Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αποσύρουν την πρόταση οι θεσμοί - Στο τραπέζι του Eurogroup το Plan B για την Ελλάδα

Oλα στον αέρα. Plan Β και capital controls στο τραπέζι του Eurogroup.

Το Plan B βάζουν στο τραπέζι οι θεσμοί στο σημερινό Eurogroup που σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων θα συνεδριάσει κανονικά. Το σχέδιο, μετά και την απόφαση για δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνει απόσυρση της πρότασης που είχαν καταθέσει οι θεσμοί. Στο τραπέζι και τα capital controls με τους ξένους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντέξουν έως τις 5 Ιουλίου.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του Αλλεξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει Μέρκελ, Ολαντ και Ντράγκι, αναφέρει η Wall Street Journal.

H προσφυγή στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει την Τρίτη 30 Ιουνίου τα 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ αλλά και ότι το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα θα «λήξει» αν δεν αποφασιστεί παράταση.

Παράλληλα, δημιουργούνται μια σειρά ερωτήματα. Eυρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί οικονομικών στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα όπως επίσης και το θέμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

Δεν είναι σαφές αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή αν η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις τράπεζες, η Αθήνα ίσως υποχρεωθεί να περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση.

Αλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική υποστηρίζουν ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα: Τα δάνεια θα έρχονται σε αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών μέτρων.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου. Αλλες πληροφορίες μιλούν για το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η πρόταση των εταίρων, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το τι θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα.

Αξιωματούχος της Eυρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup θα διεξαχθεί» σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Dow Jones Newswires

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένης και της επιβολής capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

---
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News