Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Αφιέρωμα του BBC σε «καταπιεσμένη Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

"Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας. Οι Μακεδόνες Σλάβοι", ο τίτλος του αφιερώματος

Το BBC αναφέρεται σε "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα, που μάλιστα -σύμφωνα με ιστορικό που επικαλείται- αριθμεί 100.000 ανθρώπους. "Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας. Οι Μακεδόνες Σλάβοι", ο τίτλος του αφιερώματος. Κάνει λόγο για διώξεις, βασανιστήρια και εξορίες των "Μακεδόνων" πριν και μετά τον Εμφύλιο. Αναφέρει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για να απαντηθούν "δύσκολα ερωτήματα" για τη "μακεδονική μειονότητα".

Στην ύπαρξη «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, που «υπέστη βασανιστήρια και εξορίες» κάνει αναφορά εκτενέστατο αφιέρωμα του BBC, υπό τον τίτλο: «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι».

Το αφιέρωμα παρουσιάζει τον 92χρονο κ. Φωκά για τον οποίο λέει πως μιλά άπταιστα τα ελληνικά, του οποίου «η γλώσσα της μητέρας του είναι Μακεδονικά, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τα Βουλγαρικά και μιλιέται σ’ αυτή την περιοχή των Βαλκανίων για αιώνες».

Κατά το BBC ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει πως είναι ταυτόχρονα «Μακεδόνας στην εθνότητα και Έλληνας πατριώτης. Και έχει μια καλή δικαιολογία να το κάνει: για σχεδόν έναν αιώνα οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα είναι αντικείμενα καχυποψίας και -κατά περιόδους- διώξεων, ακόμη και η ύπαρξή τους έχει αρνηθεί σχεδόν από όλους».

BBC: Η συφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα σε «δύσκολες ερωτήσεις» για της ιστορία της «Μακεδονικής μειονότητας»

Όπως αναφέρει το BBC αυτή η μειονότητα είναι γνωστή ως «οι ντόπιοι» που μιλούν μια γλώσσα που αποκαλείται «ντόπια». «Λείπουν εντελώς από τα σχολικά βιβλία ιστορίας και δεν εμφανίζονται στις απογραφές από το 1951… Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Αυτή η «εξάλειψή» τους ήταν ένας από τους λόγους της πολύχρονης διαμάχης με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που τώρα επίσημα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι αυτή η διαμάχη έληξε με την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος σιωπηρά αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες είναι ένας λαός με τα δικά του δικαιώματα και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «Μακεδονικής» μειονότητας της Ελλάδας», γράφει το BBC.

«Οι σλαβομακεδόνες βρήκαν τους εαυτούς τους μοιρασμένους ανάμεσα στα τρία κράτη (σσ Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία). Στην Ελλάδα κάποιοι εκδιώχθηκαν. Όσοι απέμειναν αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις που δεν είχαν ελληνικά ονόματα απέκτησαν νέα που επελέγησαν από επιτροπή μελετητών τη δεκαετία του 1920… Το 1936 ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (ένας θαυμαστής του Μουσολίνι) απαγόρεψε την μακεδονική γλώσσα και ανάγκασε τους «μακεδονόφωνους» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά», υποστηρίζει το BBC και περιγράφει -βασιζόμενο στην διήγηση του κ. Φωκά- πως συγγενείς του επί Μεταξά εξορίστηκαν και βασανίστηκαν.

BBC: 100.000 οι απόγονοι των «εθνικά Μακεδόνων» στην Ελλάδα

Ο ίδιος λέει πως «οι Μακεδόνες πλήρωσαν περισσότερο από τον οποιονδήποτε τον εμφύλιο πόλεμο… Φρικτά πράγματα έγιναν. Αλλά δεν πρέπει να μιλάμε γι αυτά. Είναι προσβολή για τον Ελληνικό πολιτισμό. Βλάπτει το καλό όνομα της Ελλάδας».

«Δεκάδες χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, οι μισοί από τους οποίους σλαβόφωνοι, πήγαν στην εξορία στο Ανατολικό μπλοκ… Περίπου 20.000 παιδιά τα πήραν από τα σύνορα οι κομμουνιστές, είτε για να τα προστατεύσουν, είτε να τα έχουν ως εφεδρικό στρατό σε μελλοντική επίθεση«, λέει το BBC.

Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι αδύνατο να υπολογίσεις με ακρίβεια τον αριθμό των σλαβόφωνων ή των απόγονων των «εθνικά Μακεδόνων» στην Ελλάδα. «Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος τους υπολογίζει σε περισσότερους από 100.000 στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνον 10.000 ως 20.000 αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά ως μέλη της μειονότητας», σημειώνεται.

Παρά τη συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, «για τους Έλληνες Σλαβόφωνους, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητούν τίποτα άλλο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τις σκιές μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη«, καταλήγει το αφιέρωμα του BBC.

8 σχόλια:

  1. Σσσσσττ αυτά είναι μυστικά ...δεν λέγονται δημοσίως σσσσττ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι πως οι βόρειοι γείτονές μας θεωρούν πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων
    Η Πέλλα όμως και η Βεργίνα μαρτυρούν πως η αρχαία Μακεδονία ήταν Ελλάδα. Κι ας μη γελιούνται. Έτσι θα παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πόσο μπουταλαδες είμαστε;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καταλάβαμε τώρα πως η γλώσσα γίνεται όχημα αλυτρωτισμού με λίγη βοήθεια από έξω?? περαστικά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Δε θα επιτρέψω να γίμει Καταλονία η Βόρειος Ελλάς"
    είπε μόλις πριν λίγες μέρες ο Γκούφη ε... συγγνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε σεις αυτά δεν λέγονται δημοσίως!επισημως πρέπει να λέμε όλοι πως όλα είναι καλά.Μην σκάλιζε Τσι πράγματα που φοβόντουσαν οι παλιοί να πουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλ. κ. ΣΗΦΑΚΗ κ. ΤΖΑΚΡΗ τι λέει με λίγα λόγια ο ποιητής; Στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν Μακεδόνες που μέχρι πρότινος καταπιέζονταν και τώρα με τη συμφωνία αυτό σταμάτησε! Μάλιστα. Και τώρα τι κάνουμε; Τώρα που λέτε αγαπητοί πολιτικοί μας[ ήθελα να χρησιμοποιήσω άλλο επίθετο] μένει να σας καλέσει ο θλιβερός αρχηγός σας κάποια μέρα στη βουλή, για να υπογράψετε επίσημα πλέον και αυτή την μακεδονική μειονότητα στα Γιαννιτσά την Αριδαία και σε όλο το νομό,έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι όποιες εκκρεμότητες στη συμφωνία και εσείς φυσικά με την υπόλοιπη κουστωδία, να συνεχίσετε να υπηρετείτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να παίρνετε από αυτό τον μισθό σας και να αντιπροσωπεύετε εμένα στις εκεί αποφάσεις σας!
    Λυπάμαι αλλά αμφισβητώ αυτού του είδους τη Δημοκρατία. Που διαφωνώ, αλλά δεν ακούγετε η φωνή μου στα συλλαλητήρια, στις συγκεντρώσεις, ακόμα και εδώ που για ευνόητους λόγους αναγκάζομαι να διαμαρτυρηθώ ανώνυμα και είναι διαμαρτυρία πολλών στην περιοχή μας. Και για να τελειώσω. Δεν προάγεται έτσι η ειρήνη στον κόσμο με αδικίες των λαών. Ούτε επιβάλλοντας το δίκαιο του ισχυροτέρου. Πολύ δε περισσότερο με ταπείνωση του εθνικού φρονήματος. Εμάς μας υποχρεώσατε σε τέτοια δημοκρατία να ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ;!ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ.ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ.ΜΟΥ ΛΕΓΕ ΕΝΑΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ.ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΤΡΕΞΑΝ ΟΙ ΣΛΑΒΟΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ:ΕΓΩ ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΟ ΜΑΚΕΔΩΝ.ΕΦΑΓΕ ΜΙΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟΥ ΣΛΑΒΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΟΣ:ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΥΔΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΣΙ.ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΕΡΑΝ ΤΟ 44 ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΑΝ,ΣΗΜΕΡΑ ΒΒC KAI NA XAME NA ΛΕΓΑΜΕ.ΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΛΕΠΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News