Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Θέμα ωρών να πέσει στη γη ο κινεζικός δορυφόρος Tianging 1

Ο Tiangong-1 αναμένεται να προκαλέσει στον ουρανό ένα θέαμα παρόμοιο με αυτό μιας βροχής μετεωριτών καθώς θα φλέγεται

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1, που αναμένεται να πέσει στη Γη τις επόμενες ώρες αποτελεί ακόμη και τώρα έναν γρίφο για το πού θα πέσει καθώς ανεξέλεγκτος οδεύει προς τα μέρη μας.

Οι κίνδυνοι να προκληθεί κάποια σοβαρή ζημιά παραμένουν ελάχιστοι, ανεξαρτήτως της ζώνης που θα δεχτεί τα ουράνια συντρίμμια. Αλλά οι ειδικοί τώρα λένε πως υπάρχει πιθανότητα η είσοδός του στη Γη να συνοδευτεί από ένα εντυπωσιακό σόου.

Ο Tiangong-1 αναμένεται να προκαλέσει στον ουρανό ένα θέαμα παρόμοιο με αυτό μιας βροχής μετεωριτών καθώς θα φλέγεται.

Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι είναι απίθανο ο διαστημικός σταθμός εννέα τόνων να προκαλέσει ζημιές ενώ ο Holger Krag, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος δήλωσε: «Αν είστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και ο ουρανός είναι καθαρός, το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό». «Θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, ακόμα και στο φως της ημέρας», προσθέτει.

Η τρέχουσα, ανανεωμένη εκτίμηση της ώρας εισόδου στη Γη αναφέρει πως αυτό αναμένεται να γίνει από τη νύχτα της 31ης Μαρτίου έως αργά το βράδυ της 1ης Απριλίου. Αν και σημειώνεται πως ίσως υπάρξει και νέα- όχι πολύ μεγάλη- μεταβολή.

Οι σημερινές νέες προβλέψεις παρουσιάζουν αλλαγές λόγω της ηλιακής δραστηριότητας και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις έστω και ώρες πριν ο δορυφόρος φτάσει στη Γη.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο δορυφόρος, δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Ο Tiangong-1 εκτοξεύθηκε το 2011 και σχεδιαζόταν να τεθεί εκτός λειτουργίας με πιο προγραμματισμένο τρόπο.

Η πρόθεση ήταν να χρησιμοποιηθούν οι προωθητήρες του σταθμού για να οδηγηθεί προς μία απομακρυσμένη ζώνη πάνω από τον Νότιο Ωκεανό. Όμως η επικοινωνία χάθηκε απότομα το 2016 και πλέον η πτώση του είναι ανεξέλεγκτη.

Δεκατρείς διαστημικές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία της ESA, παρακολουθούν την πορεία του Tiangong και μελετούν τη συμπεριφορά του καθώς πλησιάζει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια είναι, ότι oι περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν συντρίμμια του Tiangong-1 βρίσκονται στη ζώνη με γεωγραφικά πλάτη από 43 μοίρες βόρεια έως 43 μοίρες νότια του Iσημερινού.

Αυτό περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Μεσόγειο μέχρι και κάτω στην Τασμανία, για παράδειγμα.

Μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες βρίσκεται και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος, με την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία. «Περιοχές εκτός αυτών των γεωγραφικών πλατών μπορούν με ασφάλεια να αποκλειστούν», εξηγούν επιστήμονες του κέντρου επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Παρόλο που περίπου 5,2 δισ. άνθρωποι ζουν ανάμεσα στη ζώνη επανεισόδου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής αποτελείται από θαλάσσιες περιοχές εξηγώντας έτσι τη μεγάλη πιθανότητα των συντριμμιών να πέσουν στο νερό.

«Γνωρίζουμε από παρόμοια περιστατικά, ότι κατά μέσο όρο, το 20 με 40% της αρχικής μάζας έχει την πιθανότητα να μην καταστραφεί από την επαείσοδο στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο δρ. Κραγκ.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις «αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,5 με 3,5 τόνοι έχουν την πιθανότητα να πέσουν στη Γη», είπε στο BBC News.

Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο.

Ο διαστημικός σταθμός Tiangong είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που επανεισέρχεται στην τροχιά της Γης ανεξέλεγκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News