Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Καλύτερες συνθήκες απαιτούν οι νεφροπαθείς της Πέλλας - Άσχημες εικόνες από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Το Aridaia News βρέθηκε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Πάγιο συνεχίζει να είναι το αίτημα των νεφροπαθών της Πέλλας, αλλά και του προσωπικού για καλύτερες συνθήκες, όσον αφορά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και εξυπηρετεί ολόκληρο το Νομό.

Το Aridaia News βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο και διαπίστωσε τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν μάχη για να βοηθήσουν τους ασθενείς, οι οποίοι δυστυχώς δεν τυγχάνουν της αντιμετώπισης που θα έπρεπε από την Πολιτεία.

Η μετεγκατάσταση της Μονάδας στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου είναι η μόνη λύση και γι’ αυτό απαιτείται η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο. Και λέμε επιτέλους, καθώς κάθε φορά που κάποιος αρμόδιος Υπουργός επισκέπτεται το Νομό μας, λαμβάνει σχετικές δεσμεύσεις.

Ακολουθεί σχετική εισήγηση του Διευθυντή της Μονάδας κ. Σωτήρη Βασιλείου την οποία αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας:

«Όπως πρόσφατα έχουμε ενημερωθεί από συμπολίτες μας που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε πρόγραμμα χρόνιας αιμοκάθαρσης ως επίσης και από το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ, οι παρούσες εγκαταστάσεις της Μονάδας βρίσκονται σ΄ ένα εξαθλιωμένο υπόγειο του Νοσοκομείου το οποίο δεν πληρεί τις περισσότερες προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Αιμοκάθαρσης που ορίζει ο νόμος.

Συγκεκριμένα:

• Βρίσκεται σε υπόγειο το οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

• Δε διαθέτει είσοδο- έξοδο κινδύνου

• Ο χώρος είναι δύσκολα προσπελάσιμος για τους ασθενείς, προσωπικό, αναπηρικά καροτσάκια, φορεία.

• Δε διαθέτει σύστημα εξαερισμού (επικρατεί μόνιμη δυσοσμία)

• Δε διαθέτει χώρο στάσης νοσηλευτή

• Ο χώρος των οροθετικών είναι μικρότερος των 7 τ.μ. (ο νόμος ορίζει ˃14 τ.μ. χωρίς νιπτήρα και χωρίς ράφια όπως ορίζει ο νόμος

• Απουσία χώρου για επείγοντα περιστατικά, Συμβαίνουν θάνατοι βαρέως πασχόντων περιστατικών μπροστά στους υπόλοιπους ασθενείς.

• Απουσία αποδυτηρίων οροθετικών ασθενών για ηπατίτιδα Β.

• Απουσία αποδυτηρίων προσωπικού (χρησιμοποιείται η αποθήκη υλικού αντί αποδυτηρίων)

• Δεν υπάρχει γραφείο ιατρών.

• Δεν υπάρχει γραφείο προϊσταμένης

• Απουσιάζει το σύστημα παροχής οξυγόνου ανά κλίνη

• Το εμβαδόν του κύριου χώρου αιμοκάθαρσης είναι κατά πολύ μικρότερο των 7 τ.μ. ανά μηχάνημα με αποτέλεσμα τον συνωστισμό και τη δυσφορία των ασθενών, όπως επίσης και την αδυναμία αποτελεσματικού καθαρισμού του χώρου με κίνδυνο διασποράς λοιμώξεων στη Μονάδα.

Ο χώρος της Μονάδας έχει πρόσφατα επισκοπηθεί από κλιμάκιο τεχνικών του Υπουργείου Υγείας και τα προβλήματα αυτά είναι ήδη γνωστά στους ειδικούς του Υπουργείου. Επίσης τη Μονάδα επισκέφτηκε ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης και αφού είδε τα προβλήματα από κοντά, υποσχέθηκε την άμεση χρηματοδότηση του έργου μετεγκατάστασης της Μονάδας . Τις ίδιες υποσχέσεις λάβαμε και με την πρόσφατη επίσκεψη του νυν Υφυπουργού Υγείας για την άμεση χρηματοδότηση του έργου.

Η καθυστέρηση όμως της υλοποίησης των υποσχέσεων αυτών και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της Μονάδας έχουν εξοργίσει την ευαισθητοποιημένη τοπική κοινωνία και κυρίως τους ασθενείς που πίστεψαν πως επιτέλους θα υποβάλλονταν στη βάσανο της αιμοκάθαρσης τουλάχιστον σε έναν αξιοπρεπή και ασφαλή χώρο και όχι σε μια τριτοκοσμική υπόγεια αποθήκη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε αναγκαία την άμεση χρηματοδότηση του έργου μετεγκατάστασης της Μ.Τ. Νεφρού του Νοσοκομείου Πέλλας ώστε οι νεφροπαθείς του νομού μας να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε έναν ασφαλή και αξιοπρεπή χώρο που θα τους παρέχει την απαραίτητη φροντίδα για το βαρύ και χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News