Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Δήμος Πέλλας - Γρ. Στάμκος κατά Στ. Καστερίδη: «Ή υποφέρει από μειωμένη αντιληπτική ικανότητα ή θεωρεί τους δημότες εύκολα θύματα των ψεμάτων του»


Συνέντευξη μου στην εφημερίδα Νέα της Πέλλας και στο δημοσιογράφο Σίμο Σλατίνη, παραχώρησε ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει... επικίνδυνα.

Ο κ. Στάμκος, που διεκδικεί μία τέταρτη θητεία, αναφέρθηκε στο έργο του και απάντησε στους επικριτές του, οι οποίοι τον κατηγορούν για στασιμότητα και έλλειψη έργου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΕΡ: Στην πρώτη σας ανακοίνωση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράσατε μία δυναμική με την ανακοίνωση υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού σας. Αν αυτή είναι η αρχή, τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

ΑΠ: Μια ακόμη πιο δυναμική συνέχεια και ένα ήρεμο προεκλογικό κλίμα, όσο τουλάχιστον περνάει από το δικό μου χέρι!

Για τους υποψηφίους μας δεν έχω καμιά αμφιβολία -θα έχουμε και αυτή τη φορά το καλύτερο ψηφοδέλτιο, όπως και σε όλα τα προηγούμενα χρόνια -είναι όλοι και όλες άξια μέλη αυτής της κοινωνίας, διακρίνονται στα επαγγέλματα και τις επιστήμες τους και θέλουν να προσφέρουν.

Αξίζει πραγματικά τον κόπο να τους δείτε, τον καθένα και την καθεμιά τους, καθώς τους ανακοινώνουμε.

Αληθινά διαμάντια!

Εκεί που έχω τις επιφυλάξεις μου είναι για το προεκλογικό κλίμα.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον ορισμένοι από τους αντιπάλους μας έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια μηδενισμού και απαξίωσης χαρακτήρων.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν ο κύριος Καστερίδης, για παράδειγμα, θα αποφασίσει τώρα, που πλησιάζουμε στις εκλογές, να μετριάσει την ψευδολογία και να παρουσιάσει επιχειρήματα και προϋπολογισμένο σχέδιο για το μέλλον του Δήμου. Το βλέπω δύσκολο!

Σε τελική ανάλυση, προεκλογικό αγώνα κάνουμε όλοι για ένα μόνο λόγο: να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους να βάλουν στο ζύγι θετικά και αρνητικά, προσωπικές φιλίες και υποχρεώσεις, όνειρα και πραγματικότητες και έτσι να αποφασίσουν σε ποιους θα εμπιστευθούν το μέλλον του Δήμου Πέλλας.

ΕΡ: Το γεγονός ότι διεκδικείτε τον δημαρχιακό θώκο για τέταρτη συνεχή φορά, τι μπορεί να σημαίνει για εσάς;

ΑΠ: Τεράστια ευθύνη και τιμή!

Από την πρώτη κιόλας φορά που ανέλαβα τη διοίκηση του Δήμου είχα την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου μπορεί να ανταμειφθεί μόνο με αφοσίωση, τιμιότητα και δίκαιη κατανομή των πόρων του Δήμου προς όλους τους κατοίκους του.

Αυτή η αφοσίωση με οδήγησε και στις τρεις θητείες μου -έχει γίνει σχεδόν ανέκδοτο ότι δεν αφήνω τη δουλειά και το γραφείο μου ούτε για να κάνω εκλογές! Μια τέταρτη θητεία δεν θα αλλάξει τη στάση μου, αντίθετα θα με εξοπλίσει με ακόμα περισσότερο πείσμα να υλοποιήσω τους στόχους μου και να κρατήσω ακέραιες τις αρχές μου.

Η διαφορά της δικής μας διοίκησης είναι η εμπειρία και η οργάνωση.

Έχουμε πλέον δημοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου γιατί οι άνθρωποι μας είναι πιο έμπειροι, οι διαδικασίες μας πιο καλά οργανωμένες, οι δυνατότητες μας να διεκδικούμε έργα και χρηματοδοτήσεις είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τους αιρετούς, τους συμβούλους και τους αντιδημάρχους μας. Είμαστε όλοι πιο έμπειροι, έχουμε κάνει τα λάθη μας και έχουμε μάθει από αυτά!

Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών που μοιράζονται την ίδια πίστη με τους παλιότερους: εδώ είμαστε για να υπηρετούμε και όχι για να φιγουράρουμε ως άρχοντες!

ΕΡ: Ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου που επιλέξατε να έχετε στις εκλογές του Οκτωβρίου;

ΑΠ: Σας έλεγα ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού Πέλλα Μαζί Συνεχίζουμε είναι η δύναμη μου και είμαι πολύ περήφανος για όλους. Αν μου ζητούσατε μια λέξη που να περιγράφει το ψηφοδέλτιο θα ήταν Αξιοσύνη!

Με μια ματιά στα βιογραφικά και στην κοινωνική επιφάνεια των υποψηφίων μας, θα δείτε και ποια είναι τα χρήσιμα χαρακτηριστικά για την εκπροσώπηση των συνδημοτών μας: πρώτα από όλα, καθαρά πρόσωπα, καθαρά χέρια και πραγματική διάθεση προσφοράς. Έπειτα, συνδυασμός φρεσκάδας και εμπειρίας -να έχουμε δίπλα-δίπλα ορεξάτους νέους και έμπειρους αυτοδιοικητικούς που σκέφτονται μαζί και λύνουν προβλήματα με σύγχρονο τρόπο. Τέλος, η κοινή συμφωνία για το βασικό καθήκον της δημοτικής αρχής: να ήμαστε πάντα εκεί για όλους τους δημότες, χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.

ΕΡ:Οι αντίπαλοι σας στις εκλογές σας κατηγορούν για στασιμότητα και για εγκατάλειψη των θεμάτων της καθημερινότητας. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Στασιμότητα; Εννοούν ότι είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019 ή το 2015;

Για να καταλάβουμε, δηλαδή 24 νέες παιδικές χαρές, 3 βρεφικοί σταθμοί, 5 ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, τα δεκάδες στρέμματα αγροτικής οδοποιίας, η κατασκευή αποχετευτικών και υδρευτικών δικτύων, η ενίσχυση του στόλου οχημάτων με 12 νέα οχήματα και πόσα άλλα δεν είναι ουσιαστικά και σημαντικά έργα;

Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα με την λέξη στασιμότητα. Θα ήταν ίσως καλύτερο να ρωτήσετε τους ίδιους και ειλικρινά ελπίζω να πάρετε επιτέλους κάποια ουσιαστική απάντηση που να μπορεί να ελεγχθεί στην πράξη.

Εκεί που πραγματικά σηκώνω τα χέρια είναι με τους ισχυρισμούς περί εγκατάλειψης! Μέχρι τώρα νόμιζα ότι ο καημός της αντιπολίτευσης ήταν η “έλλειψη έργων” και όχι η καθημερινότητα!

Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε φτιάξει κολυμβητήριο δεν λένε όμως ότι εμείς στην ίδια πρόσκληση προτιμήσαμε να εντάξουμε το Μουσικό Σχολείο, αυτό μπορώ να το καταλάβω και να απαντήσω γιατί προτίμησα το δεύτερο και πότε θα φτιάξω το πρώτο, αλλά ότι “εγκατέλειψα” την καθημερινότητα νομίζω ότι πάει πολύ!

Ο Δήμος δαπανά σχεδόν το μισό του προϋπολογισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, τον φωτισμό, τις συντηρήσεις σχολείων και κάθε χρόνο, το βλέπετε, είμαστε καλύτεροι σε όλα.

Θα άκουγα με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις τους στο ίδιο το δικό σας ερώτημα. Εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε.

Μου μετέφεραν οι συνεργάτες μου δήλωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης όπου λέει ότι «Ο δήμος Πέλλας δεν πήρε σχεδόν τίποτα από ευρωπαϊκά κονδύλια και ό,τι πήρε δεν το αξιοποίησε»!

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, ή υποφέρει από μειωμένη αντιληπτική ικανότητα και δεν κατάλαβε τι ψήφιζε στο δημοτικό συμβούλιο ή θεωρεί τους δημότες εύκολα θύματα των ψεμάτων του. Να του υπενθυμίσω, λοιπόν, ότι ό ίδιος του ψήφισε έργα 30.000.000,00 ευρώ που καταφέραμε -σε χρόνο ρεκόρ- και εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, συν τις εντάξεις στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, συν τις εντάξεις στα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα.

Αυτά και πολλά ακόμη ψήφισε και τώρα προσπαθεί να «εξαφανίσει» ο επίδοξος δήμαρχος.

Σε ανάλογα ατοπήματα στο παρελθόν του ζητούσα να ζητήσει συγνώμη, τώρα δεν χρειάζεται να μπει στον κόπο, θα του απαντήσουν οι πολίτες που επιχειρεί να εξαπατήσει.

ΕΡ: Κάθε Δημοτική αρχή, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας της, παρουσιάζει ένα έργο στους δημότες. Πέστε μας περιληπτικά τι έργο έγινε στην τετραετία που πέρασε στον Δήμο Πέλλας;

ΑΠ: Πριν σας αναφέρω περιληπτικά τα έργα που έχουν γίνει, αξίζει να σας πω και να μάθουν οι συνδημότες μας κάτι που μπορεί να μας κάνει όλους περήφανους για το Δήμο και τις υπηρεσίες του.

Όταν μας κτύπησε η πανδημία, ήταν ο δήμος μας που ανέλαβε τις απολυμάνσεις όλων των σχολείων και σχεδόν όλων των δημοσίων υπηρεσιών, τη διανομή πόρτα- πόρτα χιλιάδων μερίδων φαγητού σε συνδημότες μας, την πραγματοποίηση – καθημερινά- τεστ covid και τόσα άλλα! Δεν τα καταγράφω προφανώς στα έργα, αλλά ας έχουμε στο νου μας ότι το Δήμο τον χρειαζόμαστε κυρίως στα δύσκολα, είναι η εικόνα της αλληλεγγύης και της συλλογικής μας αντοχής!

Το έργο της τελευταίας τετραετίας, το χωρίζουμε σε 4 μεγάλους άξονες που απορρόφησαν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ:

Σχολεία – Αθλητικοί Χώροι – Πολιτισμός- Αναπλάσεις όπου εντάσσονται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις πέντε σχολικών μονάδων, οι αναπλάσεις στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, της Αρχαίας Κρήνης, το ταρτάν του Πλατανότοπου, τον Πολιτιστικό-Τουριστικό ψηφιακό οδηγό πόλης, την εφαρμογή visitpella και πολλά ακόμη.

Smart City που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα και τα 14 σημεία πρόσβασης WiFi4EU, 120 αισθητήρες και τη smartphone εφαρμογή Pella Smart Parking, την ιστοσελίδα, την smartphone εφαρμογή και τον 5-ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό για αιτήματα-παράπονα δημοτών κ.ά.

Ασφαλτοστρώσεις & Έργα Οδοποιίας που περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων σε όλο το Δήμο, υπογειοποίηση καλωδίων χαμηλής και μέσης τάσης, ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρομήσεις στα Γιαννιτσά κ.ά.

Περιβαλλοντικά, Αρδευτικά, Αποχετευτικά, όπου εντάσσονται η δημιουργία Πράσινου Σημείου, οι βιολογικοί καθαρισμοί και τα αποχετευτικά δίκτυα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πέλλας και Κύρρου, η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης στο Παλαίφυτο, στην Καρυώτισσα, στην Κρύα Βρύση, τον Μυλότοπο και την Αραβησσό, η ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στο Δήμο Πέλλας κ.α.

Δεν περιλαμβάνω εδώ έργα όπως το Μουσικό Σχολείο που παρότι έχει δρομολογηθεί και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που θα συνεχίσουν να βελτιώνουν στην ώρα τους και με προτεραιότητες τη ζωή των συνδημοτών μας στο Δήμο Πέλλας.

ΕΡ: Μετά την αποχώρηση Θεοδωρίδη, μείνατε τρείς διεκδικητές υποψήφιοι. Αυτό αλλάζει τα πλάνα προετοιμασίας του συνδυασμού;

ΑΠ: Παρότι ο παλαίμαχος αυτοδιοικητικός, κύριος Θεοδωρίδης ήταν πάντοτε υπολογίσιμος αντίπαλος και άξιος συνομιλητής στα δημοτικά συμβούλια, η δική μας στρατηγική δεν επηρεάζεται σημαντικά με την αποχώρησή του.

Νομίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να προβληματίσει τους άλλους διεκδικητές, που από όσα μαθαίνω ενδιαφέρονται μόνο για τον προσεταιρισμό των «άστεγων» πλέον υποψηφίων.

ΕΡ: ”Νέο”και “Αλλαγή” προσδιορίζουν τις ταυτότητες των άλλων συνδυασμών. Εσείς που στοχεύετε στην επόμενη τετραετία, αν είστε Δήμαρχος;

ΑΠ: Ας ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι δεν φτάνει «να’ χεις τ’όνομα», θέλει και τη χάρη! Θα προσθέσω επίσης ότι το “Νέο” είναι απλώς μια εύκολη κουβέντα.

Νέο σε σχέση με τι; Με την ηλικία του δημάρχου; Ή με τις ιδέες και τις προτάσεις για μια διαφορετική πορεία του Δήμου μας; Και, με την ευκαιρία, γιατί άραγε κάθε τι νέο είναι αναγκαστικά καλύτερο από το δοκιμασμένο, το αποδεδειγμένα λειτουργικό και το συνεπές;

Αν πραγματικά ψάξει κανείς τη νεότητα θα τη βρει στον συνδυασμό μας.

Αυτή είναι η νεότητα που μας αφορά. Τα νέα μυαλά που προτείνουν και ελέγχουν με νέα σκέψη, νέες πληροφορίες και γνώσεις τους έμπειρους που κρατούν σταθερά το τιμόνι.

Έγραφα πρόσφατα ότι Πέλλα, Μαζί Συνεχίζουμε! δεν είναι μόνο το όνομα του συνδυασμού μας, αλλά και ουσιαστικό μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για όλους μας στο Δήμο Πέλλας.

Με σωστές υπηρεσίες, με ασφάλεια και σταθερότητα ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες, με ουσιαστικές προτεραιότητες στο έργο και ισόρροπη ανάπτυξη για κάθε οικισμό του τόπου μας, αυτή η δημοτική αρχή είναι εγγύηση του μέλλοντος μας. Εννοώ την κάθε λέξη!

ΕΡ: Ποιο πρώτο μήνυμα αφήνετε στους δημότες σας;

ΑΠ: Έχετε όλοι τις δουλειές και τις φροντίδες σας, τα όνειρα και τους προβληματισμούς σας.

Οι περισσότεροι έχετε λίγο χρόνο να ασχοληθείτε με τις εκλογές και τους ισχυρισμούς των υποψηφίων, το καταλαβαίνω.

Σας παρακαλώ όμως να δώσετε προσοχή στον προεκλογικό διάλογο και να επιλέξετε με βάση τα γεγονότα και όχι τις κραυγές.

Θα βρεθούμε στις πλατείες και στις γειτονιές και θα τα πούμε αναλυτικά.

Για την ώρα εύχομαι Καλό Καλοκαίρι και καλή ξεκούραση σε όλες και όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News