Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ο Γ.Καρασμάνης για τον ΕΛΓΑ...

Ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την τοποθέτησή του στη διήμερη συνεδρίαση (25 και 26 Αυγούστου) της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για ακόμη μία φορά στα καυτά προβλήματα των δεντροκαλλιεργητών και σπαραγγοκαλλιεργητών για τις ζημίες που έχει υποστεί η παραγωγή τους το 2009, καθώς και στη βαμβακοκαλλιέργεια η οποία τον τελευταίο καιρό πλήττεται από την ασθένεια του πράσινου σκουληκιού.
Παρατίθενται αποσπάσματα της ομιλίας του Βουλευτή από τα πρακτικά της Επιτροπής:
«…Θεωρώ το νομοσχέδιο αυτό πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο επειδή φέρνει τα πάνω-κάτω στην αγροτική ασφάλιση και κινείται στους ρυθμούς του μνημονίου, αποπνέει άρωμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Διότι, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος των 160 εκατ. ευρώ, περικόπτει αποζημιώσεις, κάνει βήματα μερικής ιδιωτικοποίησης, αλλά το σημαντικότερο, για μένα, είναι ότι ο ΕΛΓΑ με αυτό το νομοσχέδιο, εάν ψηφισθεί, δεν θα χορηγεί πλήρεις αποζημιώσεις. Δηλαδή θα προκαταβάλει ένα ποσό αγνώστου ύψους και στο τέλος του χρόνου αν και μόνο ο οργανισμός έχει χρήματα θα πληρώνει στους πληγέντες και το υπόλοιπο της οφειλούμενης αποζημίωσης. Δηλαδή, θα επαναλάβω αυτό που σας είπα κυρία Υπουργέ στη συζήτηση που κάναμε ( στις 22 Μαΐου ) όταν μας ενημερώσατε για το νομοσχέδιο, «ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι».
Το άλλο σημαντικότερο για μένα είναι ότι οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν την ατυχία να πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες θεομηνίες τιμωρούνται με το νομοσχέδιο αυτό, με την ανάλογη μείωση των αποζημιώσεων που θα δικαιούνται. Δηλαδή με μια κουβέντα καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του οργανισμού, καταργείται η αγροτική κοινωνική αλληλεγγύη, καταργείται ο προνοιακός χαρακτήρας. Δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα, ο ΕΛΓΑ όλα αυτά τα χρόνια, όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί από μερικούς συναδέλφους έχει σταθεί γενναία στους αγρότες, πέρα από τις αδικίες που έχουν γίνει σε ορισμένους παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ ειδικότερα τα τελευταία χρόνια έδωσε πάνω από 2 δισ. Ευρώ για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, γιατί φυσικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν πληγεί από θεομηνίες.
Επειδή στην πολιτική όλα είναι ρευστά, κυρία Υπουργέ, και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο, θα σας υπενθυμίσω μια δέσμευσή σας, να εκδώσετε την απόφαση που αφορά τους δενδροκαλλιεργητές και τους σπαραγγοκαλλιεργητές, την οποία μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δει, την περιμένουμε. Επιπλέον για τους βαμβακοπαραγωγούς υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού, το οποίο έχει επισημανθεί και από τους συναδέλφους. Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, θα υπάρξουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εισκομίσουν βαμβάκι στις αποθήκες τους, παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί σε πάρα πολλά έξοδα με τους ψεκασμούς. Για τους βαμβακοπαραγωγούς αυτούς δύο τρόποι αποζημίωσης υπάρχουν. Ο ένας είναι μέσω του ΕΛΓΑ και ο άλλος μέσω των ΠΣΕΑ. Δεν υπάρχει καμία μέση λύση. Εάν επιλέξετε αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ, ρωτήστε και τους τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ, αυτή θα είναι ψίχουλα και συγκεκριμένα 8,5 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 1/10 με 1/20 της αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ. Δεν θα καλύψει ούτε το ελάχιστο μέρος της ζημίας, κυρία Υπουργέ.
Θα σας υπενθυμίσω - γιατί είστε στέλεχος που έχετε μεγάλη εμπειρία και γνώση - ότι το 2004, μόλις ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε το πρόβλημα στα ροδάκινα του κλαδοσπορίου, το οποίο είναι φυτασθένεια, όμως με τεκμηριωμένες μελέτες που έγιναν, βγήκε απόφαση και αποζημιώθηκαν οι ροδακινοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ.
Κυρία Μπατζελή, ειλικρινά, περίμενα από εσάς, ότι θα έχετε λάβει υπόψη όλα αυτά που επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και την αγροτική παραγωγή και θα φέρνατε ένα σύστημα αγροτικής ασφάλισης που θα ήταν στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη και θα διασφάλιζε την παραγωγή και κατ’ επέκταση το εισόδημα. Θα ήταν, δηλαδή, ένα σύστημα ευέλικτο, αποτελεσματικό που θα συνεργάζονταν αρμονικά με τους αγρότες και με τους φορείς.
Κλείνοντας, θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας, ότι σε κάθε κινητοποίηση το πρώτο αίτημα που θα βάζουν οι αγρότες είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ. Δηλαδή, η κρατική στήριξη, την οποία εσείς καταργείτε».

---
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News