Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Σπιτική πορτοκαλόπιτα

Αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό

Υλικά για 6 άτομα

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. ζάχαρη
- 250 ml ελαφρύ ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο (µισό µισό)
- 250 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
- ½ φλ. γάλα, φρέσκο
- 1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
- ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
- 1 λοβός βανίλιας (τους σπόρους) ή 2 βανιλίνες

Για το σιρόπι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 300 ml φυσικός χυμός πορτοκαλιού
- φλούδα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
- 1 φλ. του καφέ λικέρ πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

- Βράζετε, σε μέτρια φωτιά, τη ζάχαρη, τον χυμό, τη φλούδα και το λικέρ πορτοκαλιού, καθώς και το ξυλάκι κανέλας για 20 λεπτά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη.

- Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την πορτοκαλόπιτα

- Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τους σπόρους βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.

- Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

- Κρατάτε 3 φύλλα κρούστας στην άκρη και τα υπόλοιπα τα στρώνετε σε βουτυρωμένο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, σουρώνοντάς τα έτσι ώστε να δημιουργηθούν πτυχές.

- Μόλις τελειώσετε το 1 φύλλο, βάζετε δίπλα του το άλλο με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα.

- Τα φύλλα που κρατήσατε τα αφήνετε ξεσκέπαστα ώστε να στεγνώσουν και έπειτα τα κόβετε με το χέρι σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια. 

- Τα ρίχνετε μέσα στον χυλό ανακατεύοντάς τα καλά, για να υγρανθούν.

- Ρίχνετε πάνω στα στρωμένα φύλλα τον χυλό και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά, στους 180°C.

- Το πρώτο μισάωρο στον αέρα και έπειτα στις αντιστάσεις σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.

- Βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνετε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι.

- Περιμένετε να τραβήξει τα υγρά και σερβίρετε προαιρετικά με μια κουταλιά γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News