Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: «Τρόικα τέλος, αναγκαία και ώριμη η απόφαση» - Τι είπε για δάνειο από την Ρωσία

Πρώτος μας στόχος η αμοιβαία και επωφελής λύση, είπε ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη

Ως μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη, χαρακτήρισε από την Κύπρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την κίνηση για την αντικατάσταση της τρόικας.

«Από την περίοδο που έγινε έρευνα στο ευρωκοινοβούλιο, όλοι έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει την δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση και είναι ώριμη και αναγκαία γιατί σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι οι λαοί και οι οικονομίες πρέπει να πάρουν αναπνοή για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη. «Υπο αυτή την έννοια θεωρώ ότι αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη είναι ένα σημαντικό θεσμικό θετικό βήμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».


Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από την Ρωσία ο κ. Τσίπρας το απέκλεισε λέγοντας:

«Πρέπει να σας πω οτι είμαστε σε διαβούλευση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα μας», είπε και ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει άλλη σκέψη στο τραπέζι. Πρώτος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή και επωφελής λύση».

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα προανήγγειλε την από κοινού προσπάθεια με τον κ. Αναστασιάδη να υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ρωσία.

«Η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορουν να γινουν γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι «Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός"» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News