Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών στο Δημοτικό Σχολείο Σαρακηνών


Την Τρίτη 5 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο του ηρωικού χωριού ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ από όπου έχει καταγωγή ο Ήρωας της ελληνικής επανάστασης του 1821 ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ, "Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ" κατέθεσε την ιστορική μνήμη όπως αυτός ξέρει να κάνει παντού σε όλη την Ελλάδα!

Χάρη στον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Σαββίδη Μανώλη, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια των μικρών μαθητών μας.

Ο κ. Σαββίδης επέδειξε στους μαθητές αυθεντικά όπλα της εποχής του 1821, που χρησιμοποιήθηκαν από τους επαναστάτες ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και μίλησε για τη χρήση του καθενός από αυτά, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο ηρωικό φρόνημα των Ελλήνων της εποχής. Ο τρόπος ζωής, η διατροφή και οι συνθήκες των αγωνιστών αλλά και του απλού λαού ήταν θέματα που αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν μέσα στην γεμάτη αίθουσα του σχολείου.


Ο κ. Θεοδόσης Παπαναστασίου και ο κ.Μάκης Ταντσης φορώντας την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά με τη φουστανέλα, την κάπα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να δουν ζωντανά την ενδυμασία των προγόνων μας.

Η παρουσίαση προξένησε το ενδιαφέρον των μαθητών και οι πάρα πολλές και πρωτότυπες απορίες τους απαντήθηκαν όλες με υπομονή από τον κ. Σαββίδη.

Έχουν γίνει άμεσοι συνεργάτες του πολύ ταλαντούχου Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη-σεναριογράφου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ δημιουργού Ιστορικών κινηματογραφικών ταινιών για το 1821 "Έξοδος 1826", "Πολιορκία" και "Η μάχη της Αράχωβας" που παίχτηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες σ΄όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό κλείνοντας έτσι το τεράστιο κενό 50 χρόνων απουσίας ιστορικών ταινιών από τον Ελληνικό κινηματογράφο και υπάρχουν διαθέσιμες στο YouTube ενώ αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους και σε φεστιβάλ, κυκλοφορούν άλλες δύο ιστορικές ταινίες το "Operation star" και το "ΠΕΝΤΕ 5 Five".

Σε όλα τα παραπάνω ο Σύλλογός Φίλων Ιστορίας και Ανάπλασης αυτής Γιαννιτσών συμβουλεύει ιστορικά, ντύνει, αρματώνει και εκπαιδεύει τους ηθοποιούς των ιστορικών αυτών ταινιών με βάση τις γνώσεις του.


Ο Σύλλογος που βρίσκεται παντού όταν και όπου κι αν καλείται!

Με τη δράση αυτή μπήκαν τα παιδιά στο πνεύμα της γιορτής (25η Μαρτίου) με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά το Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών που αφιλοκερδώς επισκέφθηκε το σχολείο και προσέφερε ένα τόσο διαφορετικό μάθημα Ιστορία με

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Το εκπαιδευτικό προσωπικό

του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σαρακηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News