Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Πλιάτσικο» στα δάση για καυσόξυλα - Όργιο παρανομίας

"Στην Ξάνθη, στην Αριδαία και στα βουνά Βόρας, Πάικο, Τζένα και Πίνοβο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα"

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς τα πρώτα περιστατικά παράνομης υλοτομίας έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Η βόρεια Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, η Θεσσαλία, περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της δυτικής Ελλάδας είναι οι κυριότερες περιοχές όπου καταγράφονται αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί βλέπουν πλέον την παράνομη ξύλευση ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα.

«Τα κρούσματα που έχουμε καταγράψει αυτή την περίοδο είναι σαφώς αυξημένα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων ετών. Πρόσφατα, μάλιστα, έτυχε περίπτωση που κάποιος επιτήδειος είχε χρησιμοποιήσει φορτηγό-ψυγείο για να μεταφέρει την παράνομη ξυλεία. Εντοπίσαμε το φορτηγό και η κατάσταση λίγο έλειψε να ξεφύγει, καθώς ο οδηγός επιτέθηκε στους υπαλλήλους της υπηρεσίας με τσεκούρι», περιγράφει ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, Δημοσθένης Θεοχαρόπουλος. Το κυριότερο πρόβλημα στην περιοχή εντοπίζεται στον Ορεινό Βάλτο και σε μικρότερο ποσοστό στο Ξηρόμερο και συγκεκριμένα στο όρος Αράκυνθος. «Το σκηνικό, σε σχέση με παλαιότερα, έχει αλλάξει ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κοπή των δέντρων. Μέχρι πρότινος, αυτοί που ήθελαν να κόψουν ξυλεία έβαζαν αλλοδαπούς για να τη δουλειά τους. Σήμερα, οι λαθροϋλοτόμοι παίρνουν ένα αγροτικό αυτοκίνητο και γεμίζουν την καρότσα κατά κύριο λόγο με βελανιδιές, πουρνάρια και αριά», συμπληρώνει ο Δ. Θεοχαρόπουλος.

Κατασχέσεις

Εξαρση καταγράφεται και στην περιοχή του Κιλκίς και συγκεκριμένα στο όρος Μπέλες. «Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουμε κατασχέσει 187 τόνους καυσόξυλων και έχουν γίνει περίπου 80 μηνύσεις. Πρόκειται πλέον για καθημερινό φαινόμενο, που εντοπίζεται κυρίως στα ορεινά χωριά», αναφέρει ο δασάρχης Κιλκίς, Ευθύμιος Πολιτίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, το 2011 ο αριθμός των μηνύσεων που αφορούσαν την παράνομη υλοτομία ανήλθε σε 600, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι μηνύσεις έχουν φτάσει τις 350. «Στην Ξάνθη, στην Αριδαία και στα βουνά Βόρας, Πάικο, Τζένα και Πίνοβο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη γύρω από την Αριδαία, απ’ όπου φεύγουν φορτηγά με παράνομη ξυλεία. Μάλιστα, αυτό τον μήνα εντοπίστηκε ένα παράνομο κύκλωμα που δρούσε για πολύ καιρό στα γύρω βουνά, όμως τελικά οι υπεύθυνοι δεν συνελήφθησαν», εξηγεί ο δασοπόνος στη Διεύθυνση Δασών Μακεδονίας- Θράκης, Φώτης Κιουρτσής.

Στην Καλαμάτα, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, οι υπάλληλοι του δασαρχείου κατάσχεσαν περίπου 25 τόνους ξύλου που προέρχονταν από δασική έκταση. «Αν και πιάσαμε τους δράστες επ’ αυτοφώρω, τελικά το δικαστήριο τους αθώωσε. Αυτή την περίοδο, το φαινόμενο έχει κάνει την επανεμφάνισή του στην περιοχή μας και επειδή το εμπόριο ξύλου έχει χρήμα, είμαστε σε επιφυλακή για τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας.

Όργιο παρανομίας

Μία από τις πολύπαθες περιοχές της χώρας, στην οποία δραστηριοποιούνται κυκλώματα λαθροϋλοτόμων, είναι τα δάση του νομού Θεσσαλίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, στις όχθες του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του και στα Τρίκαλα. Στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, τα δασαρχεία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται ξυλέμποροι που διοχετεύουν τα παράνομα καυσόξυλα σε μάντρες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Η παράνομη υλοτομία είναι ένα έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες για το δασικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα. Τα περισσότερα δέντρα από αυτά που κόβονται, όπως για παράδειγμα η δρυς, χρειάζονται τουλάχιστον μισό αιώνα για να αναγεννηθούν, γεγονός που οδηγεί στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων», δηλώνει o δασολόγος - ερευνητής μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων και τεχνολογίας δασικών προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, Γαβριήλ Ξανθόπουλος. «Αυτό λειτουργεί καταλυτικά στο καταστροφικό έργο της κλιματικής αλλαγής και ενισχύει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως οι πλημμύρες», προσθέτει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Φέτος και με δεδομένο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί σε σχέση με πέρυσι, οι περιπολίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί.

«Θα δοθεί έμφαση στα δάση της Αιτωλοακαρνανίας, της Πιερίας και της Χαλκιδικής, που κάθε χρόνο δοκιμάζονται. Οι περιπολίες θα αυξηθούν και στα ορεινά της Πίνδου, στα σύνορα Αλβανίας και Ελλάδας. Καλούμε τους πολίτες να προστατεύσουν τον δασικό μας πλούτο και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ενέργεια στα αρμόδια δασαρχεία είτε στην τετραψήφια γραμμή κλήσης 1591 του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας», επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης.

---
Των ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ - ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ
Real.gr

9 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο για να κάνουμε καταγγελίες εάν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ποιο είναι το τηλέφωνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 23840-23236, 24897, 21242

      Τα βρήκα εδώ:

      http://www.loutrapozar.eu/tilefona.html

      Έχει κι άλλα χρήσιμα τηλέφωνα.

      Διαγραφή
  4. Ας βγει και το ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο για τιμολόγια κλπ, τότε να δείτε τι κλάμα θα πέσει!!!!!
    Πόσοι μεταφέρουν νόμιμα τα καυσόξυλα στους καταναλωτές;
    Να πούμε λίγοι;
    Να πούμε κανένας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν είναι να ζεστάνει την οικογένειά του κάποιος δεν θα κάτσει άπραγος,θα πάρει μαζι με το αλυσοπρίονο και την καραμπίνα μαζί του και όποιον πάρει ο χάρος. Που λεφτά για ξύλα με τις τιμές που έπιασαν, Ασε που όλο το ξύλο φεύγει στις πόλεις "χρυσάφι". Βάλτε τάξη ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δασαφύλακες (μετά από ταχεία εκπαίδευση) θα πρέπει να οπλοφορούν και αν έχουν άδεια χρήσης των όπλων τους (ναι, στη χώρα που ζούμε το ένα δε συνεπάγεται το άλλο!). Επίσης θα μπορούσε (τις πιο ''θερμές'' εποχές έστω) να συμβάλλει και ο στρατός. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους και αδίστακτους κακοποιούς! Ας μη θρηνήσουμε θύματα πρώτα και μετά να βγαίνουμε και να αμπελοφιλοσοφούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν σώζεται αυτός ο τόπος με τίποτε! Κάθε Παρασκευή απόγευμα (τυχαίο;) τα αλυσοπρίονα στην περιοχή «Πλατανάκια» Σωσάνδρας (εδώ και χρόνια)δίνουν συναυλία. Τα ίδια απογεύματα και τα απογεύματα του Σαββάτου ( περίπου όταν σκοτεινιάζει), φορτηγά αυτοκίνητα με παράνομη ξυλεία, προερχόμενα από Προμάχους και Γαρέφι, περνούν από τη διάβαση της Αγάθης το ποτάμι και από εκεί μέσω Εξαπλατάνου - Κρανιάς πηγαίνουν ποιος ξέρει πού. Για αυτά ενημέρωσα το δασαρχείο (από το 2005) πολλές φορές. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. πχ αυτοκίνητο του δασαρχείου να «τη στήσει» στην Αγάθη για ελέγχους κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News