Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Νεκρός 29χρονος οπαδός: Μαρτυρίες για τη φονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν - «Υπήρχαν μαζί τους και Έλληνες»


Την αγριότητα και τα κρίσιμα ερωτήματα για τη φονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ με πολλαπλές μαχαιριές, αναδεικνύουν μαρτυρίες των περιοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας μια ομάδα περίπου 200 Κροατών χούλιγκαν, παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για το παιχνίδι των προκριματικών του Champions League μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, κατάφεραν να περάσουν ανενόχλητοι τα σύνορα και να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να εξαπολύσουν μια δολοφονική επίθεση κατά του κόσμου (μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά) που βρισκόταν στο χώρο μπροστά από το γήπεδο απολαμβάνοντας μια νυχτερινή έξοδο.

Ένας 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Ο οπαδός των κιτρινόμαυρων δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές και σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε και τραύμα σε αρτηρία στο μπράτσο.

Τα ντοκουμέντα της επίθεσης, αλλά και ο «εξοπλισμός μάχης» καταδεικνύουν τις προθέσεις των Κροατών, ενώ εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα βίντεο από τη φάλαγγα των χούλιγκαν που τη δείχνει να περνάει στην Ελλάδα. Φτάνοντας στην Αττική η φάλαγγα των αυτοκινήτων φέρεται να «έσπασε» και μεγάλος αριθμός οπαδών της κροατικής ομάδας έφτασε στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη». Εκεί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό «Πευκάκια», από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συνολικά 96 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Για τα επεισόδια κρατούνται και ανακρίνονται στη ΓΑΔΑ 88 άτομα (82 Κροάτες, δύο Έλληνες, ένας Αυστριακός, ένας Αλβανός, ένας Βόσνιος και ένας Γερμανός), ενώ στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και οι 8 τραυματίες που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό» (5 Κροάτες και 3 Έλληνες).

Οι μαρτυρίες: «Ταξίδεψαν 1400 χλμ και δεν τους σταμάτησε κανείς»

Στα μεγάλα «γιατί» επιμένουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής, που μίλησαν στο newsbeast. «Ένα μπάχαλο που κατέληξε να θρηνούμε έναν άνθρωπο. Το ίδιο συνέβη και με τον Άλκη Καμπανό. Τι θα γίνει τώρα; Κάθε φορά το ίδιο πράγμα. Κάπου πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων και πρόσθεσε σε απόγνωση:

«Υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν τι έγινε. 1.400 χλμ από το Ζάκγρεμπ μέχρι εδώ δεν τους σταμάτησε κανείς. Υπάρχει απαγόρευση της UEFA γιατί ξέρουν τι οπαδοί είναι. Ξέρουν ότι ετοιμάζονταν κάτι να κάνουν. Μέχρι και Σέρβοι τουρίστες το γνώριζαν και μου το είχαν πει. Το ήξεραν όλοι και δεν το ήξερε η αστυνομία; Είναι δυνατό».

Ο ίδιος σημείωσε πως υπήρχαν και Έλληνες μέσα στην ομάδα των Κροατών. «Τους άκουσα που μιλούσαν. Είχε και Έλληνες μέσα η ομάδα των Κροατών. Έφυγαν προς τα κάτω για να διασπαστούν. Αλλά ήρθαν από την πλευρά της Νέας Ιωνίας, που είναι δύσκολο. Προφανώς κάποιος του καθοδήγησε», είπε. Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο οι Κροάτες να είχαν τη βοήθεια και Ελλήνων οπαδών είναι ένα από τα σενάρια που απασχολεί την ΕΛΑΣ, που δεν αποκλείει να είχε κλειστεί μέσω διαδικτύου και κάποιο ραντεβού θανάτου.

«Μετά την έφοδο συγκρούστηκαν με περίπου 30 – 40 αεκτζήδες και έπεσε πολύ ξύλο. Γινόταν ένας χαμός και τα έσπαγαν όλα. Αστυνομία δεν υπήρχε. Ήρθε περίπου μετά από μισή ώρα», δήλωσε ένας άλλος μάρτυρας – εργαζόμενος στην περιοχή – στο Newsbeast και συνέχισε: «Είχε έρθει ένα άτομο και μου είχε πει για το ενδεχόμενο επίθεσης. Είχε ακουστεί στην πιάτσα πως θα έρθουν Κροάτες και θα τα σπάσουν. Ήταν και παιδιά εδώ (σ.σ. στην πλατεία). Το εγγόνι του φίλου μου ήταν 3 μηνών».

«Δεν μπορεί να γίνονται τέτοια περιστατικά. Ένα ψωμί θέλουμε να βγάλουμε, μην βρεθούμε στο φέρετρο. Αν υπήρχε λίγο αστυνόμευση αυτό το περιστατικό δεν θα είχε συμβεί και δεν θα υπήρχε νεκρός. Είδα το παλικάρι που σκοτώθηκε μέσα στα αίματα. Είδα και έναν Κροάτη που του είχε ανοίξει το κεφάλι και ήρθε και τον πήρε ασθενοφόρο», συμπλήρωσε.

«Κανείς δεν τους σταμάτησε. 1.500 χλμ να μην τους σταματήσει κανείς και να έρθουν εδώ με σκοπό να σκοτώσουν. Η πιο ήσυχη περιοχή ήταν, έχει και το άλσος και όλοι ερχόμαστε εδώ το βράδυ», είπε ένας μάρτυρας

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια. Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News