Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Γεωπόνων, ζήτησε ο Δ. Τζαμτζής από τον ΥΠ.Α.Α.Τ.


Προσπάθειες για εξομάλυνση των εξαγωγών

Για την ανάγκη εξομάλυνσης των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών, που πραγματοποιούνται τις αργίες και εκτός ωραρίων εργασίας των ελεγκτών Γεωπόνων, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε συνάντησή που είχε μαζί του, στην Αθήνα.

Αιτία των προβλημάτων στις εξαγωγές, είναι η απεργία – αποχή των Γεωπόνων, που διενεργούν Ποιοτικούς και Φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, διεκδικώντας να αλλάξει ο τρόπος καταβολής των πρόσθετων ανταποδοτικών τελών για διενεργηθέντες ελέγχους, εκτός κανονικού ωραρίου και να καταβληθούν τα οφειλόμενα.

Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Γεωπόνων, ώστε να ομαλοποιηθεί η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων. Όπως διευκρίνισε, τα προσκόμματα στις εξαγωγές, θα επιτείνουν την οικονομική ασφυξία και απόγνωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών παραγωγού, στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Επισήμανε την τεράστια σημασία των εξαγωγών, νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, για την οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ήδη, όπως τόνισε, έχουν πιστοποιηθεί τέσσερις επιπλέον φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές για την εξαγωγή ακτινιδίων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας “Hayward”.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να πραγματοποιηθούν ενδοκοινοτικές διακινήσεις προηγείται ποιοτικός έλεγχος, ενώ όταν τα προϊόντα κατευθύνονται σε τρίτες χώρες απαιτείται επιπλέον φυτοϋγειονομικός έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News