Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Ίση μεταχείριση των άνισων ή δικαιοσύνη; | Του Κωνσταντίνου Τσόρμπα


Του Κωνσταντίνου Τσόρμπα*

Από την 1η Απριλίου αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, ανάσα στη μεσαία τάξη (θα δείξει...). Ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν σταθερά σε ανοδική πορεία.

Παράλληλα, "κλείδωσε" η ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου 2023. Πολιτευτές όλων των κομμάτων, δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, στατιστικολόγοι και εταιρίες δημοσκοπήσεων, έχουν στρατευθεί προκειμένου να καταγράψουν απόψεις, ανάγκες, παρατηρήσεις αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα την τάση που επικρατεί μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Δίνουν τελικά οι δημοσκοπήσεις εικόνα για το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την εικόνα από ένα συγκεκριμένο αριθμό πολιτών. Οι εταιρίες αυτές κάνουν έρευνες, λαμβάνοντας ένα δείγμα και παρουσιάζουν ένα αποτέλεσμα βασισμένο στις πιθανότητες.

Εκλογές, Ελλάδα 2023.

Ερώτηση: Είναι αντικειμενικές οι εκλογές;

Απάντηση: Όσο αντικειμενικοί είμαστε εμείς με τους διπλανούς μας. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οι επιλογές μας! Εμείς! Είμαστε αντικειμενικοί με τον διπλανό μας; Είμαστε δίκαιοι; Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εξελιχθούν; Κρατάμε στην εργασία μας τον άνθρωπο που έχει καλύτερη απόδοση ή έχουμε υποχρέωση στον φίλο ή τον συγγενή μας; Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας; Παλεύουμε για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να παλέψουν μόνοι τους; Βάζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ομαδικότητα πάνω απ' όλα; Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας; Όταν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στα παραπάνω, τότε θα πούμε ότι επιτέλους ζούμε σε μια κοινωνία με νόμους, αρχές και αξίες. Σε μια κοινωνία δίκαιη και ισότιμη. Τότε θα είναι και οι εκλογές αντικειμενικές.

Άκουσα πρόσφατα ότι την ισότητα την αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον τρόπο του. Κι εγώ με τον δικό μου!

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, "Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων". Σκεφτείτε ότι είστε έξω από ένα περιφραγμένο γήπεδο ποδοσφαίρου και υπάρχουν δύο πιτσιρίκια που θέλουν να δούνε τον αγώνα. Το ένα παιδί είναι 1,60 και το άλλο 1,70. Ο φράχτης είναι 2 μέτρα Αν δώσουμε μια σκάλα 30 εκατοστά και στους δυο, θα επαναφέρουμε την ισότητα; ΌΧΙ! Το παιδί με το 1,60 ύψος θα χρειαστεί τουλάχιστον 40 εκατοστά σκάλα.

Και επιστρέφω στις εκλογές. Σαφές αντικειμενικό αποτέλεσμα θα ήταν αν ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας κατέφευγε στις κάλπες. Όταν ο νέος σηκωθεί από τον καναπέ του, ο ηλικιωμένος από το καφενείο, ο εργαζόμενος από τον χώρο εργασίας του. Δηλαδή, όταν ο κάθε πολίτης πιστέψει επιτέλους ότι η ψήφος του έχει δύναμη. Όταν επιτέλους πιστέψει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι προκαθορισμένο.

Είναι οι εκλογές αντικειμενικές;

Κατά την άποψή μου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αδιάβλητο αλλά όχι αντικειμενικό. Αυτό κυρίως το στηρίζω στο ποσοστό αποχής από τις εκλογές, το οποίο ιδίως τα τελευταία χρόνια παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή αγγίζει το 57,78%. Εκ του οποίου το 2,08% ήταν άκυρα και λευκά. Υπάρχει ένα ποσοστό 42,22% που δεν προσήλθε στις κάλπες οπότε δεν γνωρίζουμε την πρόθεση ψήφου του. Ποιοι οι λόγοι που δεν προσήλθαν; Δεν τους αντιπροσωπεύει κανένας υποψήφιος ή απλώς δεν κατάφεραν να συμμετέχουν στη διαδικασία; Τροφή για σκέψη!

*Ο Κωνσταντίνος Τσόρμπας είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία τα λες! Δεν είναι συμμετοχή για εκλογές ο ένας στους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μια αντικειμενική εικόνα από έναν νέο άνθρωπο. Μια πραγματικότητα που πολύ αποφεύγουν να συζητούν και αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός τελικά δεν καταλήγει στις κάλπες να ψηφίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τους λίγους που γράφουν και βασίζονται σε αριθμούς και όχι αερολογίες και μικρό-πολιτικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News