Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Σύσκεψη υπό τον ΥφΑΑΤ Δ. Σταμενίτη για τις ασθένειες στη ροδακινιά


Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τις ασθένειες που έχουν εντοπιστεί στη ροδακινιά, που προκαλούν οφθαλμόπτωση, μειωμένη ή κακής ποιότητας ανθοφορία και ανομοιόμορφη βλάστηση – παραμόρφωση καρπού.

Στη σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό, συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, η Διευθύντρια Έρευνας και Προϊσταμένη Εργαστηρίου Ιολογίας της Επιστημονικής Διεύθυνσης του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Χριστίνα Βερβέρη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Αννούλα Μαυρίδου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Χρήστος Αραμπατζής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων, Σωτήρης Κοσμάς καθώς και παραγωγοί – γεωπόνοι από τον Νομό Πέλλας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας:

  • Το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, με κάποια σποραδικά συμπτώματα σε καρπούς ροδακινιάς ποικιλίας ΑΝΔΡΟΣ σε κτήματα της περιοχής «ΑΛΑΝ» στις Αμπελιές Γιαννιτσών.
  • Το 2022 το πρόβλημα επεκτάθηκε στα αρχικά κτήματα σε όλα τα δένδρα καθώς και σε νέα κτήματα περιμετρικά των πρώτων. Έτσι στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο από τα προσβεβλημένα κτήματα.
  • Το 2023 το πρόβλημα γιγαντώθηκε στην περιοχή των Αμπελιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών, καθώς και σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα. Έπειτα, εστάλησαν εκ νέου δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με αίτημα εξέτασης για παρουσία ιών.
  • Στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου 2024, παρατηρείται ότι δεκάδες κτήματα συγκεκριμένων ποικιλιών εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της ανεξήγητης αυτής ασθένειας.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Έρευνας, πρόκειται για μια ιογενή ασθένεια, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να διευκρινιστεί με τις εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα από το Μπενάκειο. Μάλιστα, τόνισε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο της παράλληλης εκδήλωσης παραπάνω του ενός ιού.

Αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και αναλύθηκε το ζήτημα, αποφασίστηκε να αποσταλούν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής τα παρακάτω:

  • Περαιτέρω δείγματα στο Μπενάκειο για εξέταση.
  • Οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
  • Προτάσεις για την αποκατάσταση των φυτειών των αγροτεμαχίων που έχουν προσβληθεί.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News