Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Συντήρηση βάρους τις γιορτινές ημέρες | Της Μυροφόρας Βότσκου


Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις σταθερό βάρος στις γιορτές; Είναι εφικτό ή αποτελεί ένα μη ρεαλιστικό στόχο;

Είναι εφικτό! Αρκεί να προσπαθήσεις και εσύ λίγο. "Συν Αθηνά και χείρα κίνει". Την έχεις ακούσει ξανά την έκφραση, καιρός να την χρησιμοποιήσεις λοιπόν.

Η διατήρηση του βάρους σου σε σταθερά (περίπου) επίπεδα, προϋποθέτει την αναγνώριση από μέρους σου πως δεν θα ξεφύγεις υπερβολικά τις ημέρες των γιορτών. Φυσικά οι ημερήσιες θερμιδικές ενεργειακές ανάγκες του καθενός από εμάς διαφέρουν και μάλιστα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, επομένως για κάποιον το να ξεφύγει υπερβολικά μπορεί να είναι 2 μελομακάρονα την ημέρα, για κάποιον άλλο ένα κουτί μελομακάρονα την ημέρα. Σε γενικές γραμμές η σημαντική απόκλιση από τις συνηθισμένες διατροφικές μας συνήθειες είναι αυτή που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας αυτές τις ημέρες. Αλκοόλ, συχνά και πυκνά θερμιδικά γεύματα, έξοδοι για φαγητό, κεράσματα κ.ο.κ.

Άρα τι θα προσέξεις;

1. Την συχνότητα των γευμάτων σου. Κράτησε σταθερό μοτίβο στην συχνότητα των γευμάτων σου. Τήρησε τον κανόνα των 3 κύριων γευμάτων + 2 σνακ. Οι συχνές επισκέψεις στην κουζίνα δεν θα βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή. Περιόρισε τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα και κατανάλωσε τα με μέτρο.

2. Την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί ένα ποτό (και δυο και τρία) να μην έβλαψαν κανέναν, αλλά μην ξεχνάς πως το αλκοόλ έχει θερμίδες. Μάλιστα 1 γρ αλκοόλης δίνει 7 θερμίδες, με λίγα λόγια το αλκοόλ είναι πλούσια θερμιδικά ουσία που όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους σου (εάν καταναλώνεται συχνά), αλλά θα οδηγήσει και στην αύξηση του.

3. Μην παραλείψεις γεύματα. Η λογική του ‘’δεν θα φάω πρωινό για να φάω περισσότερο το μεσημέρι’’ δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε θα σε αποτρέψει από την υπερπροσληψη θερμίδων. Το αντίθετο μάλιστα. Η σκέψη πως δεν έχεις καταναλώσει ολόκληρο γεύμα θα σε οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

4. Μην ξεχνάς την άσκηση. Και όμως! Οι περισσότεροι τείνουμε να αφήνουμε την σωματική δραστηριότητα τις μέρες των γιορτών. Όμως καθώς η κατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκών δίνει και παίρνει, η ήπια σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο στα κιλά αλλά και στην υγεία μας.

Ενδεικτικά οι θερμίδες των πιο διάσημων γλυκών των Χριστουγέννων είναι:

- 1 κουραμπιές (50 γρ) 200-220 θερμίδες

- 1 μελομακάρονο (50γρ) 180-200 θερμίδες

- 50 γρ δίπλες 140-150 θερμίδες

- 100 γρ καρυδόπιτα 280 θερμίδες

- 100 γρ βασιλόπιτα 300-350 θερμίδες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News