Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ώρα αποφάσεων για τη ΔΕΥΑ Αλμωπίας - Χρήστος Γεωργίου: «Δεν υπάρχει πολιτικό όφελος, υπάρχει πολιτική επιλογή»

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας, που πραγματοποιείται μία ανάλογη Συνεδρίαση, ώστε να υπάρχει ενημέρωση τόσο προς το σώμα, όσο και προς τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως στόχο την ενημέρωση για την κατάσταση της ΔΕΥΑ Αλμωπίας από την ίδρυση - σύστασή της έως σήμερα και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την μελέτη κοστολόγησης, την μελέτη τιμολόγησης, την μελέτη βιωσιμότητας και των οφειλών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας, που πραγματοποιείται μία ανάλογη Συνεδρίαση, ώστε να υπάρχει ενημέρωση τόσο προς το σώμα, όσο και προς τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν.

Ο Πρόεδρος Χρήστος Γεωργίου, παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία, κατέγραψε την πραγματική εικόνα και ενημέρωσε το σώμα για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Είναι ενδεικτικό, ότι τα ανείσπρακτα έχουν φτάσει τα 2.390.000 ευρώ, ενώ από αυτά περίπου οι 900.000 είναι ο βεβαιωτικός κατάλογος που έχει εκδοθεί, οπότε αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί. Την ίδια στιγμή, οι οφειλές προς την ΔΕΗ ανέρχονται σε 719.000 ευρώ, οι οφειλές προς το δάνειο που διεκδικεί η τράπεζα είναι 510.000 ευρώ, οι οφειλές από δικαστικές αγωγές είναι 941.000 ευρώ (με αυτές τις ενέργειες, έχουν κερδηθεί από την επίτευξη συμφωνητικών και ακυρώσεις κατασχέσεων 174.118,07 ευρώ) και οι οφειλές προς την ΔΟΥ είναι 950.000 ευρώ. Τα συνολικά χρέη της ΔΕΥΑ Αλμωπίας ανέρχονται στο υπέρογκο ποσό των 3.533.967 ευρώ.

Παρά την άσχημη εικόνα που αποτυπώνεται σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, το θετικό είναι ότι από το 2015 έως σήμερα τα ποσοστά της εισπραξιμότητας έχουν αύξηση πάνω από το 100% ετησίως, τη στιγμή που τα προηγούμενα έτη ήταν κάτω από το 80% ετησίως.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η ΔΕΥΑ Αλμωπίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, προχώρησε στη διαδικασία νομιμοποίησης των δαπανών και την μεταφορά των γεωτρήσεων και του κόστους τους από τον Δήμο στην υπηρεσία της, πρωτοβουλία που εξορθολόγησε τα οικονομικά της μεγέθη, με αμφίδρομη χρέωση των δημοτικών παροχών προς τον Δήμο και δεκαετή ρύθμιση των οφειλών της, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε όλους τους Δημάρχους και τους Προέδρους της ΔΕΥΑ, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ παρουσίασε αναλυτικούς πίνακες με οικονομικά στοιχεία από την ίδρυση της επιχείρησης έως και το 2018, από τα οποία προκύπτει ότι η ΔΕΥΑ ζημιωνόταν κάθε χρόνο από τις ανείσπρακτες οφειλές, από το χαμηλό τιμολόγιο και από τις δαπάνες οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούσαν τις βεβαιωμένες οφειλές των καταναλωτών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, υπήρχαν χρονιές έως και το 2010 –κυρίως στη ΔΕΥΑ Αριδαίας, όπου υπήρχε και η τακτική χρηματοδότηση και παρόλαυτά η υπηρεσία συνέχιζε να μπαίνει μέσα οικονομικά και αυτό αποδεικνύει ότι υπήρχε ζημία εξαιτίας του χαμηλού τιμολογίου και της διαχείρισης.

Επίσης, έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο και σε όλες τις δικαστικές αγωγές που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑ, αλλά και στις εκθέσεις της Γενικής Αρχής Δημοσιονομικών Ελέγχων, που παρουσιάζουν στοιχεία τα οποία δείχνουν την οικονομική επιβάρυνση που υπέστη η ΔΕΥΑ κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών από τη διαχείριση. Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δικαστικών υποθέσεων έως και το 2014, δεν παρέστη η ΔΕΥΑ και δυστυχώς υπήρξαν και απερχόμενοι Πρόεδροι που κατέθεσαν επιβαρύνοντας τη θέση της Επιχείρησης.

«Δεν υπάρχει πολιτικό όφελος, υπάρχει πολιτική επιλογή. Και θα πρέπει να πορευτούμε με ειλικρίνεια προς τον πολίτη, γιατί έχουμε να κάνουμε με μία επιχείρηση ειδικού σκοπού που διαχειρίζεται το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Δεν μπορούμε να μπούμε σε πολιτικά παιχνίδια, αλλά είναι αναγκαίο ως Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε σε αποφάσεις δύσκολες όμως δίκαιες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χρήστος Γεωργίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Πασόης, παραδέχτηκε ότι η δική του Δημοτική Αρχή γνώριζε το πρόβλημα αλλά δεν μπόρεσε να κάνει πολλά στην ΔΕΥΑ, λόγω των μεγάλων χρεών που παρέλαβε και αρκέστηκε να ζητήσει από τη σημερινή Διοίκηση συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς όμως να μπει στη διαδικασία να αναφερθεί στην ουσία. Είναι ενδεικτικό του αντιπολιτευτικού του λόγου, ότι χαρακτήρισε τα στοιχεία που για πρώτη φορά έφερε κάποιος Πρόεδρος επίσημα στη δημοσιότητα «μπακαλίστικα». Τέλος, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑ πρέπει να γίνει υπηρεσία του Δήμου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Παρούτογλου, που διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, απαντώντας στον κ. Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε οριστεί δικηγόρος σε υποθέσεις της ΔΕΥΑ, αναρωτήθηκε αν υπάρχει λόγος να παραστεί η ΔΕΥΑ σε όλες τις υποθέσεις. Ο κ. Παρούτογλου αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των προστίμων του Δημοσιονομικού Ελέγχου προς τη ΔΕΥΑ. Ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι δεν έγινε καμία ενέργεια από τον ίδιο τον κ. Παρούτογλου όσο ήταν Πρόεδρος, ενώ η ΔΕΥΑ το 2015 είχε πετύχει ρυθμίσεις οφειλών κερδίζοντας τεράστια ποσά προσαυξήσεων και εντάσσοντάς την στις 100 δόσεις, δίνοντας τη δυνατότητα της βιωσιμότητας και από το 2015 ως σήμερα η ΔΕΥΑ έχει πληρώσει οφειλές προς την ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ ύψους 1.013.394 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, έχει οριστεί Δικηγόρος για όλες τις υποθέσεις και τα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΥΑ και για όλα αυτά τα στοιχεία θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές, ώστε τα επιπλέον ποσά οφειλής που επιβαρύνουν τη ΔΕΥΑ να διεκδικηθούν από όσους έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το δάνειο των 510.000 ευρώ αναγνωρίστηκε το 2014 επί θητείας Παρούτογλου, ενώ θα μπορούσε όπως είπε να προταθεί μειωμένο ποσό οφειλής, δηλαδή χωρίς τους τόκους υπερημερίας και τις προσαυξήσεις εξαιτίας της μη καταβολής του, κάτι που προκύπτει από πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τη ΔΕΥΑ.

Να κλείσει η επιχείρηση και να δημιουργηθεί υπηρεσία ύδρευσης στον κεντρικό Δήμο, πρότεινε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ασβεστόπουλος. Μια πρόταση που κατά πολλούς δεν λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, καθώς μια επιχείρηση είναι πολύ πιο ευέλικτη στη λειτουργία της και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν προς το Δήμο σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολλά περισσότερα και εις βάρος των καταναλωτών. Η πρόταση και η γενικότερη στάση του κ. Ασβεστόπουλου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο ίδιος εδώ και τέσσερα χρόνια είναι μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑ και θα περίμενε κανείς να πει κάτι πιο ουσιαστικό και να μην αναλωθεί σε μια εισήγηση προεκλογικών εντυπώσεων, μιας και δεν έχει κάνει καμία πρόταση έως σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Ασβεστόπουλος δεν ανέφερε, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ο Δήμος σε όλα αυτά τα χρέη, σε ενδεχόμενο κλείσιμο της ΔΕΥΑ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Μπάτσης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά σα να μην υπήρξε ποτέ μέλος της σημερινής Δημοτικής Αρχής –κι ας ήταν τα πρώτα 2,5 χρόνια Αντιδήμαρχος και θέλησε να ενημερωθεί σχετικά με το πόσους εξωτερικούς συνεργάτες απασχολεί η ΔΕΥΑ, ποιος είναι ο στόλος της, πόσα χρήματα ξοδεύονται για την προβολή της επιχείρησης. Σε όλα αυτά βέβαια, έλαβε απαντήσεις από τον Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, όπως για παράδειγμα ότι απαιτήθηκαν εξωτερικοί συνεργάτες (οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο είναι πολύ λιγότεροι από τον αριθμό που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας και οι ανάγκες της ΔΕΥΑ) για να τοποθετηθούν υδρόμετρα και να εξυπηρετούνται πιο άμεσα οι βλάβες που προκύπτουν και πως το ποσό που είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ για προβολή σημαντικών ανακοινώσεων όπως είναι οι αναλύσεις νερού σε τοπικά ΜΜΕ είναι λιγότερο από 3.000 ευρώ ετησίως συνολικά. Ο κ. Γεωργίου απαντώντας στον κ. Μπάτση, χαρακτήρισε ανούσια τα ερωτήματά του και υπογράμμισε πως θα περίμενε πιο σοβαρή τοποθέτηση σε μία τόσο κρίσιμη Συνεδρίαση που αφορά ουσιαστικά στο μέλλον της ΔΕΥΑ και όχι να αναλωθεί στην παραπολιτική.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Κετικίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε αύξηση στην εισπραξιμότητα κατά τη διάρκεια αυτής της δημοτικής περιόδου, τόνισε όμως ότι η ΔΕΥΑ άργησε να πάρει αποφάσεις. Ωστόσο, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερώσει το σώμα και τους πολίτες για ποιο λόγο όλα αυτά δεν προχώρησαν κατά τη δική του θητεία ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, από τη στιγμή που θεωρεί ότι άργησαν κάποια πράγματα, μιας και ο ίδιος διετέλεσε Πρόεδρος από το Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Η ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Παρά τα δυσοίωνα στοιχεία και παρά τα πολλά προβλήματα, η ΔΕΥΑ Αλμωπίας προχωράει και μάλιστα πετυχαίνει πολλά.

Συγκεκριμένα:

- Υλοποίησε το σημαντικό έργο του αποχετευτικού δικτύου της Αριδαίας, προϋπολογισμού 9.680.000 ευρώ.

- Εγκρίθηκε η μελέτη που η ίδια δημιούργησε, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Αριδαίας και πέντε Τ.Κ. (Αρχαγγέλου, Φούστανης, Λουτρακίου, Όρμας, Δωροθέας-Αγάθης), συνολικού ποσού χρηματοδότησης 2.707.926,18 ευρώ.

- Εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την ύδρευση και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Νότιας προϋπολογισμού 74.357,00 ευρώ, στην Τ.Κ. Σωσάνδρας προϋπολογισμού 90.000 ευρώ και στην Τ.Κ. Γαρεφείου προϋπολογισμού 36.300 ευρώ.

- Εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την Π.Κ.Μ. για τη δημιουργία αμφίδρομου δικτύου, ώστε να γίνει λειτουργικό το έργο της ύδρευσης της Αριδαίας από Σωσάνδρα-Λυκόστομο, τη στιγμή που η ΔΕΥΑ κινδύνεψε να κληθεί να επιστρέψει χρηματοδότηση ύψους 1.461.904,42 ευρώ.

- Εγκρίθηκε χρηματοδότηση στο διασυνοριακό πρόγραμμα Wa-mbrella για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ξιφιανής και για τον εξοπλισμό φωτοβολταϊκών χλωριωτών και συστημάτων inverter, προϋπολογισμού 205.608 ευρώ.

- Εκπόνηση μελετών κόστους, οφέλους και βιωσιμότητας της Επιχείρησης, από ιδίους πόρους.

«Αναμένω από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους με υπευθυνότητα να μελετήσουν όλα τα στοιχεία, ώστε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθούν από τον καθένα τεκμηριωμένες και ουσιαστικές προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιήσιμες και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας, όπως έπραξε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ», σημείωσε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Γεωργίου στο τέλος της εισήγησής του.

12 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ...ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ?ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιπολίτευση για γέλια κ για κλάματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι εγινε ρε παιδια βγηκαν ολα στην φορα?
    Παρουτογλου βλεπω πας για Δημαρχος....
    μιλας για καθαροτητα εεεε?
    και τι αναφορες ηταν αυτες?
    κατι για καταθεσεις βλεπω κατι για κουμπαρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ...
    ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ 3.000.000.
    ΟΣΟΙ ΦΑΓΑΝ ΜΕΣΑ ΟΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΖΗΜΙΑ ΜΕΣΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμαν ποσο καιει το θεμα, αν υπηρχε δικαιοσυνη επρεπε πολλοι να πανε φυλακη, η ΔΕΥΑ καει τζιζ, καποιοι φαγαν με χρυσα κουταλια, ο Γεωργιου και μονο που την ανελαβε ειναι ηρωας

      Διαγραφή
  5. Καλα εκανες ρε Γεωργιου μην μασας απο κανεναν πες την αληθεια και ασε για τους αλλους να κανουν ψηλη πολιτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε παιδια ο Μπατσης τι ρωτησε?
    ποσοι δουλευουν και ποσο στολο εχει και ποσα εχει δωσει για προβολη?
    χαχαχαχααχαχαχααχαχ
    ο επομενος Δημαρχος δηλαδη δεν τον νοιαζει να δωσει λυση στο προβλημα και γενικα τι προτεινε να μειωθουν τα εξοδα? εεεε ρε γελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ΜΠΡΕ ΜΠΑΤΣΗ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΤΕΒΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ... ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ...
    ΤΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΣ? ΜΠΕΕΕΕΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΘΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΡΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AN KAI DEN SE PSOFISA AN KATEVEIS TVRA DAGKOTO FILE EXEIS POLLA TA GATAKIA PRPEI NA TA BLEPOYN AYTA. STEILTOYS EKEI POY PREPEI GIA NA SEBASTOYN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυνατη συνεδριαση για γερα νερυρα.
    Σωστα και τεκμηριομενα ολα και οχι μπακαλιστικα δικαιωμα σε αυτο εχουν μονο οσοι το τολμησαν. Ακουστηκαν πολλα και ο κοσμος που θα διαβασει αυτο το αρθρο θα καταλαβει πολλα. κυριως ποιος φταει αλλα και οτι δεν παερι αλλο μαγκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μιλησε και ο Κετικίδης; ωωωωωωωωωω υπουργέ μου χαλάρωσε τη γραβάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News