Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Μπαρούτι από Ερντογάν για Λωζάνη, Αιγαίο και Θράκη

Για απαράδεκτες αξιώσεις μιλά η αντιπολίτευση

Με άγριες διαθέσεις φαίνεται να έρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αν κρίνει κανείς από την συνέντευξη που παρέθεσε λίγο πριν την άφιξή του.

Παρά το νωχελικό ύφος και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε παραμονές της επίσκεψής του να αναφερθεί ξανά στην Συνθήκη της Λωζάνης και στην ανάγκη επικαιροποίησής της, αλλά και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Τέλος αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους της Θράκης αποκαλώντας τους ομοεθνείς, ενώ δεν δίστασε να καταφερθεί και εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και της αντιπολίτευσης, η οποία επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση «που τον κάλεσε χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και τα αυτονόητα».

Είπε για τη συνθήκη της Λωζάνης:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση».

Για το Αιγαίο και τις «αποστάσεις ανάμεσα στα νησιά»:

«Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι είναι πρόβλημα τα τουρκικά πλοία, να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτές είναι οι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες κατά καιρούς και πραγματικά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο».

Για τους 8 αξιωματικούς:

«Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών». Απέρριψε δε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός».

Αναλυτικά όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News