Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστορία του Δήμου Αριδαίας - Πως φτάσαμε στο νέο Δήμο Αλμωπίας

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν –η ιστορία έγραψε- και πρώτος Δήμαρχος Αλμωπίας είναι πλέον ο Δημήτρης Πασόης! Η ιστορία όμως γράφει και από το 1967 όπου η Δικτατορία κατάργησε όλους τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες διορίζοντας δικούς της ανθρώπους –ως τη μεταπολίτευση που επέστρεψαν οι δημοκρατικές διοικήσεις την περίοδο 1985 – 1990 όπου με προεδρικά διατάγματα Κοινότητες μετατρέπονταν σε Δήμους. Τον Καποδίστρια του 1997 όπου μετέτρεψαν επιτέλους σε δύο πόλους την Αλμωπία, μέχρι σήμερα όπου η Αλμωπία απέκτησε ενιαία αυτοδιοικητική ταυτότητα, έχει πέσει πολύ νερό στο μύλο… Η εφημερίδα «Τα νέα της Αλμωπίας» πηγαίνοντας πολλά χρόνια πίσω καταγράφει ποιοι ήταν οι «καπετάνιοι» του καραβιού της περιοχής μας, ώστε να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Το 1974 η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή διόρισε Δήμαρχο Αριδαίας τον Ειρηνοδίκη Φώτη Κιμισκίδη. Δημοτικές εκλογές είχαμε στις 30 Μαρτίου 1975 και υποψήφιοι ήταν ο μετέπειτα Βουλευτής της ΝΔ Θεόφιλος Γάτσος, ο Ιωάννης Γαβράς και ο Κλεάνθης Ιατρίδης. Πρώτος Δήμαρχος Αριδαίας στη Μεταπολίτευση εξελέγη ο Θεόφιλος Γάτσος.

Οι επόμενες εκλογές

Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης συνεχίζονται και η νέα Κυβέρνηση Καραμανλή – ΝΔ ορίζει τις δεύτερες αυτοδιοικητικές εκλογές μετά τη μεταπολίτευση στις 15 Οκτωβρίου 1978. Ο Θεόφιλος Γάτσος προερχόμενος από την κεντροδεξιά ζητά και πάλι την λαϊκή εντολή και την παίρνει με 58% περίπου έναντι 42% του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Γαβρά.

Εποχή Γιώργου Ιωαννίδη

Στις Δημοτικές εκλογές που έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1982 και στις ιστορικές Βουλευτικές εκλογές του 1981 ο Θεόφιλος Γάτσος εκλέγεται Βουλευτής ΝΔ ως πρώτος και αφήνει το Δημαρχιακό θώκο. Η Αριδαία όπως και όλη η χώρα, εκείνη την εποχή κάνει στροφή προς το ΠΑΣΟΚ και εκλέγει Δήμαρχο τον Γιώργο (Γούλη) Ιωαννίδη. Παρόμοια ήταν η κατάληξη στην Αριδαία και από τις εκλογές της 12ης και 19ης Οκτωβρίου 1986 όπου ο Γούλης Ιωαννίδης κερδίζει στο δεύτερο γύρο με 60,37% τον Γιώργο Τσουλφά που συγκέντρωσε το 39,63.

Το 1990 Δήμαρχος ο Γιάννης Αγιάνογλου

Οι πολίτες της Αριδαίας στις Δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 αλλάζουν Δήμαρχο και εκλέγουν τον Γιάννη Αγιάνογλου σε εκλογές που χαρακτηρίστηκαν όχι άδικα «θρίλερ» με πολύ μικρή διαφορά από τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Το 1994 και πάλι Δήμαρχος ο Αγιάνογλου

Και στις εκλογές του 1994 ο Γιάννης Αγιάνογλου επανεκλέγεται για να συνεχίσει το έργο του και έτσι συνεχίζει την παράδοση που θέλει ως τότε τους Δημάρχους της περιοχής να έχουν δύο συνεχόμενες θητείες (Γάτσος 1975-1981, Ιωαννίδης 1982-1990, Αγιάνογλου 1990-1998). Βέβαια επί Καποδίστρια οι συνήθειες άλλαξαν και οι πολίτες πραγματοποιούσαν πιο συχνές αλλαγές Δημάρχων.

Το 1998 οι πρώτες εκλογές με το σύστημα Καποδίστρια

Το 1998 είχαμε τις πρώτες εκλογές με το σύστημα Καποδίστρια και με την μετατροπή της Αριδαίας σε μία μεγάλη κοινωνία με τη συμμετοχή Κοινοτήτων. Σε εκείνη την αναμέτρηση δημιουργήθηκαν δύο κεντροαριστερά ψηφοδέλτια (Βαγγέλης Αποστόλου, Αθανάσιος Χατζηδημητρίου) και δύο κεντροδεξιά (Γιάννης Αγιάνογλου, Νίκος Θεοδωσιάδης). Τελικός νικητής στο δεύτερο γύρο ήταν ο ιατρός Αθανάσιος Χατζηδημητρίου που κέρδισε τον Βαγγέλη Αποστόλου. Έκπληξη το γεγονός ότι έμεινε εκτός δεύτερου γύρου ο εν ενεργεία Δήμαρχος Γιάννης Αγιάνογλου.

Το 2002 εκλέγεται ο Χρήστος Μπίνος

Στροφή στα δημοτικά έκανε εκείνη την εποχή ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπίνος δημιουργώντας ψηφοδέλτιο. Και σε αυτή την αναμέτρηση είχαμε δύο υποψηφίους από τη ΝΔ (Χρήστος Μπίνος, Πέτρος Ζέρζης) και δύο από το ΠΑΣΟΚ (Αθανάσιος Χατζηδημητρίου, Γρηγόρης Τάσιου). Δήμαρχος εκλέχθηκε στη δεύτερη Κυριακή ο Χρήστος Μπίνος, νικώντας τον Αθανάσιο Χατζηδημητρίου.

Τελευταίος Δήμαρχος Αριδαίας ο Πέτρος Ζέρζης

Φτάνουμε στις τλευταίες εκλογές του Καποδίστρια! Υποψήφιοι Δήμαρχοι ήταν ο Χρήστος Μπίνος, ο Πέτρος Ζέρζης και ο Γρηγόρης Τάσιου από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Η έκπληξη έγινε και ο Χρήστος Μπίνος είναι εκτός δεύτερου γύρου. Ο Πέτρος Ζέρζης κερδίζει με το σύνθημα «Τώρα ψηφίζω Πέτρο» τον Γρηγόρη Τάσιου και γίνεται ο τελευταίος Δήμαρχος της Αριδαίας…

---
Εφημερίδα "Τα Νέα της Αλμωπίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News