Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Εσύ γνωρίζεις τι τύπο δέρματος έχεις;


Επειδή πολλές/πολλοί αναρωτιέστε τι τύπο δέρματος έχετε, αποφάσισα να κατηγοριοποιήσω τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα, που θα καλύψουν τις δικές σας και μόνο ανάγκες! Σκεφτείτε πόση ζημιά προκαλείται στην επιδερμίδα σας με τη λάθος χρήση: παράδειγμα αν έχεις ξηρό δέρμα και χρησιμοποιείς προϊόντα με αφυδατικές αλκοόλες θα το ξηράνεις ακόμα περισσότερο ή αν έχεις ευαίσθητο δέρμα και χρησιμοποιείς προιόντα με αιθέρια έλαια θα το ερεθίσεις ανεπανόρθωτα ή αν έχεις λιπαρό δέρμα και χρησιμοποιείς προϊόντα με φαγεσωρογόνα συστατικά θα μπουκώσεις τους πόρους σου και θα προκαλέσεις ακμή. Οπότε καλό είναι να ρίξεις μια ματιά παρακάτω και να βρεις τον δικό σου τύπο!

Οι τύποι δέρματος είναι 4:

1. ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

 Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: απαλότητα, έλλειψη ατελειών, μικροί πόροι, κανονική έκκριση σμήγματος, ιδανική κυκλοφορία αίματος, σωστή περιεκτικότητα σε νερό

2. ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: διεσταλμένοι πόροι, αυξημένη έκκριση σμήγματος, έντονη γυαλάδα, μεγάλο πάχος επιδερμίδας, ελαστικότητα, μαύρα στίγματα, συχνή εμφάνιση σπυριών

3. ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: έλλειψη σμήγματος, ευαισθησία στον ήλιο, λεπτό πάχος επιδερμίδας, τάση για ξεφλούδισμα, μικροί πόροι, απώλεια ελαστικότητας, τραχύ στην αφή

4. ΜΙΚΤΟ ΔΕΡΜΑ

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: σε άλλα σημεία εμφανίζεται ξηρό (μάγουλα, κρόταφοι, γύρω από τα μάτια, λαιμός) και σε άλλα λιπαρό (στο Τ) ή και το ανάποδο

Εκτός όμως από τους τύπους δέρματος, υπάρχουν και οι καταστάσεις δέρματος που μπορεί να είναι κάτι προσωρινό, επειδή όμως έχουν κάποια παρόμοια χαρακτηριστικά, πολλές φορές σε μπερδεύουν.

Οι Βασικές Καταστάσεις Δέρματος είναι 2:

ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: απουσία νερού σε όλες τις στοιβάδες, αίσθηση τραβήγματος, τραχύ και θαμπό στην όψη, στεγνό, ξεφλουδίζει

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: κοκκινίλες, ερυθρότητα, φαγούρα, τσούξιμο, ερεθισμένο, παρουσιάζει εξανθήματα, φλεγμονές ή ευρυαγγείες, ξεφλουδίζει εύκολα, επιρρεπές στην ήλιο, στην αλλαγή θερμοκρασίας, στην εμφάνιση κηλίδων

Ο τύπος δέρματος είναι γενετικά προκαθορισμένος και τον έχουμε σχεδόν σε όλη τη ζωή μας, η κατάσταση δέρματος όμως είναι κάτι προσωρινό, για το οποίο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν:

- Λάθος προϊόντα

- Λάθος τρόπος περιποίησης

- Φάρμακα

- Ορμονικές αλλαγές

- Διατροφή

- Στρες/άγχος

- Εκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία

- Κλιματικές αλλαγές

Μπορεί δηλαδή ένα δέρμα να είναι λιπαρό και αφυδατωμένο για κάποιο διάστημα ή να είναι ξηρό και ευαίσθητο και να χρειάζεται πιο εξειδικευμένα προϊόντα.

Εάν και πάλι δεν αναγνωρίζεις τον τύπο του δέρματός σου, υπάρχει μια ακολουθία από βήματα, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να τον ανακαλύψεις: Αφού πλύνεις καλά το πρόσωπό σου με ένα απαλό (με ουδέτερο ph) καθαριστικό, περιμένεις μισή με 1 ώρα.

- Αν εμφανιστεί γυαλάδα σε όλο το πρόσωπο, τότε είναι λιπαρό.

- Αν σε “τραβάει” ή είναι τραχύ ή ξεφλουδίζει, τότε είναι ξηρό (ή αφυδατωμένο).

- Αν στη ζών T εμφανιστεί γυαλάδα και στα μάγουλα σε “τραβάει” ή το ανάποδο, τότε είναι μικτό.

- Αν δεν εμφανιστεί γυαλάδα, δεν υπάρχουν ενοχλήσεις και η αίσθηση είναι νορμάλ, τότ είναι κανονικό.

Αν και πάλι μετά από όλα αυτά δεν μπορείς να καταλάβεις τι ισχύει για τη δική σου επιδερμίδα ή μπερδεύεσαι, είμαι στη διάθεσή σου να σε βοηθήσω, άφησέ μου το μήνυμά σου αν θες.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναλύσω τι χρειάζεται ιδανικά ο κάθε τύπος δέρματος και τι πρέπει να προσέχει!

Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφτείς έναν επαγγελματία αισθητικό να σε καθοδηγήσει!!!

Μπελιοβάνη Χρυσάνθη

Τελειόφοιτη Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ ΔΙΕΚ Αριδαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News