Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη

ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Για το Aridaia News

14 Νοέμβρη παγκόσμια ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Πρόληψη
Από τα σημαντικότερα σε έκταση και επιρροή στον τρόπο ζωής νοσήματα της εποχής µας, αποτελεί σίγουρα ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει σε όλους μας, την καθιστική ζωή αφού οι περισσότεροι δουλεύουμε απεριόριστες ώρες καθιστοί σε ένα γραφείο, πηγαινοερχόμαστε στις δουλειές μας με μηχανοκίνητα μέσα, καθόμαστε απεριόριστες ώρες στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, δεν χρησιμοποιούμε για το ανεβοκατέβασμα τις σκάλες και χρησιμοποιούμε ασανσέρ , τα παιδιά παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή μετά το σχολείο και δεν κατεβαίνουν στα πάρκα να παίξουν, προτιμούν την τηλεόραση από την δημιουργική απασχόληση, δεν τους μένει χρόνος από την πολλή μελέτη για τον αθλητισμό ή άλλες κινητικές δραστηριότητες και άλλα πολλά.
Όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον σημερινό τρόπο ζωής είναι λογικό να οδηγούν τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους στην παχυσαρκία που με τη σειρά της προκαλεί μια σειρά από πολύ σημαντικές νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Η επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει λάβει πλέον επιδημικό χαρακτήρα. Αυτή η δραματική αύξηση οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης , με την υιοθέτηση «δυτικών» διατροφικών προτύπων (fast food) και στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης του σακχαρώδη διαβήτη είναι 5 φορές υψηλότερος στις γυναίκες με ΔΜΣ 25 , 28 φορές σε αυτές με ΔΜΣ 30 και 93 φορές σε αυτές με μεγαλύτερο του 35 συγκριτικά με αυτές που έχουν ΔΜΣ χαμηλότερο του 22. Στους άνδρες αντίστοιχα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3 φορές γι’ αυτούς που έχουν ΔΜΣ μεταξύ 25-27, 7 φορές μεγαλύτερος γι’ αυτούς που έχουν έως και 30 και 42 φορές γι’ αυτούς που έχουν ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο. Το 80 -90 % των διαβητικών ατόμων τύπου 2 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μάθετε να υπολογίζετε και μόνοι σας τον Δείκτη Μάζας Σώματος που έχετε : Διαιρούμε το βάρος μας (βάρος σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους μας (ύψος σε μέτρα).

Η αύξηση του σωματικού βάρους συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμη και στα παιδιά που βρίσκονται πριν την εφηβεία, η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με περιφερειακή και ηπατική ινσουλινοαντοχή. Ο κλινικά εκδηλωμένος ΣΔ αναπτύσσεται μόνο σε συνδυασμό με την κατάλληλη γενετική προδιάθεση. Η παχυσαρκία όμως αποτελεί τον σημαντικότερο περιβαλλοντικό παράγοντα για την εκδήλωση μιας υποκείμενης γενετικής τάσης για σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) ο αριθμός των διαβητικών στην υφήλιο είναι σήμερα 240 εκατομμύρια.
Τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα ανέλθει στα 380 εκατομμύρια. Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος και ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο καθιστικός τρόπος ζωής. Ο αριθμός των διαβητικών στην Ευρώπη μέχρι το 2025 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 30-40%, ενώ στις υπανάπτυκτες χώρες η αύξηση μπορεί να αγγίξει το 100%. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλ. το 8% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον η πλειοψηφία των παιδιών με Διαβήτη τύπου 2 (περίπου το 85%) είναι ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα τη στιγμή της διάγνωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως είναι υπέρβαρο. Αυτό σημαίνει ότι 30-45 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, ενώ από αυτούς, τα 22 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν ΣΔ2 αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο
μακροχρόνιο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ιατρική του 21ου αιώνα. Η συνεχής
αύξηση των ασθενών αντανακλά κυρίως την αύξηση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί τον κυριότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης τύπου 2 ΣΔ. Καταπολεμώντας την παχυσαρκία προλαμβάνεται ο ΣΔ τύπου 2.

Η αλματώδης ανάπτυξη της Παιδικής Παχυσαρκίας που είναι συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, έχει επιφέρει και θα επιφέρει στο μέλλον πολλές διαταραχές που σχετίζονται με αυτήν. Είναι λοιπόν καιρός, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα γυρνώντας πίσω στον φυσικό τρόπο ζωής, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν, το καθημερινό περπάτημα και η βρώση τροφών που οι άνθρωποι καλλιεργούσαν μόνοι τους από φυσικές πρώτες ύλες. Η προσπάθεια αλλαγής του σύγχρονου βιομηχανοποιημένου τρόπου ζωής, με περισσότερη καθημερινή άσκηση και περισσότερη κατανάλωση υγιεινών και φυσικών προϊόντων, είναι βέβαιο ότι θα μας αποτρέψει από την παχυσαρκία και από όλες αυτές τις νοσηρές καταστάσεις που επέρχονται από αυτήν.

Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν στο φαγητό μας από μέσο επιβίωσης να μετατραπεί σε μέσο…. αποβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News