Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αλλαγές και στην εκλογική διαδικασία φέρνει ο "Καλλικράτης"!!

•Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές
•Πώς ασκείται το εκλογικό δικαίωμα
Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαίκής Ένωσης, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Υπεγράφησαν την προηγουμενη Παρασκευη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ν. Ραγκούση, οι δύο εγκύκλιοι για τις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στις εγκυκλίους αυτές αναλύονται σε βάθος μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν τους συνδυασμούς, τους υποψηφίους και τους πολίτες ενόψει των θεμελιωδών αλλαγών που επιφέρει ο Καλλικράτης και αφορούν την εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα σε αυτές περιγράφονται:

•Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές
•Πώς ασκείται το εκλογικό δικαίωμα
•Θέματα που ενδιαφέρουν τους υποψηφίους όπως είναι τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα, η ποσόστωση των δύο φύλλων και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων
•Θέματα που αφορούν την ανακήρυξη των συνδυασμών και των δικαιωμάτων αυτών καθώς και των διαδικασιών ενστάσεων
•Η μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων και οι σταυροί προτίμησης για τους υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους καθώς και για τους υποψηφίους συμβούλους των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων
•Αναλυτική περιγραφή του νέου εκλογικού συστήματος που εισάγει ο «Καλλικράτης» μαζί με παραδείγματα
•Χρήσιμα νομικά κείμενα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές
Δικαίωμα ψήφου στις Περιφερειακές εκλογές
Δικαίωμα ψήφου στις περιφερειακές εκλογές έχουν όλοι οι δημότες του Δήμου ή της Κοινότητας της οικείας περιφέρειας, οι οποίοι σωρευτικά:

•έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31.12.1992
•είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Δήμου ή Κοινότητας των περιφερειακών ενοτήτων και
•δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα.
Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις περιφερειακές εκλογές όσοι Έλληνες πολίτες έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα, δηλαδή όσοι βρίσκονται σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για κάποιο από τα εγκλήματα που περιέχονται στον Ποινικό και Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, και εφόσον η στέρηση αυτή υφίσταται κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Επισημαίνεται ότι οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Εκλογείς

Ειδικότερα, σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις ανάδειξης των αρχών των περιφερειών, ψηφίζουν:

- για Περιφερειάρχη: όλοι οι δημότες εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της περιφέρειας.

- για Αντιπεριφερειάρχη: όλοι οι δημότες εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του νομού. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής οι εγγεγραμμένοι στους δήμους και τις κοινότητες των περιφερειακών ενοτήτων.

- για περιφερειακούς συμβούλους: όλοι οι δημότες εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος


Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:

•Οι κάτοικοι του εξωτερικού
•Όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους
•Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.
Διευκρινίζεται ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς.

Επίσης, στις εκλογές αυτές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, και όχι στον τόπο διαμονής τους όπως προκύπτει από το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 3146/2003 (Α΄125).

Οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 106 του ΠΔ 96/ 2007 (Α’ 116) «Κωδικοποίηση νομοθεσίας για την εκλογή Βουλευτών», για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εφαρμόζονται και στις εκλογές των περιφερειακών αρχών. Οι ίδιες αυτές διατάξεις ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Εκλόγιμοι

α. Για το αξίωμα του περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη έχουν δικαίωμα να εκλεγούν όλοι οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Δήμου ή Κοινότητας της οικείας περιφέρειας, οι οποίοι:

•έχουν την ικανότητα του εκλέγειν
•έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι τις 6.11.1989
β. Για το αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου έχουν δικαίωμα να εκλεγούν όλοι οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Δήμου ή Κοινότητας της οικείας περιφέρειας, οι οποίοι:

•έχουν την ικανότητα του εκλέγειν
•έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι τις 6.11.1992.

---
Πηγή: tsepelasmedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News