Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Δ. Κυριλίδης: «Η ΝΔ επιτρέπει στην Τουρκία να γίνει ενεργειακός μεσάζοντας»


"Πιέζουν μόνο την χώρα μας για ενεργειακή μετάβαση"

Η λανθασμένη ενεργειακή πολιτική που χαράζει η ΝΔ, οδηγεί την Τουρκία σε γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή ανάβάθμιση. Ενώ οι βιομηχανίες της χώρας και οι διάφορες παραγωγές, επιβαρύνονται άμεσα από την ενεργειακή κατεύθυνση που επιλέγει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα την μείωση των παραγωγών ακόμη και τις ώρες που η κατανάλωση είναι φθηνότερη η Τουρκία βρίσκει τρόπους να γίνει ενεργειακός ρυθμιστής. Αντί η χώρα μας να εκμεταλευτεί άμεσα τους υδρογονάνθρακες της, αφήνει την Τουρκία να κατέχει ενεργειακό ρόλο στο μέλλον. Η Ελλάδα επιβαρύνεται με τις πιέσεις της Συνθήκης του Παρισίου και της ενεργειακής ατζέντας για πράσινη ενέργεια αλλά επιτρέπει τους γειτονές μας να δημιουργουν προυποθέσεις άνθρακα.

Μέσω Τουρκίας και του αγωγού Turkstream διακινήθηκε προς την Ευρώπη περίπου το 50% του φυσικού αερίου, το οποίο είχε συμβολαιοποιήσει η Gazprom για τους Ευρωπαίους πελάτες της. Ακόμη έχουν προστεθεί και ορισμένες ποσότητες Αζέρικου φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά, οι οποίες διακινούνται μέσω του νοτίου διαδρόμου, με επιπλέον 10 δισ κ.μ. από το Αζερμπαϊτζάν προς Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία.

Το μεγαλεπίβολο σχέδιο της Άγκυρας είναι να διακινήσει μέσω τουρκικού δικτύου ΚΑΙ φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, ως νέα εναλλακτική πηγή προμήθειας. Οι διάφορες τεχνικές εκθέσεις και προετοιμασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράκ έχουν διεκπεραιωθεί με την κατασκευή αγωγού, ο οποίος επεκτείνεται έως τα Ιρακινά σύνορα. Στην δεδομένη φάση, και γνωρίζοντας την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, μετά την πολυετή μεταξύ τους κρίση, η Τουρκία προωθεί υποθαλάσσιο αγωγό με το Ισραήλ, προκειμένου και το ισραηλινό φυσικό αέριο να διακινείται μέσω Τουρκίας- και όχι μέσω Αιγύπτου (LNG) ή Κύπρου και Ελλάδας (East Med).

Στο στόχαστρο του σχεδιασμού της, εμπεριέχεται ο αγωγός TANAP, ο οποίος εφόσον επεκταθεί η ικανότητα του και ο ρόλος του ως τράνζιτ δηλαδη η διαμετακόμιση του , θα είναι σε θέση στο μέσοπρόθεσμο μέλλον να μεταφέρει όλες αυτές τις ποσότητες, με τις απαραίτητες διασυνδέσεις με τις πηγές προμήθειας (Κασπία- Μέση Ανατολή- Ανατολική Μεσόγειος). Επομένως η Τουρκία θα μπορούσε ξεκάθαρα να θεωρηθεί ως ενεργειακός παίκτης για την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας φυσικό αέριο από αρκετές περιοχές και μετακινόντας το προς την Δύση.

Δήμος Κυριλίδης

Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας

Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας

ΕΛΛΗΝΕΣ - Ηλίας Κασιδιάρης

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News