράβο Σταύρο που ξεκίνησ
    ες τη συζήτηση!Η πολιτική έχει πλέον απαξιωθεί ποιός τίμιος άνθρωπος θα ασχολιθεί; Πότε επιτέλους θα ασχοληθούμε με τον τόπο μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. EΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ένας νέος άνθρωπος που έχει άποψη και δεν φοβάται να την εκφράσει. Συγχαρητήρια Σταύρο, αν και σε κάποια σημεία διαφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. είστε όλοι υποκριτές,ο καθένας σας για τους δικούς του λόγους!διαβάστε πάλι τα σχόλιά σας,με σοβαρότητα,και θα καταλάβετε!!!υποκριτές και μπερδεμένοι!υποκριτές και εθελοντές!!!χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωραία το έθεσε ο φίλος το ζήτημα:ας διαλέξουμε ποιοί ικανοί θα πρόσφεραν αφιλοκερδώς για τον τόπο.Ποιοί θα άφηναν οικογένειες κλπ πιό πίσω για να διεκδικήσουν και πολεμήσουν για τα συμφέροντα του τόπου.Αυτό θα πρέπει να είναι το σημαντικότερο κριτήριο.όταν δεις τους τοπικούς άρχοντες μέσα απ αυτή τη σκοπιά καταλαβαίνεις πολλά και είναι όλα πιο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΥΓΕ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντε ρε βγητε νεοι ανθρωποι μπροστα, αφηστε τα κοματα και ασχοληθητε με το καλο του τοπου, αν σας αφησουν οι μπαμπαδες φυσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θα ξαναψηφίζατε πάλι έναν πρώην Δήμαρχο ή Βουλευτή που παρ ότι έκανε δήμαρχος ή βουλευτής έργα δεν είδαμε...έχασε στις εκλογές αλλά επιμένει με πείσμα ότι μπορεί, αρκεί να βγεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News