Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Προετοιμασία του παιδιού σας για την πρώτη μέρα στο σχολείο, ιδίως για τα πρωτάκια


Μια μικρή προετοιμασία εκ των προτέρων μπορεί να κάνει την πρώτη εβδομάδα και την προσαρμογή του πιο εύκολη.

1. Κάνοντας εξάσκηση στο πώς να πηγαίνουμε στο νέο μας σχολείο και απολαμβάνοντας τη διαδρομή.

Κάνετε μία δύο βόλτες από το σπίτι μέχρι το σχολείο, προκειμένου το παιδί σας να εξοικειωθεί με τη διαδρομή. Είτε πηγαίνετε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια, αξίζει να κάνετε λίγες φορές τη διαδρομή. Επισημάνετε διάφορα ενδιαφέροντα σημεία ή μέρη που υπάρχουν από το σπίτι μέχρι το σχολείο. Παρατηρήστε τις κούνιες, τις τσουλήθρες ή άλλα διασκεδαστικά πράγματα που πιστεύετε ότι θα αρέσει στο παιδί σας.

2. Περιγράψτε το καινούριο σχολείο.

Λάβετε υπόψη ότι ένα παιδί που ξεκινάει το σχολείο για πρώτη φορά ή πηγαίνει σε ένα νέο σχολείο, μπορεί να δυσκολεύεται να φανταστεί πώς θα είναι. Πώς είναι οι τάξεις, πώς είναι το γραφείο των δασκάλων, το γυμναστήριο (εάν υπάρχει), η αίθουσα με τους υπολογιστές και φυσικά η αυλή. Το περιγράφουμε με απλά λόγια.

3. Κάνετε στο παιδί σας πρωτότυπες ερωτήσεις.

Συγκεκριμένες ερωτήσεις θα βοηθήσουν το παιδί σας να φανταστεί, αλλά και να οικειοποιηθεί περισσότερο το σχολείο. Μπορείτε να ρωτήσετε: «Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το πιο συναρπαστικό μέρος του σχολείου;», «Υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί τώρα που ξεκινούν τα σχολεία;», «Τι πραγματικά περιμένεις να δεις στο σχολείο;».

4. Πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα.

Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, καλό είναι να πηγαίνουν τα παιδιά λίγο νωρίτερα για ύπνο ή να ξυπνούν νωρίτερα (εάν είναι εφικτό), προκειμένου να συνηθίσουν το πρωινό ξύπνημα.

5. Το αντίο…

Όχι δακρύβρεχτοι αποχαιρετισμοί. Χρειάζεται ψυχραιμία και ωραία διάθεση.

6. Διαβάστε βιβλία σχετικά με την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Υπάρχουν αρκετά ωραία σχετικά βιβλία, όπως: «Ένας δράκος στο σχολείο», «Όλα όσα θες να ξέρεις για το σχολείο… πριν ακόμη πας», «ο Τίμος πηγαίνει στο σχολείο», «Πίκο και Λόλα-Το σχολείο», «30 ιστορίες περιμένοντας ν’ ανοίξουν τα σχολεία», «Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό», «Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο», «Ο Σπίθας πάει σχολείο», «Το μεγάλο σχολείο», «Το σχολείο πάει σχολείο», «Το πολύχρωμο σχολείο της Πανίδας». Υπάρχουν, βέβαια, στην αγορά και άλλα πολλά.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Στάθης Ξαφάκος

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News